'Ölüm sayıları dördüncü pike gidiyor'; İTO pandemiye dair '5 acil tedbiri' açıkladı
İstanbul Tabip Odası, pandemiden kaynaklı ölümlerde artış yaşanması nedeniyle aşısızlara kamusal alanda kısıtlamalar getirilmesini de kapsayan '5 acil tedbir' konusunda hükümete seslendi.
İstanbul Tabip Odası, pandemiye dair güncel duruma dikkat çekerek alınması gereken tedbirler konusunda hükümete seslendi. Oda binasında düzenlenen basın toplantısında salona "Ölümler dördüncü pike gidiyor, aşılamayı hızlandıran ölümleri durdurun" pankartı asıldı.
Toplantıda konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, siyasi iktidarın pandemi ile mücadelede topluma sahte umutlar dağıtarak bir "başarı" hikayesi yazmaya çalıştığını söyledi.
‘ÖLÜM SAYILARI DÖRDÜNCÜ PİKE GİDİYOR’
Salgından kaynaklı ölümlerin 6 haftadır sürekli olarak arttığına dikkati çeken Ömeroğlu, "Toplam ölüm sayısı 54.765 oldu. Aktif vaka sayısı 455 bini geçti. Ağustos ayının ilk üç haftasında 2 bin 955 kişi hayatını kaybederken, 16-22 Ağustos arasında haftalık toplam ölüm bir önceki haftaya göre yüzde 43 artarak bu sayı bin 374 yurttaşımızı daha hayatını kaybetmesine neden oldu. Vaka sayıları plato çizse de ölüm sayıları dördüncü pike gidiyor" dedi.
SERVİSLER VE YOĞUN BAKIMLARIN DURUMU
Salgının durdurulmadığını dile getiren Prof. Ömeroğlu, "Üstelik sahadaki meslektaşlarımızdan edindiğimiz bilgiler Kovid-19 servisleri ve yoğun bakımlardaki doluluğun son haftalarda hızla arttığını gösterirken, Sağlık Bakanlığı’nın verileri bir ay geriden geliyor. Veriler en son 24-30 Temmuz tarihinde açıklandı. Bütün bunlar aşı tedarikinde sorun olmadığının söylendiği zamanlarda oluyor" diye belirtti.
Salgınla mücadelede gerekli önlemlerin alınmadığını, sadece maske dağılarak tehlikenin geçiştirilmeye çalışıldığını söyleyerek iktidarı eleştiren Ömeroğlu, uygulanan tedbirlerin ise bir karmaşaya dönüştüğünü vurguladı.
‘ÖLÜMLERİ DURDURMAK MÜMKÜN OLMAYACAK’
Pandemi sürecinin tutarsız ve yanlış bir yolla yönetildiğinin altını çizen Ömeroğlu, "1 Temmuz’daki kontrolsüz açılmanın, aşı karmaşasının bedelini bir kez daha insanlarımız canlarıyla ödüyor. ‘Yerli ve milli’ aşıya kadar ‘ölen ölür, kalan kalır!’ politikasından bir an önce vazgeçilmezse, ne yazık ki ölümleri durdurmak mümkün olmayacak" uyarısında bulundu .
Ömeroğlu, bir an önce alınması gereken '5 acil tedbiri' ise şöyle sıraladı:
"* Aşılama hızla yaygınlaştırılmalıdır
* Henüz aşı olmayanlara birebir ulaşılmalıdır
* Aşılanma bireysel tercih değil, toplumsal sorumluluktur
* Aşısızlara kamusal alanda kısıtlamalar getirilmelidir
* Okulların açılması ve eğitimin sürdürülebilmesi için bütün tedbirler eksiksiz alınmalıdır."