Pfizer/BioNTech için 'altı ay' araştırması: Hastaneye yatmayı yüzde 90 önlüyor

Araştırmacılar, iki doz Pfizer/BioNTech aşısının altı ay sonraki gerçek yaşam verilerini inceledi: Aşının hastalıktan koruma oranı azalsa da, hastaneye yatmayı önleme oranı yüzde 90 çıktı.

Pfizer/BioNTech için 'altı ay' araştırması: Hastaneye yatmayı yüzde 90 önlüyor

Koronavirüsüne karşı geliştirilen Pfizer/BioNTech aşısının uzun vadeli etkisi üzerine yeni bir araştırma yayımlandı. ABD'de yapılan araştırmaya göre, aşının enfeksiyona karşı koruma oranı altı ay içinde düşse de, ağır hastalığı ve hastaneye yatmayı engelleme gücü altı ay sonra da yüzde 90 oranında kalmaya devam ediyor.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre saygın tıp dergisi Lancet'de yayımlanan araştırma, Aralık 2020 ile Ağustos 2021 arasında üç milyon kişinin sağlık kayıtlarının incelenmesiyle yapıldı. Araştırma sürecinde bu kişilerin yüzde 5.4'ü Covid-19'a yakalandı; hastalananların yüzde 6'sı hastanede tedavi görmek durumunda kaldı. Verileri incelenen kişilerin iki doz aşı yaptırmasının üzerinden ortalama üç ila dört ay geçtiği belirtildi.

Bu koşullarda yapılan analizde, aşının hastalığa karşı koruma oranının altı ay içinde yaklaşık yarıya düştüğü ama ağır hastalık ile hastaneye yatmaktan korumanın yüzde 90 olduğu tespit edildi. Buna göre, iki doz aşıdan sonraki bir ay içinde yüzde 88 olan koruma oranı, altı ay sonra yüzde 47'ye düşüyor. Bununla birlikte, iki doz Pfizer/BioNTech aşısı, Covid-19'un Delta dahil tüm varyantları yüzünden hastaneye yatmayı altı ay boyunca yüzde 90 oranında önlemeye devam ediyor.

Araştırmanın başyazarı olan Dr. Sara Tartof, "Çalışmamız, aşıların pandemiyi kontrol etmekte kritik bir araç olduğunu, Delta ve diğer endişe veren varyantlardan kaynaklı ağır hastalık ile hastaneye yatmayı engellemekte son derece yüksek oranda etkili olduğunu teyit etti" dedi.

Pfizer/BioNTech aşısının hastaneye yatmayı önlemekle beraber koruma oranının altı ay içinde azalması, bir dizi ülkede üçüncü doz aşı kararına yol açmıştı. Son olarak Avrupa İlaç Ajansı (EMA), aşının üçüncü dozunun 18 yaş üstüne uygulanmasına onay vermişti. Pfizer/BioNTech'in başvurusu üzerine alınan kararda, sağlıklı kişilerde ikinci ile üçüncü doz arasında en az altı ay ara verilmesi tavsiye edilmişti.

araştırma Koruma COVID-19 3. doz