'Salgının ilk dalgası bastırılamadı, Diyarbakır'daki hastanelerde 600 vaka var'

'Salgının ilk dalgası bastırılamadı, Diyarbakır'daki hastanelerde 600 vaka var'
Son dönemde ülke genelinde açıklanan vakaların üçte birinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan olduğunu söyleyen Diyarbakır Sağlık Platformu: Salgının birinci dalgasının bastırılamadı.

Diyarbakır'da Sağlık Platformu hastanelerdeki Coronavirus hastalarının sayısının 600 olduğunu açıklayarak salgının ilk dalgasının bastıralamadığını belirtti.

Son zamanlarda açıklanan vaka sayılarının 3'te 1'nin bölgeden geldiğini kaydeden Diyarbakır Sağlık Platformu, kentteki vaka sayılarının gün geçtikçe arttığına dikkat çekti.

ÜLKE GENELİNDEKİ VAKALARIN 3'TE 1'İ

Diyarbakır Tabip Odası’nda(DTO) yapılan açıklamada DTO Başkanı Elif Turan, "İlimiz hastanelerinde halen 600 üzerinde hasta hastanelerde yatarak, 100 e yakın hasta YBÜ tedavi görmektedir. Ulaşabildiğimiz kadarıyla İlimizde son 1 hafta içerisinde her gün ortalama 300 ün üzerinde PCR testi pozitif hasta saptanmaktadır. Bu rakam Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde pozitif olduğu ifade edilen tüm hasatlarının 1/3 ünü oluşturmaktadır" dedi.

"Salgının ilk dalgası bastırılamadı" diyen Turan, "Bölgemizde salgının etkilerini gün geçtikçe daha ağır bir biçimde yaşıyoruz. Ne yazık ki salgının ilk dalgası bastırılamadı. İlk dalga beklenenin ötesinde daha dalgalı bir seyir izlemektedir. Bulaşıcılığı yüksek olan, etkili bir aşısı ve bilinen bir tedavisi olmayan salgın etkeni virüsün, toplumsal düzeyde bulaşıcılığa devam etmektedir" ifadelerine başvurdu.

'GÜNEYDOĞU ANADOLU ZİRVEYE OTURDU'

Turan hastaneye yapılan yatışların arttığına dikkat çekerek,"Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan aylık, haftalık ve günlük raporları ve twitter paylaşımları da Bölge illerinde durumun ne kadar kötü olduğunu gösteriyor aslında. Resmi istatistiklerde Haziran ayı ortalarından sonra en çok vaka artışının Bölge illerinde olduğunu göstermektedir. Hıza çevrilmiş istatistiklerde Güneydoğu Anadolu bölgesi zirveye oturmuştur. 20-27 Temmuz itibarıyla yeni vaka insidansı (görülme sıklığı) Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüz binde 16,6 olup Türkiye ortalamasının (yüz binde 8.0) iki katından fazladır. Son günlerde paylaşılan yeni vakaların üçte biri Bölge illerine ait olduğu da izlenmektedir. Bölgede yeni vaka sayıları, hastaneye yatışı yapılan hasta sayıları ve yoğun bakımda yatan hasta sayıları artamaya devam etmektedir. 9 Haziran da en az seviye inen vaka sayısı ilimizde ve bölgemizde logaritmik olarak artmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

'FİLYASYON GENELGE İLE ENGELLENDİ, SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI STRATEJİSİ BENİMSENDİ'

Diyarbakır Sağlık Platformu'nun çözüm önerilerini de sıralayan Turan, "Salgın ile mücadelede başarının yolu bulaşıcılığı-hastalanmayı önlemektir.  İnsanların birbirleriyle temas oranlarını azaltarak virüsün hasta kişiden sağlıklı kişiye bulaşmasına engel olmaktır.  Tüm temaslılara test yaptırmaktır. Oysaki Türkiye genelinde Filyasyon genelge ile engellenmiş, iktidarların toplumu yok sayan anlayışı sonucunda sürü bağışıklığı stratejisi benimsenmiştir. Bu stratejinin salgının 7. ayında Dünyada Epidemiyolojik olarak mümkün olduğunu gösterir veri ya da ülke, bölge örneği görülmediği gibi yola bu niyetle çıkmış ülkeler de çıkmaz sokağa girdikleri için, bu yaklaşımı terk etmek durumunda kaldıkları sürü bağışıklığı stratejisi Bölge illerinde salgının kontrolden çıkmasına yol açmıştır" ifadelerine yer verdi.

'VAKA SAYISI TEST SAYISI İLE AZALDI'

Açıklamada,"Test sayısı %22 azalınca vaka sayısı da %23 azaldıTürkiye’de açıklanan koronavirüs tablosunun gerçeği yansıtmadığına işaret edilen açıklamada, "Vaka sayılarındaki azalma test sayısındaki azalmanın bir yansımasıdır. Son günlerde Test sayısı %22 azalmanın bir sonucu olarak vaka sayısı %23 azalma görülmüştür. Sağlık-emek-meslek örgütlerinin "salgın tüm hızıyla devam ediyor" açıklamalarına rağmen iktidar salgının önlenmesine dair sorumluluklarından kaçarak tüm sorumluluğun topluma yüklemektedir" ifadeleri kullanıldı.

'BİR HASTA YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE YER OLMADIĞI İÇİN YAŞAMINI YİTİRDİ'

Diyarbakır ve bölgede alınan tedbirlerin yetersiz olduğunun ifade edildiği açıklama şöyle devam etti: "Test pozitif hasta sayısında,  Yoğun Bakım Ünitelerinde (YBÜ) takip edilen hasta sayısında ve Covid-19 hastalığı sonucunda kaybettiğimiz hasta sayısında büyük bir artış ile karşı karşıyayız. Sürecin şeffaf yürütülmemesi sonucunda il düzeyinde hasta sayılarına ilişkin rakamlar verilmese de sağlık bakanlığının sosyal medya üzerinden yaptığı kısıtlı açıklamalarda da yansıması görüldüğü üzere ilimizde en fazla vaka sayısının görüldüğü, YBÜ yatan hasta sayısının en fazla arttığı iller arasındadır. Bölgemizdeki diğer illerde durum farklı değildir. Nitekim 2 gün önce basına yansıdığı kadarıyla ilimizde bulunan bir hasta (Şeref Yıldız)  çevre illerde dahi YBÜ’de yer bulanamadığı için Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiştedir. Bu tabloyu son birkaç günün basında çıkan haberlerin desteklediğini de görüyoruz. Üç gün önce sadece Silvan ilçemizin bir mahallesinde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 10’u geçtiği belirtilmiştir. İlimiz hastanelerinde halen 600 üzerinde hasta hastanelerde yatarak, 100 e yakın hasta YBÜ tedavi görmektedir. Ulaşabildiğimiz kadarıyla İlimizde son 1 hafta içerisinde her gün ortalama 300 ün üzerinde PCR testi pozitif hasta saptanmaktadır. Bu rakam sağlık bakanlığının açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde pozitif olduğu ifade edilen tüm hasatlarının 1/3 ünü oluşturmaktadır."

Öne Çıkanlar