Araştırma: Ağır Covid-19 sonrası pıhtı riski normalden 290 kat fazla
İsveç’deki araştırmaya göre özellikle yoğun bakımda tedavi gerektiren ağır Covid sonrası, akciğerde pıhtı riskinin normalden 290 kat, hafif hastalık sonrasıysa yedi kat fazla olduğu görüldü.
İsveç’teki yapılan bir araştırmada Covid-19 geçirdikten sonra altı ayda ciddi pıhtı gelişmesi riski artığı ortaya çıktı. Araştırma için İsveç’te Şubat 2020 ve Mayıs 2021 arasında Covid-19 testi pozitif çıkan 1 milyon kişinin sağlık durumu takip edildi. Bu veriler aynı yaş grubu ve cinsiyetten hastalığı geçirmemiş 4 milyon kişiyle karşılaştırıldı. Kan pıhtılaşmasında en yüksek risk, hastalığı ağır geçirenlerde ve ilk dalga sırasında virüse yakalananlarda görüldü.
Covid-19 geçirdikten sonra sonrası şu risklerin arttığı görüldü:
-Bacakta kan pıhtıları (derin ven trombozu/DVT) üç aya kadar
-Akciğerlerde pıhtı (pulmoner emboli) altı aya kadar
-İç kanama iki aya kadar
Araştırmacılar, Covid-19 sonrası kan pıhtılaşması risklerini normal risk düzeyiyle karşılaştırdıklarındaysa şu sonuçları elde etti:
-Her 10 bin Covid-19 hastasından dördünde DVT gelişirken, hasta olmayanlarda 10 binde bir görüldü.
-Her 10 bin Covid-19 hastasının yaklaşık 17’si akciğerde kan pıhtılaşması yaşarken, Covid-19 olmayanlarda her 10 binde birden bile az.
Diken’in aktardığı haberde BMJ’de yayımlanan araştırmaya göre pıhtı riski ilk dalgada sonrakilere kıyasla daha yüksekti. Bunun muhtemel nedeniyse salgın boyunca tedavilerin geliştirilmiş olması ve yaşlı gruptakilerin ikinci dalgada aşılanmaya başlamış olması. Özellikle yoğun bakımda tedavi gerektiren ağır Covid-19 sonrası, akciğerde pıhtı riskinin normalden 290 kat, hafif hastalık sonrasıysa yedi kat fazla olduğu görüldü.
Araştırmacılar bulguların aşının önemini vurguladığını belirtirken, aşıdan kaynaklı pıhtı riskinin hastalığınkinden çok daha düşük olduğuna dikkat çekti.