Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Tam kapanma değil sıkı kapanma
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan alınan yeni yasak kararlarına ilişkin
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 29 Nisan Perşembe günü başlayacak yasakların 17 Mayıs Pazartesi gününe kadar devam edeceğini duyurdu. Habertürk'e konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni yasak kararlarını değerlendirdi.
'TAM KAPANMA DEĞİL SIKI KAPANMA'
"Aslında başka çare yoktu. Çünkü, gerçekten vaka sayılarındaki düzey ve aşılama oranlarımıza baktığınızda bu şekilde devam etseydik, önlemleri artırmasaydık, sonunda dördüncü artış dönemiyle karşı karşıya kalacaktık" diyen Ceyhan, "Bu 'tam kapanma' terimi değil. Belki 'sıkı kapanma' daha uygun bir açıklama olur" ifadelerini kullandı.
Ceyhan, "Tam kapanma demememizin sebebi ne?" sorusuna şöyle yanıt verdi:
"Tam kapanma deyince; toplumu ekonomik ve sosyal açıdan tam olarak kapatmak anlamına gelir. Hiçbir işyerinin çalışmadığı, hiç kimsenin evinden dışarıya çıkmadığı, sadece günlük ihtiyaçlar için, karne-belge vererek sadece oraya gidip dönüldüğünü denetleyerek uygulanana kapanmadır, tam kapanma. Bunu hep söylüyorduk, bunu Çin'in dışında herhangi bir ülke uygulayamadı. Çünkü orada çok antidemokratik yollarla, kapıları dışarıdan tahtalardan çivilemek gibi uygulamalar oldu."
'BİLİM KURULU REHBERLERİNİ MUTANT VİRÜSLERE GÖRE YENİDEN REVİZE ETMELİ'
Bilim Kurulu'na bu süreçte rehberlerini mutant virüslere karşı güncelleme çağrısında bulunan Prof.Dr. Ceyhan, bir sonraki dalgaya hazırlıklı olmak konusunda uyardı. Prof. Dr. Ceyhan, "Salgın dalgalanmalar şeklinde seyrettiği için vaka sayılarının bir miktar düştüğü döneme sevinip kendimizi rahatlatarak değil tam tersine bir sonraki dalgaya hazırlıkla ve onun mümkün olduğu kadar az zarar verici bir şekilde geçmesi için hazırlıkla geçirmeliyiz. Bilim Kurulu rehberlerini mutant virüse göre yeniden revize etmeli. Eksiklerimiz tamamlanmalı" dedi.
'TOPLAM 28 GÜN KAPANMA SÜRESİ GEREKİR'
Sağlık Bakanlığı'nın aşılama çalışmalarını hızlandırması gerektiğini belirten Prof.Dr.Ceyhan şöyle devam etti:
"Bu kararlar, bizim geçen Nisan ayında aldığımız tedbirlere benzer bir uygulama geldi. Bir tek, kademeli mesaiyi duymadım. Çalışan insanların sayısı azalıyor diye düşünülmüş olabilir ama ben ona çok önem veriyorum.
Kapanmanın süresi önemli. 17 Mayıs'a kadar olan kapanma şöyle bir sorun çıkarabilir. Bu hastalığın, maksimum 14 gün kadar kuluçka süresi var. Bu kişileri eve kapattığımız zaman 14 gün sonra yeni hastalar çıkabilir. Oradan çıkacak hastaları farkına varıp onları da yeniden izole etmek için toplam 28 gün kapanma süresi gerekir. Sanıyorum bu da 17 Mayıs'ta yeniden değerlendirilecektir."