Araştırma: Covid-19 aşısına güçlü yan etki gösterenler daha iyi bağışıklık oluşturuyor
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, Moderna ya da Pfizer/BioNTech'in Covid aşısını yaptıranlarda yan etki ne kadar güçlü olursa bağışıklık yanıtı da o kadar güçlü oluyor. Araştırma, fazla yan etki gösterenlere güvence vermeyi amaçlıyor.
Artı Gerçek - Yeni yapılan bir bilimsel araştırma Pfizer/BioNTech ve Moderna Covid-19 aşılarını olduktan sonra ateş, titreme ve kas ağrısı gibi yan etkileri deneyimleyen kişilerin daha güçlü bir bağışıklık yanıtı oluşturduklarını ortaya koydu.
Amerikan Tabipler Birliği tarafından cuma günü çıkarılan aylık açık erişimli JAMA Network Open adlı tıp dergisinde yayımlanan makaleye göre aşıdan sonra bu belirtileri gösteren kişiler hiç belirti göstermeyen ya da sadece kol ağrısı gibi hafif belirtiler gösterenlerden daha güçlü bağışıklık yanıtı oluşturdu.
Makalenin yazarları olan ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi'nin yanı sıra Vermont Üniversitesi ve Boston Üniversitesi'nden araştırmacılar "Sonuç olarak bu bulgular aşılama sonrası semptomlara aşı etkinliğinin sinyalleri olarak farklı bir açıdan bakmayı destekliyor ve yaşlı erişkinlerde aşı takviyeleri için yönergeleri güçlendiriyor" dedi.
CNN'in aktardığına göre araştırmaya katılmayan bilim insanlarından Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Vakfı medikal direktörü Prof. Dr. William Schaffner "Hastaların bana gelip 'Ben de hiç tepki oluşmadı, kolum ağrımadı, ateşim de yok, yani aşı işe yaramıyor' demelerini istemiyorum. Bu araştırma daha çok bağışıklık sistemi aşıya tepki verenlerin, bu biraz rahatsızlık verse bile, aslında bunun iyi bir tepki olduğuna dair güvence vermekle ilgili" dedi.
Prof. Schaffner "Birçok insan yıllardır aşıya daha fazla tepki gösteren kişilerin aslında daha güçlü bir bağışıklık yanıtı oluşturup oluşturmayacağına dair spekülasyon yaptı. Bu veriler onları destekliyor gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.
ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?
Araştırmaya göre kişilerde aşı sonrası hafif yan etkiler ya da hiç yan etki görülmese bile aşılar onlarda da hala güçlü bağışıklık yanıtı sağlıyor.
Zira araştırmada incelenen 928 yetişkinden tamamına yakını iki doz Moderna ya da Pfizer/BioNTech aşısından sonra olumlu bağışıklık yanıtı geliştirdi.
Araştırmanın katılımcılarının çoğu ortalama 65 yaşındaki beyaz Amerikalılar. Bu kişiler söz konusu aşılar sonrası geliştirdikleri yan etkileri bildirmiş ve bağışıklık testi için kan örneği vermiş kişilerden oluştu.
Elde edilen sonuçlara göre katılımcılardan 446'sı (yüzde 48) aşılardan sonra tüm vücudu etkileyen (sistemik) yan etkiler gösterirken yüzde 12'si lokal yan etki, yüzde 40'ı da hiç yan etki göstermedi. Bu arada bağışıklık yanıtı, sistemik yan etki gösteren katılımcıların yüzde 99'unda oluştu. Bu oran lokal yan etki gösterenlerde de yüzde 99 , hiç yan etki göstermeyenlerde de yüzde 98 olarak tespit edildi. (DIŞ HABERLER)