Koronavirüse iyi geldiği düşünülen D vitamini, vücutta nasıl depolanır?
D vitaminin koronavirüse karşı iyi geldiğine dair kesin kanıtlar olmamakla birlikte Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust ve East Anglia Üniversitesi’nde görevli bilim insanlarının yaptığı çalışmada 20 Avrupa ülkesi üzerinde yapılan bir ön araştırma D vitaminin koronavirüse karşı etkin bir yol oynayabileceğini gösteriyor. Yapılan araştırmada 20 Avrupa ülkesi ve bu ülkelerde COVID-19 görülme ve ölüm oranları, D vitamini seviyeleri ile karşılaştırılmış. Yapılan çalışmada, D vitaminin düşük olduğu ülkelerde daha fazla koronavirüs vakası ve ölüm oranı gözlemlenmiş.
Webtekno'da yer alan habere göre, araştırmada görevli bilim insanları, SARS-CoV2 enfeksiyonuna karşı korunmak için D vitamini takviyesini öneriyor. Elbette çalışmanın kesin olmaması "koronavirüsten kesin koruyor" gibi bir açıklama yapmamızı engelliyor. Elbette, D vitamini eksikliği, koronavirüsten bağımsız olarak dikkat edilmesi gereken bir husus. Kronik yorgunluk, sık sık yaşanılan soğuk algınlığı, kas ağrıları gibi semptomlar gösteriyorsanız D vitamini değerleriniz düşük olabilir.
D VİTAMİNİ NASIL DEPOLANIR?
Süt, yumurta sarısı, mantar, ton balığı gibi pek çok besinde bulunabilen D vitamini, vücutta hidroksilasyon reaksiyonları sonucu aktif forma geçirilerek kullanılabilir. Bu noktada ise devreye Güneş girer. Her gün 11.00 - 15.00 saatleri arasında en az 10 - 15 dakika güneş kremi olmadan yüz, kol, bacak ve sırttan güneş ışığı almak D vitamini ihtiyacınızı karşılayacaktır.
D vitamini eksikliğinin bir diğer sebebi de şu sıralar evlerden dışarı çıkmayıp geceleri daha fazla uyanık kalmamız olarak da gösterilebilir. Eğer D vitamini ihtiyacınızı karşılamak istiyor, ancak sosyal mesafeyi de önemsiyorsanız, balkon ya da bahçelerinizden günlük güneş ışığı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.