Beyni genç tutma tavsiyeleri: Hangi yiyecekler ve vitaminler beyne iyi gelir?
Artı Gerçek - Uzmanlar öğrenmeyi, sevmeyi ve davranışları yöneten organımız beyinin gerektiği gibi çalışıyorsa tüm vücudun da gerektiği gibi çalıştığını belirtiyor. Eğer beyinde bir problem varsa bu durum çok kısa bir sürede vücuda da yansıyor. Peki beyin sağlığını korumanın yolları neler? Beyne iyi gelen gıdalar ve vitaminler hangileri? Beyni genç tutmanın yolları neler?
Ruh ve beden sağlığının, zihnin sağlıklı olması ile ilişkili tutulduğunu söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Levent Aydın, “Zihnin sağlıklı olması, beynin genç ve dinç olmasını sağlıyor. Yani beyin sağlığı en az fiziksel sağlık kadar önem taşıyor. Beyin sağlığı duygusal ve sosyal refahı da beraberinde getiriyor. Dolayısıyla beyin sağlığı başarılı ve mutlu bir hayatın da yolunu açıyor. Bu nedenle beyin sağlığına iyi bakmak ve beyin sağlığının genç kalmasını sağlamak gerekiyor” diyerek, beyni genç tutmanın yolları hakkında tavsiyeler verdi.
"Beynin genç kalması her anlamda insan sağlığına fayda sağlıyor" diyen Aydın şu bilgileri verdi:
BEYİN SAĞLIĞINI KORUYAN OMEGA-3 HANGİ YİYECEKLERDE VAR?
- Omega-3 yağ asitleri gibi besinler beyin sağlığı için önemlidir. Omega-3 yağ asitleri, ceviz, keten tohumu, chia tohumu, soya, uskumru, somon, morina balığı, istiridye, ıspanak, brüksel lahanası, semizotu, yumurta gibi besinlerde bulunur.
- Yeterli miktarda vitamin, mineral ve diğer besinleri içeren bir diyet sağlıklı bir zihinsel fonksiyon için gereklidir. Aşırı şeker ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak, zihinsel netliği ve enerji seviyelerini korumak açısından önemlidir.
KURUYEMİŞLER BEYNİ STRESE KARŞI KORUYOR
- Antioksidanlar açısından zengin meyve ve sebzeler, kuruyemişler, beynin oksidatif strese karşı korunmasına yardımcı olur.
- Tam tahıllar beyne düzenli bir enerji kaynağı sağlar ve genel bilişsel işlevi geliştirir.
- B, C, D ve E vitaminleri ile çinko ve magnezyum gibi mineraller gibi bazı besinler beyin sağlığı için gereklidir.
- Yeni araştırmalar belirli besinlerin beyin sağlığı üzerindeki etkisini vurguluyor. Örneğin meyvelerde, çayda ve bitter çikolatada bulunan polifenoller, beyin fonksiyonlarını destekleyen antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir.
ZERDEÇALDAKİ KURKUMİN
- Zerdeçaldaki bir bileşik olan kurkumin, beyni koruyucu etkiye sahiptir. Ek olarak aralıklı oruç ve ketojenik diyetlerin beyin sağlığını ve ömrünü uzatma potansiyelleri olduğu düşünülmektedir.
'DÜZENLİ EGZERSİZ BEYNİ GENÇ TUTMAYA YARDIMCI OLUR'
- Haftada birkaç kez düzenli egzersiz yapmak, zihinsel sağlığı korumaya ve beyni genç tutmaya yardımcı olur. Bunun mekanizması, egzersizin endorfin salgılanmasına yardımcı olmasıdır. Günde en az 30 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapmak -tempolu yürüyüş, koşu, yüzme veya dans gibi fiziksel aktiviteler- stresi azaltabilir ve ruh halini iyileştirebilir. Egzersiz süresi ve türü, kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna göre ayarlanmalıdır.
UYKU, ZİHİNSEL VE DUYGUSAL DENGE İÇİN HAYATİ
- Uyku, beyni dinlendirerek dinç kalmasını sağlar ve zihinsel ve duygusal denge için hayati önem taşır. Yeterli uyku almak, zihinsel ve duygusal sağlığı destekler. Uyku, beyin hücrelerinin yeniden yapılandığı ve gün içindeki deneyimlerin işlendiği bir zaman dilimidir.
- Uyku, hafıza güçlendirme, zihinsel netlik sağlama ve duygusal dengeyi koruma gibi işlevlere sahiptir. Kaliteli uyku, bilişsel fonksiyonları artırır, stresi azaltır ve duygusal dengeyi korur.
- Uyku düzensizliği depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Zihinsel sağlığı olumsuz etkileyen aşırı stres ile de meditasyon, derin nefes egzersizleri, yoga, masaj veya sanat gibi aktiviteler gibi tekniklerle baş edebilir.
- Duygusal zeka becerilerini geliştirmek, duygusal dengeyi koruma, ilişkilerde empati kurma ve stresle başa çıkma konularında size yardımcı olabilir. Bu gelişim de zihnin dinçliğini korumada yardımcı olur. (DHA)
Amerikan Kalp Derneği açıkladı: Yaşlanmayı altı yıl yavaşlatan sekiz önlem
Uzmanı uyardı: İklim değişikliği solunum yolu hastalıkları etkiliyor