Prof. Dr. Müftüoğlu: Covid-19 gribe mi dönüşüyor?
'Omikron varyantının pandeminin sonunu hızlandırabilme ihtimali bile söz konusu.'
Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) uyardığı koronavirüsün yeni varyantı Omicron ile ilgili olarak uzmanların yaptığı yorumları değerlendirerek "Yeni varyant Omikron başlangıçta hepimizin yüreğine ciddi korkular salsa da yeni bilgiler onun zannettiğimiz kadar ciddi bir tahribata yol açmayabileceğini gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.
Müftüoğlu'nun Hürriyet'te "Covid- 19 gribe mi dönüşüyor" başlığıyla yayımlanan bugünkü (04.12.2021) yazısının ilgili kısmı şöyle:
Yeni varyant Omikron başlangıçta hepimizin yüreğine ciddi korkular salsa da yeni bilgiler onun zannettiğimiz kadar ciddi bir tahribata yol açmayabileceğini gösteriyor
Nedeni şu: Omikron vakalarını izleyen uzmanlar, bu yeni varyantın "daha hafif bir hastalık tablosu" oluşturduğu görüşündeler. Ayrıca yeni varyanttaki yapısal değişimlerin, bulaşıcılığı da korkulan ölçüde arttırmayabileceğini düşünüyorlar. İyi haberler sadece bu ikisiyle de sınırlı değil: Omikron varyantının insanlık için bir çeşit "yeni yıl hediyesi" olabileceğini düşünenler bile var. Bunlardan biri de Almanya’da görevini sürdüren bir toplum sağlığı uzmanı: Prof. Dr. Karl Lauterbach. Detaylar için buyurun...
İYİ HABER 1
DR. LAUTERBACH: OMİKRON PANDEMİYİ BİTİREBİLİR
DR. Karl Lauterbach’ın görüşlerine yer veren BBC’de yayımlanan bir habere göre, Omikron varyantının pandeminin sonunu hızlandırabilme ihtimali bile söz konusu. Dr. Lauterbach’a göre, Omikron -yeni varyant- muhtemelen bize daha az zarar vermek, bir başka deyişle "daha az ölüm vakası" için evrimleşmiş olabilir. Lauterbach’a göre, Omikron varyantında oluşan 32 mutasyon, virüsün daha hızlı yayılmasına ancak daha az ölümcül olmasına yol açabilecek gibi görünüyor. Bu da pandeminin kısa sürede daha çok insanı hasta etmesi ama daha az sayıda ölüme yol açarak toplumsal bağışıklığı hızlandırması anlamına geliyor. Dr. Lauterbach’la aynı görüşü paylaşan başka uzmanlar da var ve umalım ki onlar haklı çıksınlar, COVID-19 sıradan ve endemik bir grip benzeri hastalığa dönüşsün.
İYİ HABER 2
PROF. UĞUR ŞAHİN: KORKUYA YER YOK
EŞİ Dr. Özlem Türeci ile birlikte BioNTech aşısını geliştirerek muazzam bir başarıya imza atan Prof. Dr. Uğur Şahin geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada "Omikron için aşırı korku ya da paniğe gerek yok" dedi ve ardından da bir başka sevindirici haber verdi: "3. doz çok daha güçlü ve uzun süreli bir koruma sağlıyor." Anlaşılan o ki önümüzdeki günlerde 2. dozdan sonrası için önerilen 6 aylık süre daha da kısaltılacak, 2-3 aya kadar indirilebilecek.