Maske takmak karbondioksit birikmesine neden olur mu?
Prof. Dr. Özlü, maske kullanımının salgınla mücadelede çok önemli olduğunu hatırlattı.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, maske kullanımının karbondioksit solunumuna neden olduğuna ilişkin iddialarla ilgili açıklama yaptı. Özlü, "Maske insanlarda bir miktar soluk almakta zorluklara neden olabiliyor ama bu hiçbir zaman karbondioksit birikmesine, oksijenin ciddi şekilde düşmesine neden olacak bir etki yaratmıyor" dedi.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Özlü, maske kullanan insanların nefes almakta zorlandıkları ve kanlarındaki oksijen oranlarının düştüğü yönündeki söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Prof. Dr. Özlü, maske kullanımının salgınla mücadelede çok önemli olduğuna vurgu yaparak, "Maske ile ilgili bu söylentiler gerçekliğe dayanmıyor. Evet, maske insanlarda bir miktar soluk almakta zorluklara neden olabiliyor. Ama bu hiçbir zaman karbondioksit birikmesine ve oksijenin ciddi şekilde düşmesine neden olacak bir etki yaratmıyor. Onun için çok ağır kalp yetmezliği ve akciğer hastalığı olanlar hariç olmak üzere herkes maske kullanabilir" dedi.
Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Maske takarken bir sıkıntı hissediyor olmanız, sizin kanınızda oksijenin düştüğü anlamına gelmiyor. Ya da karbondioksitin yükseldiği anlamına gelmiyor. Zaten dünyada şu anda milyarlarca insan maske kullanıyor. Öyle bir zararlı etkisi yok. Bu konuda yapılan testler var. Oksijen ölçümleri ve karbondioksit ölçümleri yapılmış maske kullananlar üzerinde. Maske kullanımına özen gösterilmeli" diye konuştu.