Dünyanın ilk yenilebilir Covid-19 aşısı: Yan etkisi yok, iğne yok ve lezzetli

Rusya'da, çilekli süt tadında, dünyanın ilk yenilebilir Covid-19 aşısı üzerinde çalışılıyor.

Dünyanın ilk yenilebilir Covid-19 aşısı: Yan etkisi yok, iğne yok ve lezzetli

Rusya'nın Saint-Petersburg şehrindeki Rus Deneysel Tıp Enstitüsü, fermente süt içeceği şeklinde olan ve Coronavirus'e karşı dünyanın ilk yenilebilir aşısının ön klinik denemelerini yürüttüğünü bildirdi.

Enstitü müdürü Alexander Dmitriev'e göre, fermente süt ürünlerinde bulunan probiyotik bakteri genomundaki boşluklar, Coronavirus DNA'sının parçalarıyla dolduruluyor ve bu da kullanımdan sonra antikorların gelişmesine neden oluyor.

'NEREDEYSE HİÇ YAN ETKİSİ YOK'

"Bir yandan, probiyotik bakteriler insan organizmasını olumlu etkiliyor. Öte yandan, bir kişi Covid-19'a karşı antikorlar geliştiriyor" diyen Dmitrev, yenilebilir aşının Covd'e karşı mevcut ilaçla karşılaştırıldığında kendi avantajları olduğunu da sözlerine ekledi.

Dmitriev, "Bizim yaratımımızın -prototip- neredeyse hiç kontrendikasyonu (yan etkisi) yok" dedi.

'4 İLA 8 SANTİGRAT DERECE ARASINDA SAKLANABİLİYOR, DONDURUCUYA GEREK YOK'

Dimitrev, herhangi bir süt ürünleri tesisinin aşıyı teknolojik süreçte minimum modifikasyonla üretebileceğini belirtti. Ayrıca, en iyi şekilde 4 ila 8 santigrat derece arasında muhafaza edildiği için aşının bir dondurucuya yerleştirilmesine gerek olmadığını belirtti.

'HER TÜRLÜ YAPABİLİRSİNİZ: İSTER ÇİLEKLİ İSTER BAŞKA TATLARDA'

Rusya Bilim Akademisi'nden Alexander Suvorov, aşının istenilen herhangi bir tada sahip olabileceğini söyleyerek, "Bir kişi 250-200 mililitreyi üç kez alırsa ve prosedürü 21 günde tekrarlarsa aşı için bu yeterli olacaktır. Ve tadıyla ilgili tabii ki bu fermente süt ürünlerini her türlü yapabilirsiniz: ister çilekli ister başka tatlarda" dedi.

Suvorov, bilim adamlarının şu anda yenilebilir aşının süt ve soya proteinine dayalı iki prototipini geliştirdiğini de sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)

aşı COVID-19