İlk kanser aşısı İngiltere'de bir hastaya uygulandı

İlk kanser aşısı İngiltere'de bir hastaya uygulandı
BioNTech kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Türkiye dahil yedi ülkede klinik denemelere başladı. İlk mRNA BNT116 akciğer kanser aşısı ise İngiltere'de bir hastaya uygulandı.

Artı Gerçek - Koronavirüsü salgını döneminde geliştirdikleri mRNA aşısıyla dünya gündemine yerleşen Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci, kanser aşısında da önemli bir aşama kaydetti. Şahin ve Türeci'nin kurucusu olduğu BioNTech, mRNA BNT116 akciğer kanser aşısı için yedi ülkede denemelere başladı.

KLİNİK DENEME 60 AY SÜRECEK

İngiltere’de ilk doz aşı Londra’da yaşayan 67 yaşındaki yapay zeka uzmanı bilim insanı Janusz Racz’a yapıldı. Racz’a altı hafta boyunca her hafta, ardından 54 hafta boyunca her üç haftada bir aşı yapılacak. Türkiye gazetesinin aktardığına göre, mayıs ayında kanser teşhisi alan ve kemoterapi tedavisi gören Racz, “Bilimin ilerlemesi insanların bu tür araştırmalara katılmayı kabul etmesinde yatıyor” diye konuştu.

BNT116’nın birinci faz klinik denemeleri, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye’deki 34 araştırma merkezinde gerçekleştiriliyor. Ameliyat veya radyoterapiden önceki erken evreden, geç evre hastalığa veya tekrarlayan kansere kadar hastalığın farklı aşamalarındaki yaklaşık 130 kişiye, immünoterapiyle birlikte aşı uygulanacak.

Öne Çıkanlar