AstraZeneca aşısını geliştiren Profesör: Bir sonraki salgın Covid'den daha ölümcül olabilir
İngiltere'nin ünlü radyo ve televizyon yayıncılarından Richard Dimbleby anısına o yılın sanat, kültür, bilim, ekonomi gibi alanlarda etkili ve önemli bir ismi tarafından 44 yıldır yapılan konuşmayı bu yıl Oxford-AstraZeneca aşısının mimarlarından olan Profesör Sarah Gilbert yaptı.
Profesör Sarah Gilbert, sağlanan ilerlemelerin boşa gitmemesi için salgınlara hazırlık için daha fazla fon ayrılması gerektiğini söyledi.
Gilbert Covid salgınında gelinen noktaya da değinerek Omicron varyantına karşı aşıların daha az etkili olabileceği uyarısında bulundu ve insanların bu varyantla ilgili bilgiler netleşene kadar daha tedbirli olmalarını istedi.
'SONRAKİ SALGIN, DAHA BULAŞICI, DAHA ÖLÜMCÜL YA DA HER İKİSİ BİRDEN OLABİLİR'
"Bu bir virüsün hayatlarımızı ve geçim kaynaklarımızı son tehdit edişi olmayacak. Şu bir gerçek ki bundan sonraki salgın çok daha kötü olabilir. Daha bulaşıcı, daha öldürücü ya da her ikisi birden olabilir" diyen Gilbert, "Bütün bu yaşadıklarımızdan ve çektiklerimizden sonra, yaşadığımız dev ekonomik kayıplar yüzünden salgınlara hazırlık için hala fon bulunamadığı bir duruma düşmemeliyiz. Kaydettiğimiz ilerleme ve edindiğimiz bilgiler kaybolup gitmemeli" şeklinde konuştu.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Profesör Gilbert, Omicron'la ilgili olarak, protein çıkıntılarındaki mutasyonların virüsün bulaşıcılığını artırdığının bilindiğini hatırlattı, "Fakat başka mutasyonlar da var ve bunlar aşılar ya da daha önceki varyantlardan hastalanmış olmak yoluyla sağlanan antikorların daha az etkili olması anlamına gelebilir" diye ekledi.
Gilbert, "Daha iyi anlaşılıncaya kadar temkinli olmalı ve bu yeni varyantın yayılmasını yavaşlatacak adımlar atmalıyız" diye konuştu.
Buna karşılık Sarah Gilbert yeni varyanta yakalanma riskinin artmasının, ille de hastalığın daha şiddetli geçeceği ya da daha öldürücü olacağı anlamına gelmeyeceğine de dikkat çekti.
Gilbert bu salgın sırasında aşılar ve ilaçlar konusunda sağlanan hızlı ilerlemelerin artık bu alanda normal ilerleme hızı haline gelmesi gerektiğini de söyledi.