Filyasyon görevlileri anlattı: Pozitif hastaya ‘geçmiş olsun’ ziyareti yapanlar var

Filyasyon görevlileri anlattı: Pozitif hastaya ‘geçmiş olsun’ ziyareti yapanlar var
Bir yılı geride bırakan Coronavirus sürecinde en ön saflarda yer alan filyasyon ekipleri: 'Bize börek ikram etmeye çalışanlar, eve çay içmeye, yemek yemeye davet edenler oluyor.'

Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı Coronavirus risk haritasında orta riskli iller arasında yer alan Eskişehir'de filyasyon ekibi olarak görev yapan sağlık personeli pandemiyle mücadelede 1’inci yılını tamamlarken, bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Eskişehir Sağlık Müdürlüğü Odunpazarı Halk Sağlığı’na bağlı filyasyon ekibinde görev yapan diş protez teknikeri Mehmet Emin Işık, tüm sağlık çalışanları gibi 7 gün 24 saat mücadeleye devam ettiklerini söyledi. 

‘GÜNLÜK BİN 100 VAKA GÖRDÜĞÜMÜZ OLDU’

Pozitif vakalarla temaslı olanları tespit ederek vaka sayısının düşmesine katkı sağladıklarını kaydeden Işık, "Bizim bölgemizde günlük bin 100 vaka gördüğümüz oldu. Çok zorlandık, gece gündüz çalıştık. Kısıtlama tedbirleri biraz gevşetildi şu an. Bu nedenle insanlarımız biraz rehavete kapılıyor, tedbiri elden bırakıyorlar. Şu an vakalar yükseliyor" dedi.

‘POZİTİF VAKAYA 'GEÇMİŞ OLSUN'A GİDİP POZİTİF OLUYORLAR’

Bir yıllık mücadele sırasında çok ilginç olaylara şahit olduklarını ifade eden Işık, "Çok ilginç olaylarla da karşılaştık. Bir kişinin 100 kişi ile temas ettiğini tespit ettik. İlk başlarda fabrikalarda çok temaslı vardı. İnsanlarımızda biraz bilinçsizlik var. Kimi kesinlikle virüse inanmadığını söylüyor, kimi asemptomatik oluyor belirti göstermeden hastalığı atlatıyor. ‘Benim hiçbir şeyim yok’ diyor, karantinaya girmek istemiyor, ilaç kullanmak istemiyor. Bunlarla da mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Cenazeler, kadınların evlerde günler düzenlemeleri. Gerçekten bazen çok gülünç, bazen çok üzücü olaylarla karşılaşıyoruz. Pozitif bir vakaya ‘geçmiş olsun’ ziyaretine gidip pozitif oluyorlar veya bize börek ikram etmeye çalışanlar, eve çay içmeye, yemek yemeye davet edenler oluyor. Filyasyon için bir köye gitmiştik. Köyde bir cenaze var ve bütün köy halkı cenazeye katılmış. Daha sonra bütün köy halkı teker teker cenaze evine başsağlığına gitmiş. Köyde yaklaşık 600 kişi vardı ve tamamı temaslı. Biz akşam saat 6 gibi gittik, sabah saat 6'ya kadar köydeki bütün evleri tek tek gezdik, hepsinin numunelerini aldık, hepsinin karantina süreçlerini başlattık ve tüm köyü karantinaya almış olduk. İnsanlardan istediğimiz sadece üç şey var; Maske, mesafe ve kendilerinin el hijyenlerine dikkat etmeleri. Bunları sağladıkları zaman bu virüs zaten kendiliğinden azalacak" şeklinde konuştu.

'KONTROLLÜ NORMALLEŞMEDEN SONRA VAKA SAYILARI ARTTI'

Filyasyon ekibinde yer alan diş protez teknikeri Mehmet Ali Yıldırım da normalleşme süreciyle birlikte insanların tedbirleri gevşettiğini, vakaların da yükselişe geçtiğini söyledi. Yaklaşık 1 senedir filyasyon görevinde yer aldığını anlatan Yıldırım, "Filyasyon zor bir görev. Çünkü genellikle evleri ziyaret ettiğimiz için gittiğimiz vakanın kim, nasıl biri olduğunu bilmediğimiz için her türlü durumla karşılaşabiliyoruz. Tedbirlerle beraber bizim de mesaimiz bir hayli hafiflemişti, rahatlamıştık. Kontrollü normalleşmeden sonra vaka sayısı tüm Türkiye'de olduğu gibi Eskişehir'de de artmaya başladı" dedi.

‘ÇOK SIKILDIK DEYİP AKRABALARA GİDİYORLAR’

Temaslı olarak tespit edilen kişilerin yoğun olarak aile ziyaretleri, taziyeler, geçmiş olsun ziyaretine gitmeleri gibi nedenlerle atış gösterdiğini anlatan Yıldırım, "Çok sıkıldık deyip akrabalarına gitmeler görülüyor. Son dönemlerde asker uğurlamaları, aile içinde nişan ve söz törenleri sonrasında çok fazla temaslı ile karşılaşıyoruz. İnsanımız şu anda biraz dikkat etse, çok sağlıklı bir şekilde vaka sayısı artmadan ilerleyebiliriz. Normalleştik diye tedbiri tamamen elden bırakmamak gerekiyor" şeklinde konuştu.

'SON ZAMANLARDA EN FAZLA TEMASLI VAKALAR KOMŞULUK VE AKRABA İLİŞKİLERİNDEN ÇIKIYOR'

Yıldırım şunları söyledi:

"Komşuluk ilişkilerinde yapılan günler, toplanıp çay içmeler, çocukları gezdirmek için birlikte parka gitmeleri gibi toplu yapılan hareketler temaslı sayısını çok fazla arttırdı. Son zamanlarda en fazla temaslı vakaları komşuluk ve akraba ilişkilerinden kaynaklanıyor. Ben bütün insanlardan ilişkilerinde biraz daha sosyal mesafeli olmalarını, maskelerine ve el hijyenlerine çok dikkat etmelerini istiyorum. Bencil olmayı bırakıp toplumsal düşünmeliyiz. Tekrar eski günlere dönersek çok sıkıntılı günler yaşayacaklarını düşünüyorum." (DHA)

Öne Çıkanlar