'Koronavirüs testislere zarar verebilir'
Çin’in Vuhan kentinde tespit edildikten sonra dünya çapında yayılan yeni koronavirüsün yeni tipi Covid-19 diye bilinen hastalığın nefes darlığı, ateş ve öksürük gibi bir dizi tehlikeli semptoma neden olduğu biliniyor. Ancak yeni bir çalışma, hastalığın testislere de zarar verebileceğini öne sürüyor.
Daily Mail’in aktardığına göre virüsün erkeklerde doğurganlığı veya cinsel gücü azalttığını kanıtlayan bir çalışma bulunmuyor. Ancak Vuhan’daki sağlık görevlilerine göre hastalığın sperm üretimini ve erkeklik hormonunun oluşumunu etkileme olasılığı bulunuyor. Bu yüzden Çin'deki doktorlar erkek koronavirüs hastalarını iyileştikten hemen sonra doğurganlıklarını test etmeye çağırıyor.
Tongji Hastanesi’nin Üreme Tıbbı Merkezi’nden Prof. Li Yufeng ve ekibi, koronavirüsün esas olarak bireylerin ciğerlerini ve bağışıklık sistemini hedef almasına rağmen, teoride erkeklerin üreme yetisine zarar verebileceğini söyledi.
Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne bağlı Tongji Hastanesi, Wuhan'daki salgının başlamasının ardından yönetimin koronavirüs hastalarını tedavi etmek için belirlediği hastanelerden biri.
Uzmanlara göre SARS-CoV-2 olarak bilinen virüs, insan hücrelerine giriyor ve ACE/2 proteinine tutunarak doku hasarına neden oluyor. ACE/2’nin ciğerler haricindeki diğer insan organlarında da bulunduğu biliniyor. Ekibe göre söz konusu protein özellikle de testislerde bol miktarda mevcut.
Ekip, 2002 ve 2003 yıllarındaki SARS salgını sırasında bazı erkek hastaların testislerinde ciddi bağışıklık hasarı gözlemlendiğini ifade etti.
Çalışmaya göre doktorlar hastanın testislerinde SARS koronavirüsü tespit etmemiş olsa da bazı hastaların cinsel organlarında iltihap oluştu.
Yeni koronavirüs, SARS koronavirüsüyle bazı benzerlikler gösteriyor. İki virüs de aynı konak hücre reseptörüne, yani ACE2'ye tutunuyor.
Hastaneden yapılan yazılı açıklamada konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:
Enfeksiyon geçirmiş ve üreme ihtiyacı duyan erkekler için en iyi seçenek, iyileşmeden sonra sperm kalitesi ve hormon seviyesi testleri gibi doğurganlık testlerinden geçmek. Böylece olası sorunlar en kısa sürede tespit edilir.
South China Morning Post’un aktardığına göre Hong Kong’daki doktorlar da iyileşen koronavirüs hastalarından bazılarının, zayıflamış akciğer fonksiyonlarından mustarip olabileceğini söylemişti.
Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi’nin tıbbi direktörü Dr. Owen Tsang Tak-yin, konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:
Bu kişiler biraz daha hızlı yürüdüklerinde nefes nefese kalıyor. İyileşmenin ardından bazı hastaların akciğer fonksiyonlarında yüzde 20 ila 30 oranında düşüş olabilir.
Tsang, hastaların akciğer fonksiyonlarının ne kadarını muhafaza ettiğini belirlemek için testlere tabi tutulacağını söylemişti.
Wordometers’ta yer alan verilere göre dünya çapındaki vaka sayısının bugün itibarıyla 169 bini geçtiği bildirildi. İyileşenlerin sayısının 77 bine ulaştığı, 6 bin 500’den fazla kişinin de virüs yüzünden hayatını kaybettiği kaydedildi. Sağlık görevlilerinin henüz pandeminin başında olduğumuza dair uyarılar göz önüne alındığında bu rakam artabilir.