Malatya'da ilaç krizi: 'Antibiyotik, ağrı kesici, kanser ilacı bulamıyoruz'

Depremin vurduğu Malatya'da ilaç bulunamıyor. Artı Gerçek'e konuşan Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez, antibiyotik, ağrı kesici hatta kanser ilacı dahi bulamadıklarını söyledi.

Yusuf DURDU

MALATYA- Maraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde büyük can kaybı ve yıkımın yaşandığı Malatya'da depremin yaraları sarılamıyor. Barınma ve eğitimin yanı sıra sağlık alanında da sorunlar bitmiyor. Doktor ve hemşire açığı olan kentte depremden önce 264 olan eczane sayısı 247’ye düşerken, 50 eczane de konteynerde hizmet veriyor. Eczacıların en büyük sorunu ise ilaç bulamamak.

'HASTALARA İLAÇ BULAMIYORUZ'

Artı Gerçek'e konuşan Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez, "İlaç firmalarının sıkıntıya girmesi ilaç depolarına yansıyor. İlaç depolarındaki sıkıntı da biz eczacılara yansıyor. Maalesef hastayla karşı karşıya kalan bizleriz. Kötü taraf biz oluyoruz. Hastaya ilaç bulamıyoruz. Aslında kötü olan taraftan ziyade vicdan azabı çekiyoruz” diye konuştu.

yeni-proje-20.jpg
Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez

'BAŞKA İLLERDEN İLAÇ ARIYORUZ'

Hastalara ilaç bulmak için başka illerde ilaç aradıklarını dile getiren Sönmez, "Kanser, kalp, diyabet hastasına ilaç ulaştıramamak bizim ettiğimiz yemine ters. Malatya’da 247 eczane arasında ilaç bulmaya çalışıyoruz. Ben bulamayınca başka bir eczacıma 'elinizde ilaç var mı?' diye soruyorum. Ama maalesef burada da tıkanıyoruz. Malatya içinde de ilaç bulamıyoruz. Bu kez Türkiye genelinde eczacılara ilaç soruyoruz varsa kargoyla göndermelerini istiyoruz. Yeter ki hastanın tedavisi aksamasın" dedi.

'KANSER İLACI DA BULAMIYORUZ'

İlaç yokluğunun ciddi boyuta ulaştığını vurgulayan Sönmez, “Artık antibiyotik, ağrı kesici değil, kanser hastalarına sirayet etti. Bu da bizi ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor. Artık senede bir kere zam olmasın. Bir hafta önce aldığınız bir eşyayı bir hafta sonra aynı fiyata alabiliyor musunuz? Biz bir yıldır aynı fiyatla mücadele ediyoruz" diye konuştu.

'ECZANELER KAPANABİLİR'

Adıyaman, Hatay, Maraş , Malatya ile Antep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde uygulanan 'mücbir sebep' halinin 30 Kasım'a kadar uzatıldığını hatırlatan Sönmez, "Mücbir sebepten dolayı vergi öteleniyor ama bu uygulama bittikten sonra bunları toplu olarak ödeyeceğiz. Taksitlendirecekler ama 24 ayda bunların hepsinin ödenmesi mümkün mü? Deprem bölgesinden alınan vergi, Türkiye genelinde alınan verginin yüzde 1.1'i. Bunun silinmesi çok zor olmamalı. Biz bunu ödemeye başladığımızda sıkıntının ne kadar büyük olduğunu anlayacağız. Şu an sanki SKG primi ya da vergi ödemiyoruz ama onlar birikip önümüze dağ gibi gelecek. Bu durum Malatya’da eczane kapanmalarına kadar gidebilir” dedi.

'BASİT ANTİBİYOTİKLERE BİLE ULAŞIMIMIZ ÇOK ZOR”

Depremde eczanesi ağır hasar aldığı için yıkılan ve konteynerde hizmet veren eczacı Furkan Kara da ilaç yokluğunun çok ciddi boyutlara ulaştığını belirtti.

yeni-proje-21.jpg
Eczacı Furkan Kara

Kara, "Hâlihazırda basit antibiyotiklere bile ulaşımımız çok zor. Bu mağduriyetin en kısa sürede giderilmesi lazım. Bazı kanser ilaçlarının temininde sıkıntılar yaşanabiliyor. En kısa sürede çözüme kavuşturulması hem halk hem de bizim açımızdan mağduriyeti ortadan kaldıracaktır” diye konuştu.

malatya eczane İlaç krizi eczacı