Maymun çiçeği, Afrika dışında İsveç'in ardından Pakistan'da da görüldü
DSÖ'nün yeni varyantına karşı 'küresel acil durum" ilan ettiği maymun çiçeği (Monkeypox / Mpox) virüsü, 24 saat içinde Afrika dışında iki ülkede görüldü. İsveç'in ardından Pakistan da bir vaka raporladı.
Artı Gerçek - Afrika'da etkili olan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) "küresel acil durum" ilan etmesine yol açan "daha bulaşıcı" maymun çiçeği virüsü, İsveç'in ardından Pakistan'da da tespit edildi.
Afrika dışında yeni varyant kaynaklı ilk enfeksiyonun dün gece İsveç'te tespit edildiği belirtilmiş, DSÖ'den de doğrulama gelmişti.
Bugün de Pakistan Sağlık Bakanlığı, maymun çiçeği virüsü kaynaklı bir vakanın saptandığını duyurdu. Açıklamada, bir Körfez ülkesinden Pakistan'a gelen bir kişide maymun çiçeği görüldüğü belirtildi. Bakanlık, ülke içinde başka vaka görülmediğini belirtti.
DSÖ, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve birkaç Afrika ülkesinde daha hızla yayılmasının ardından M çiçeği virüsünün "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu" duyurmuştu. Afrika Birliği de, Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan edildiğini belirtmişti.
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı, şu an için ülkede virüsün yeni varyantının görülmediğini ve durumun yakından izlendiğini henüz ek tedbire ihtiyaç duyulmadığını açıklamıştı.
HEM HAYVANLARDAN HEM İNSANLARDAN BULAŞIYOR
M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş kişilerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.
İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.
Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirdi. (DIŞ HABERLER, AA)
TTB Başkanı Azap'tan 'maymun çiçeği' açıklaması: Şu an için kısıtlama ve ek tedbire gerek yok
DSÖ doğruladı: Afrika bölgesi dışındaki ilk maymun çiçeği vakası İsveç'te
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de yok diyemeyiz, önlem alınmalı
Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği salgını nedeniyle 'küresel acil durum' ilan etti