Mardin Tabip Odası: 4 aydır radyasyon sızıntısı var
Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde sızan radyasyona önlem alma çağrısı yapan Tabip Odası Başkanı Dr. Volkan Binbaş, sorumluların cezalandırılmasını istedi.
Mardin’de 22 Şubat’ta yeni yerine taşınarak, hasta kabulüne başlayan Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde, 4 aydır radyasyon sızıntısı yaşandığı ortaya çıktı.
Merkezin Radyoloji bölümündeki röntgen cihazlarının Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı’ndan (TAEK) onay almadan ve sızıntıyı engelleyecek önlemlerin alınmadan faaliyete geçirilmesi sonucu yaşanan radyasyon sızıntısı kamuoyundan gizlendi.
Hastalar ve sağlık personelinin 4 aydır radyasyona maruz kaldığı ortaya çıkmasına rağmen ne Sağlık Bakanlığı’ndan ne de İl Sağlık Müdürlüğü’nden sızıntıya dair herhangi bir açıklama yapılmadı.
'RADYASYON YAYAN CİHAZLAR, BAŞLICA CİHAZLAR'
Yaşanan olaya dair Mardin Tabip Odası (MTO) Eşbaşkanı Mustafa Volkan Binbaş, yasal süreçlerin başlatılması ve kamuoyuna açıklama yapılması çağrısında bulundu. Sağlık hizmetlerinde tanı ve tedavi yöntemlerinin kullanıldığını belirten Binbaş, laboratuvar görüntüleme yöntemleri içinde radyasyon yayan cihazların kullanılan başlıca cihazlar olduğunu hatırlattı.
Türkiye’de bu cihazların kullanılabilmesi için yapılan ruhsatlandırma çalışmalarının TAEK olduğuna dikkati çeken Binbaş, "Bu ruhsatı almadan herhangi bir görüntüleme işlemi yapmak mümkün değil. Bu yeterliliğe sahip olmak için de işlemlerin yapıldığı alanın buna uygun olması lazım. İşlemleri yapan personelin sağlığının korunabilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor" dedi.
Mustafa Volkan Binbaş
'YA EVRAKTA SAHTECİLİK YA DA LİYAKATSİZ YÖNETİCİLERİN BAZI ŞEYLERİ GÖZ ARDI ETMESİ LAZIM'
Gelişigüzel yöntemlerle sağlık kurumlarının faaliyete geçmesi durumunda ciddi bir halk sağlığı sorununun ortaya çıktığını ifade eden Binbaş, "Bu konuda mevzuat aslında yeterli. Sadece yerelde değil, Sağlık Bakanlığı’na kadar uzanan bir silsile. Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir tesis çünkü burası. Sağlık Bakanlığı’ndaki ya evraklarda bir sahtecilik olması lazım ya da liyakatsiz yöneticilerden dolayı bir an önce hizmete açılabilmesi için bazı şeylerin göz ardı edildiği, kervan yolda düzülür mantığıyla eksikliklerin sonradan kapatılmaya çalışıldığı bir durum olma ihtimali çok yüksek. Bu çok ciddi bir sorun. Radyoaktif alanlarda çalışan, buralarda sağlık hizmeti alan hastalar için ciddi sağlık sorunları içeriyor. Bunlar yeterince tamamlanmadan gerekli onayla alınmadan hizmet vermeye başlaması kabul edilebilir bir şey değil" diye konuştu.
Yaşananların iktidarın sağlık alanındaki popülist uygulamalarının bir örneği olduğunu söyleyen Binbaş, "hızlı hizmet" adına eksikliklerle işlemlerin yapılmasının halkın sağlığını riske attığını ifade etti.
'BU AÇIKÇASI BİR SKANDAL'
Yeterli ruhsatlandırma işlemleriyle yeterli zırhlama işlemlerinin yapılmadan tetkik yapılmaya başlanmasının ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Binbaş, "Bu açıkçası bir skandal. Bunun için herhangi bir soruşturma açıldığına dair bilgi sahibi alamadık ama bunun sorumlularının bir an önce ortaya çıkarılması ve gereken işlemlerin yapılması en doğrusu olacaktır" diye belirtti.
Olayın yaşandığı merkezin TAEK’ten tam ruhsatlandırılmasının olup olmadığının açıklanması gerektiğini ifade eden Binbaş, tam ruhsatlandırma olmadan faaliyete geçmesine sebep olanların bir an önce cezalandırılması gerektiğini söyledi. (MA)