Çocuğum hastalandı; soğuk algınlığı mı, grip mi, yoksa Covid-19 mu?
Artı Gerçek - Okulların da açılmasıyla birlikte çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları arttı. Aileler ise hastalanan çocukları için “Soğuk algınlığı mı, grip mi, yoksa Covid-19 mu?” sorusunu soruyor.
Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu bu hastalıkların belirtilerini ve tedavi yöntemlerini açıkladı.
SOĞUK ALGINLIĞI NEDİR? ETKENİ HANGİ VİRÜSLERDİR? NASIL SEYREDER VE BULAŞIR? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Soğuk algınlığı en sık rinovirüslar (%50-80) olmak üzere birçok farklı virüs ile ortaya çıkabilir. Koronavirüs, parainfluenza virus, respiratuar sinsityal virus (RSV), adenovirus, enteroviruslar human metapnömovirus (hMPV) ve human bocavirus soğuk algınlığı etyolojisinde rol oynayan diğer virüslerdir.
KÜÇÜK ÇOCUKLAR YILDA ORTALAMA 6-8 KEZ SOĞUK ALGINLIĞI GEÇİRİRLER
Yılın her mevsiminde görülmekle birlikte sıklıkla erken sonbahar ve geç ilkbahar mevsimleri arasında daha fazla görülüp, salgınlara neden olabilir. Bunda rol oynayan en önemli risk faktörü kalabalık ortamlarda yaşamdır. Özellikle kreş ve okula giden küçük çocuklar risk altındadır. Küçük çocuklar yılda ortalama 6-8 kez soğuk algınlığı geçirirler, yüzde 10-15 çocuk ise yılda ortalama 12 kez enfeksiyon geçirmektedir. Yaşla birlikte hastalık sıklığı azalmakla birlikte erişkin yaş döneminde yılda 2-3 enfeksiyon geçirilmektedir. Soğuk algınlığına neden olan virüsler hasta kişilerin salgılarıyla kirlenmiş eller ve eşyalarla direkt temas veya öksürük ve hapşırıkla havaya saçılan damlacıkların solunması neticesinde bulaşırlar.
ATEŞ VE AĞRILI VE KAŞINTILI BOĞAZ
Soğuk algınlığı semptomları genellikle virüsün alınmasından 1-3 gün sonra ortaya çıkar. İlk semptom sıklıkla hafif düzeyde ateş, ağrılı ve kaşıntılı boğaz olup bundan sonra burun tıkanıklığı ve burun akıntısı eklenir. Boğaz ağrısı çok kısa sürede iyileşir, hastalığın 2. ve 3. gününde burun ile ilgili semptomlar daha belirgin hale geçer. Soğuk algınlığı olan hastaların yaklaşık 2/3’sinde öksürük de olur ve sıklıkla burun semptomlarından sonra başlar. Sıklıkla tüm soğuk algınlığı semptomları 1 haftada gerilese de hastaların yüzde 10’unda semptomların iyileşmesi 2 haftayı bulabilir. En sık görülen komplikasyon orta kulak iltihabı ve sinüzittir. Soğuk algınlığı sıklıkla hafif ve kendini sınırlayan bir hastalıktır ve tedavi primer olarak semptomatik tedavidir. Tabloya eklenen ikincil bakteriyel enfeksiyonlar dışında antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur.
GRİP NEDİR? HANGİ YAKINMALARLA SEYREDER? NASIL TEDAVİ EDİLİR?
İnfluenza virüsünün neden olduğu grip tablosu çocuklarda sıklıkla titreme, baş ağrısı ve vücut ağrıları ile aniden ortaya çıkan ateşli bir tabloya neden olur. Boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürük olabilir ve iştahta azalma görülebilir. Hatta bazı çocuklarda karın ağrısı, mide bulantısı, kusma veya ishal olabilir. Çocuklarda grip tanısı burundan sürüntü şeklinde alınan bir test ile influenza virusu gösterilerek koyulur. Gripli çocukların çoğu evde bol sıvı, dinlenme ve istirahat ile iyileşir. Bazı çocuklarda grip ağır geçer, antiviral tedavi ve hastane yatışı gerekebilir.
ÇOCUK YAŞ GRUBUNDA COVID-19 NASIL SEYREDER?
COVID-19 (SARS-CoV-2 virüs) çocuklarda belirtilerini özellikle solunum yolları üzerinde gösteren ve soğuk algınlığı ve grip belirtilerine çok benzeyen bir klinik tablo oluşturur. Altta yatan kronik hastalığı veya obezitesi olan çocuklarda ağır hastalık ve hatta ölüme neden olabilir. Bazı çocuklarda herhangi bir belirti görülmezken bazı hastalarda daha şiddetli belirtiler gözlenir. Tat veya koku kaybı COVID-19 enfeksiyonunda çocuklarda erişkinlere göre daha az sıklıkta olmak üzere görülebilir. Çocuklarda COVID-19 virüs infeksiyonu klinik bulguları soğuk algınlığı ve grip ile benzer olabilir. Klinik bulgular ile etken saptanamaz, bu nedenle üst solunum yolu infeksiyonu bulgularında COVID PCR testi yapılması ve pozitif saptanan çocukların 7 gün süresince okula gitmemesini önermekteyiz.
SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?
Virüslerinin direkt yayılmasını önlemek için enfekte veya şüpheli enfekte kişilerle temas sırasında yüz maskeleri takılması ve ellerin uygun bir şekilde sık olarak yıkanması gerekmektedir. Pasif sigara dumanı maruziyeti soğuk algınlığı olan hastalarda astım atağı ve alt solunum yolu enfeksiyonu gelişim riskini arttırır. Çocukların sigara dumanına maruziyetinin engellenmesi alınabilecek en önemli önlemlerdendir. Hasta çocuklardan diğer çocuklara bulaş olmaması için hastalık süresince okula gönderilmemesi ve bir çocuk doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.
ÇOCUK YAŞ GRUBUNDA AŞI ÖNERİLERİ
Soğuk algınlığından korunmak için aşı bulunmamaktadır. İnfluenza (grip) virüsü için 6 aydan itibaren yıllık olarak uygulanabilen aşı mevcuttur. Türk Toraks Derneği “Çocuklarda grip aşısının yıllık olarak yapılmasını önermekteyiz. Ülkemizde COVID-19 aşısı çocuklarda 12 yaş ve üzerinde uygulanmaktadır. Hiç aşı olmayan/tek doz aşı olan veya 2 doz aşı olduktan sonra 6 ay süre geçen 12 yaş üzeri çocukların COVID-19 aşısının uygulanmasını önermekteyiz” dedi. (HABER MERKEZİ)