mRNA aşısıyla ilk kanser tedavisi: Umut yok denilen akciğer kanseri hastası iyileşti
İngiltere’de bir kanser hastası üzerinde denenen mRNA aşısı umutları artırdı. Bir kaç ay ömür biçilen hasta hayata tutundu. Covid aşısının aksine kanser aşısı önleyici değil, tedavi amacıyla uygulanıyor.
Artı Gerçek - İngiltere hükümetinin temmuz ayında mRNA aşıları üreten BioNTech ile ortaklık imzalamasının ardından Liverpool şehrindeki Clatterbridge Kanser Merkezi’nde başlayan klinik deneyler gelecek için umut verdi.
İngiltere'de bir ilke imza atıldı ve Adrian Taylor kanser aşısıyla tedavi olan ilk hastalardan oldu. 54 yaşındaki Taylor'ın tümörlerinin çoğu yaklaşık bir yıl içinde yok oldu.
İKİ YIL ÖNCE BADEMCİK KANSERİ OLDU
Taylor'a Aralık 2021'de bademcik kanseri teşhisi konuldu. Aylar süren kemoterapi ve radyoterapi seanslarının ardından bademcik tümörü kayboldu.
Ancak geçen yıl Haziran'da kanserin akciğere sıçradığı görüldü. Sağ akciğerinde en büyüğü 9 milimetre çapında 6 tümör vardı. 9 milimetrelik tümör birkaç ay içinde 25 milimetreye ulaştı.
Kanser hızlı ilerliyordu ve doktorlara göre Taylor'ın hayatta kalma şansı yoktu. Bir kaç aylık ömür biçilen Adrian Taylor, Eylül'de mRNA temelli kanser aşısının klinik deneylerine katılmak için başvurdu ve kabul edildi. Liverpool'daki Clatterbridge (kleytırbriç) Kanser Merkezi'nde tedaviye başladı.
AŞIYLA BİRLİKTE YENİ BİR İLAÇ VERİLDİ
Burada Taylor'a mRNA aşısıyla birlikte 'Pembrolizumab' adı verilen yeni bir ilaç verildi.
Aşı, kanser hücrelerini öldüren yeni bağışıklık hücrelerini harekete geçiriyor. İlaç ise bağışıklık sisteminin kanser hücrelerine saldırmasına yardımcı oluyor.
Adrian Taylor ilk dozu Kasım'da aldı. Taylor'a üç haftada bir yeni doz uygulandı. Sekiz haftada bir görüntüleme yapıldı.
AKCİĞERDEKİ TÜMÖRLER YOK OLDU
Mayıstaki taramada akciğerindeki tümörlerden birisi hariç hepsinin kaybolduğu görüldü. 25 milimetrelik tümör 4,6 santimetreye küçülmüştü. Taylor tedaviye, iki yıl tamamlanana kadar devam edecek.
KANSER TEDAVİSİNDE DEVRİM YARATACAK
Klinik deneylerde olumlu sonuçlar alınmaya devam ederse mRNA aşısı kanser tedavisinde devrim yaratacak.
Covid aşısının aksine kanser aşısı önleyici değil. Kanser hastalarına tedavi amacıyla uygulanıyor. mRNA teknolojisi, bağışıklık sistemini kanserli hücreleri tanıyıp yok etme yönünde eğitmek için kullanılıyor. İlk olarak, hastanın tümöründen alınan örnek, büyümesinden sorumlu olan proteinlerdeki genetik mutasyonları tanımlamak için laboratuvarda analiz ediliyor. Daha sonra, hücrelere neoantijen olarak bilinen tümör proteinini yapma talimatını veren özel mRNA aşısı hazırlanıyor. Aşı, hastaya enjekte edilince hücreler bu tümör proteinlerini üremesini sağlıyor, bu şekilde vücut kanserli proteinleri tanımış oluyor. Böylece hastanın bağışıklık sistemi kansere karşı savaşı başlatmaya hazır hale geliyor.
KLİNİK ÇALIŞMASI YAPILAN KANSER TÜRLERİ
İngiltere halen baş-boyun kanserlerinin yanı sıra cilt kanserinin bir türü olan melanoma, prostat, kolon ve rektum kanserleri için de klinik çalışma yapılıyor. (HABER MERKEZİ)