RSV aşısına dünyada ilk onay

RSV aşısına dünyada ilk onay
Çocuklarda ve yaşlılarda ölüme yol açabilen Respiratuar Sinsisyal Virüs (RSV) aşısına ilk kez ABD'de onay verildi. Aşının onaylanması önemli bir halk sağlığı başarısı olarak yorumlandı.

Artı Gerçek - Yetişkinlerde grip benzeri semptomlarla görülen ancak çocuklar, yaşlılar ve altta yatan hastalıkları bulunan kişiler için ölümcül olabilen Respiratuar Sinsisyal Virüs'e (RSV) karşı ilk aşı ABD'de onaylandı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA), her yıl binlerce Amerikan vatandaşının ölümüne yol açan hastalığa karşı ilk aşıya onay verdiği açıklandı.

60 AY İÇİNDE PİYASAYA SÜRÜLECEK

Glaxosmithkline (GSK) firması tarafından üretilen Arexvy isimli aşının, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) de onay alması sonrasında 60 ay içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

YÜZDE 82.6 ORANINDA KORUMA SAĞLIYOR

GSK'den şubat ayında yapılan açıklamada, yapımı 60 yıldan uzun süredir devam eden aşının yüzde 82.6 oranında koruma sağladığı belirtilmişti. Aşının ağrı ve yorgunluk gibi yan etkilerinin ise 'hafif ve orta şiddette' olduğu, iki gün içinde de kaybolduğu açıklanmıştı.

'ÖNEMLİ BİR BAŞARI'

Yetkililer, söz konusu aşının onaylanmasını RSV'ye karşı çok büyük bir adım olacağını söyledi. FDA'nın Biyolojik Değerlendirme ve Araştırma Merkezi'nin yöneticisi Dr. Peter Marks, "RSV aşısına bugün verilen onay, ölümcül olabilen bir hastalığa karşı önemli bir kamu sağlığı başarısı" dedi.

NE KADAR ÖLÜMCÜL?

Yetişkinlerde tipik olarak grip benzeri semptomlarla ortaya çıkan RSV, çocuklarda ölümle sonuçlanabiliyor. CDC verilerine göre, ABD'de her yıl beş yaşın altında ortalama 100 ila 300 çocuk bu hastalık yüzünden ölüyor. Yılda 6 bin ila 10 bin 65 yaş üzeri yetişkin de RSV yüzünden ölürken, her sene 60-120 bin kişi bu virüs nedeniyle hastaneye kaldırılıyor.

RSV ağır vakalarda, akciğerlerde enflamasyona ve solunum zorluğuna yol açan bronşiyolitise dönüşüyor. Hastalık burun tıkanıklığı veya akıntısı şeklinde başlıyor, kuru öksürük ve solunum sıkıntısına dönüşebiliyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar