Uzmanlar IQ'muzun 20 yıldır düşüşe geçtiğini söylüyor
İnsanlık gittikçe aptallaşıyor. Bilimsel testler de bunu gösterdi. Zeka ortalama olarak azalırken, davranış bozuklukları ve otizm artıyor. Araştırmacılar, çevresel hormonlara dikkat çekiyor.
Birçok batı ülkesinde, insan zekasında on yılda bir 2 puan gerileme kaydedilyor. Zekanın evrimi ile ilgili araştırmalar yapan Ulster Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nden İngiliz araştırmacı Edward Dutton, çalışmasının temelinde başka şeylerin yanı sıra, askerleri işe alırken IQ testi testi yapmak zorunda kalan İskandinav ordusunun veri tabanını kullanmış.
Arte TV'nin bir belgeselinde açıklma yapan Dutton "IQ 1990'ların ortasına kadar istikrarlı bir şekilde yükseldi ve o zamandan beri sadece azaldı" dedi. Bilim insanı, çalışmasına ek olarak, diğer batı ülkelerinde de Almanya ve Fransa dahil zekada azalmanın ölçüldüğünü söylüyor.
Endokrin uzmanları çevresel hormonların insan sağlığını etkilediği uzun zamandır belirtiyorlar. 20 yıldır yapılan çeşitli çalışmalar, çevresel hormonların insan vücudundaki hormonal süreçleri etkilediğini göstermiştir. Üç grup özellikle tehlikeli: Poliklorlu bifenil toksitler içeren böcek ilaçları, organik klor bileşikleri ve yangın geciktirici maddeler.
Bu maddeler, ilaçlar, kozmetikler ve plastik ürünlerde bulunuyorlar. Ayrıca temizlik maddeleri, giysi, yapıştırıcılar, boya, kanepe örtüleri ve çok daha fazlası günlük ürünlerde. Küçük toz parçacıkları gibi, suya, yiyeceğe giriyorlar, havada ve toprakta birikiyorlar ve böylece nefes ve cilt yoluyla insan vücuduna ulaşıyorlar. Bazı moleküller insan tiroid hormonlarına benzediğinden, vücut kendi hormonları olduğunu düşünüyor, bu da tiroid bezinin gelişimini etkileyerek sonuç olarak beyni değiştiriyor.
İNSAN BEYNİNİ NASIL ETKİLİYOR?
ABD ve Avrupa'daki araştırmacılar yıllardır bu sonuçlar konusunda uyarıyorlar. Endrokronolog Barbara Demeneix, Arte belgeselinde IQ'daki düşüşün tek sorun olmadığını iderek daha fazla çocuğun hiperaktivite, dikkat bozuklukları ve otizmden muzdarip olduğunu, daha az zekanın aynı zamanda bilişsel yeteneklerin ve kapasitelerin azalmakta olduğu anlamına geldiğini söylüyor.
ABD'deki Columbia Üniversitesi'nden Virginia Rau da hamilelik sırasında böcek ilacına maruz kalan çocuklarda beyinde dikkat ve kendini kontrol gibi davranışlardan sorumlu olan bölgelerde yapısal değişiklikler gösterdikllerini ifade ediyor.
SOSYAL HAYATA ETKİSİ
Uzmanlar zekanın azalmasının sonuçlarının karmaşık olduğunu belirtiyorlar. İnsanlığı aptallaşması sadece toplumları bir bütün olarak değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda maliyeti de yüksektir deniyor.
New York Üniversitesi'nden çocuk doktoru Leonardo Trasande, istatistikçi ve iktisatçılardan oluşan bir ekiple birlikte, düşen zekanın maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu hesapladı. "IQ puanı daha düşük olan çocuklar ekonomik olarak yüzde iki daha az üretken. Trasande, ABD'nin çevresel hormonlardan kaynaklanan hastalık ve ekonomik maliyetlerinin 340 milyar dolar, Avrupa için 317 milyar civarında olduğunu söyledi.
İş dünyası ve siyaset artık alarma geçti. 2016 yılında, Avrupa Komisyonu bitki koruma ürünleri ve pestisitlerde çevresel hormonlar için standart bilimsel kriterler saptadı. Bu bilim adamları için yeterli olmaktan uzak, çevre hormonları tehdidinin neden olacağı siyasi sonuçlara karşı savaşmaya devam edeceklerini söylüyorlar.
ÇEVRESEL HORMONLARDAN KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?
Çevresel hormonlardan korumak zordur, çünkü ne görünürler ne de kokuları var. Bununla birlikte, plastik ürünler alırken PVC içermeyenler tercih edilebilir. Avrupa kimyasallar REACH yönetmeliğine göre zararlı bileşenler beyan edilmelidir. Buna çevresel hormonlar da dahildir. Plastik ve günlük yaşamda içerdiği plastikleştiricilerle temastan kaçınmak da mümkündür. Örneğin, bir süpermarkette alışveriş yaparken, yumuşamış meyve ve sebzeler tercih edilmelidir. Bu şekilde plastik torbalarla temastan kaçınırsınız.
Endrokronolog Barbara Demeneix, hamile kadınlar için , iyot seviyelerinin düzenli olarak izlenmesi ile birlikte iyot almalarını öneriyor. İyot alımının, kadının kendisi ve çocuğu için yeterli tiroid hormonu üretmesine yardımcı olduğu biliniyor. (HABER MERKEZİ)