İstanbul Tabip Odası: Erdoğan ve Koca'nın açıklamaları ciddiyetin azaldığı algısı yaratıyor
İstanbul Tabip Odası (İTO), haftalık koronavirüs raporunu açıkladı. Rapora göre, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 20 Nisan 2020 Pazartesi günü açılışı yapılan Başakşehir Şehir Hastanesi’ne hasta başvurusu kabul edilmiyor."
İTO, "pandeminin yedinci haftasında hastanelere başvuru ve yatan hasta sayılarında önceki haftalara göre azalmaya rağmen İstanbul’da tehlike ciddiyetini sürdürüyor. Vatandaşlarımızın Koronavirüsten korunma tedbirlerine titizlikle uymalarını, aksi yöndeki sözlere itibar etmemelerini rica ediyoruz" dedi.
Tabipler, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın erken başarı hikayesi yazmak amaçlı açıklamaları toplumda hastalığın ciddiyetinin azaldığı algısı yaratıyor. Oysa sadece PCR testi pozitif vakaları esas almakla birlikte, Sağlık Bakanlığı’nın 26 Nisan akşamı itibarıyla açıkladığı sayılara göre Türkiye dünyadaki 193 ülke arasında vaka sayısında yedinci, ölüm sayısında on ikinci sırada bulunuyor" şeklinde dikkat çekti.
'SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA RAĞMEN EMEKÇİLER AÇISINDAN RİSK DEVAM EDİYOR'
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun hazırladığı, "Korona Günlerinde İstanbul’da Sağlık- 20-26 Nisan Haftası Raporu" şu şekilde:
Geçtiğimiz hafta içinde İstanbul’da iki sağlık emekçisini, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanı İsmail Arslan ve İstinye Devlet Hastanesi çalışanı Seyfettin Karakaya’yı Covid-19 nedeniyle kaybettik. Acılı ailelerine, çalışma arkadaşlarına ve sağlık emekçilerine başsağlığı diliyoruz.
İstanbul’un da içinde bulunduğu 31 ilde 23-27 Nisan arasında dört gün sokağa çıkma "kısıtlaması" uygulanmasına rağmen acil, temel, zorunlu sektörler dışındaki üretim durdurulmadığı için milyonlarca emekçi açısından risk devam ediyor.
'COVİD-19 DIŞI HASTALARIN İHTİYAÇLARI BÜYÜYOR'
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca vakaların bölgesel dağılım, yaş, cinsiyet gibi bilgilerini paylaşmamakta ısrar etmekle birlikte İstanbul’un süreç boyunca Türkiye’nin Wuhan’ına döndüğünü açıkladı; süreç içinde neden gerekli önlemlerin alınmadığını ise izah etmedi.
İstanbul’daki hastanelerden edindiğimiz bilgiler 65 yaş altı ve eşlik eden hastalığı olmayan, hafif- orta şiddetli olguların hastaneye yatırılmayıp eve gönderilmesinin de etkisiyle yatan hasta sayısının önceki haftalara göre azaldığı yönünde. Covid-19 dışı hastaların ertelenemez sağlık hizmeti ihtiyaçları için sıkıntılar ise giderek büyüyor.
EKİPMAN EKSİKLİĞİ SÜRÜYOR
Hastanelerde kişisel koruyucu ekipman eksikliği ilk haftalara göre azalsa da sürüyor; Aile Sağlığı Merkezleri açısından sıkıntı daha önce olduğu gibi devam ediyor. Hastaneler hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özverili çabalarıyla genel olarak daha organize olmakla birlikte sorunlar devam ediyor. Sağlık emekçilerinin sağlıkta özelleştirmeye karşı otuz yıldır sürdürdükleri mücadeleyle kamu hastanelerinin korunabilmiş olmasının değeri salgın günlerinde daha iyi anlaşılıyor.
Bölge/nüfus tabanlı değil liste tabanlı aile hekimliği siteminde temaslı/hasta takibi zorlukları sürüyor; aynı evde oturan aile bireylerinin bile farklı aile hekimlerine bağlı olmaları, son infaz düzenlemesi sonrasında salıverilenlerin aile hekimi kayıtlarının eski adreslerine göre yapılması takibi zorlaştırıyor.
MASKE SATIŞININ YASAKLANMASI VE DAĞITIM SORUNU MAĞDUR EDİYOR
Herhangi bir kanuni düzenleme olmamasına rağmen maske satışının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sözlü "emriyle" yasaklanması, dağıtımının da becerilememesi vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 20 Nisan 2020 Pazartesi günü açılışı yapılan Başakşehir Şehir Hastanesi’ne hasta başvurusu kabul edilmiyor; İstanbul’da hasta yatağı sıkıntısı olmadığı sürekli vurgulandığı halde, Atatürk Havalimanı’ndaki niteliği ve akıbeti meçhul "sahra hastanesi" inşaatı son hızla devam ediyor.
ÖZEL HASTANELER ÜCRETSİZ İZİN VE MAAŞ KESİNTİSİ YAPIYOR
Özel hastanelerde bir yandan otelcilik hizmetleri ve benzeri gerekçelerle hastalardan astronomik fark ücretleri alınmaya devam edilirken bir yandan da COVİD-19 dışı hasta sayısında azalma bahanesi ile hekimler ücretsiz izin ve maaş kesintisi nedeniyle önemli gelir kaybına uğratılıyor.
TEHLİKE CİDDİYETİNİ KORUYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın erken başarı hikayesi yazmak amaçlı açıklamaları toplumda hastalığın ciddiyetinin azaldığı algısı yaratıyor. Oysa sadece PCR testi pozitif vakaları esas almakla birlikte, Sağlık Bakanlığı’nın 26 Nisan akşamı itibarıyla açıkladığı sayılara göre Türkiye dünyadaki 193 ülke arasında vaka sayısında yedinci, ölüm sayısında on ikinci sırada bulunuyor.
Özetle; pandeminin yedinci haftasında hastanelere başvuru ve yatan hasta sayılarında önceki haftalara göre azalmaya rağmen İstanbul’da tehlike ciddiyetini sürdürüyor. Vatandaşlarımızın Koronavirüsten korunma tedbirlerine titizlikle uymalarını, aksi yöndeki sözlere itibar etmemelerini rica ediyoruz.