Uzmanlar uyardı: Gençler arasında intihar vakaları arttı
Toplumsal huzursuzlukların gençleri etkilediğini vurgulayan uzmanlar, önlem alınmazsa gençler arasında ikinci ölüm nedeni haline gelen intiharların artabileceği uyarısında bulundu.
Salgın dönemiyle birlikte gençlerde depresyon ve anksiyete bozukluklarının da yükselişe geçtiğini dile getiren uzmanlar, intihar vakalarının da arttığına dikkat çekerek ailelere uyarılarda bulundu.
Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Veysi Çeri, pandemi dönemiyle birlikte gençler arasında depresyon, anksiyete bozuklukları, madde kullanımındaki artış gibi sorunların arttığına dikkat çekerek "ABD'de 9 bin genç üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, her iki gençten birinde depresyon, her üç gençten birinde anksiyete bozukluğu görülüyor" dedi.
‘GENÇLER ARASINDAKİ İKİNCİ ÖLÜM NEDENİ İNTİHAR’
Milliyet'in haberine göre intihar eğilimlerinin hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu aktaran Çeri, "Türkiye'de de bizim yaptığımız bir araştırmaya göre, 15-25 yaş arasındaki gençlerde depresyon ve anksiyete yükseldi. Her iki gencimizden birinde depresyon belirtisi var. Ne kadar görmezden gelirsek gelelim gençler arasında ikinci ölüm nedeni intihar. Umutsuzluk, sosyal çevreden ya da ailevi uzaklaşmalar da bunun artacağının sinyalini veriyor" diye konuştu.
‘TOPLUMSAL HUZURSUZLUKLAR GENÇLERİ ETKİLİYOR’
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Mert Beşenek de tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanan kötü olaylar, felaketler, pandemi, savaşlar ve genel toplumsal huzursuzlukların daha çok gençleri etkilediğini söyledi.
‘İNTİHARLAR ARTABİLİR’
Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Leyla Ezgi Tüğen de, "Pandemiyle hem ruhsal rahatsızlıkların artması, hem aile içi ilişki sorunlarının hem maddi stresörlerin artması gibi nedenler pandemi ve sonrasında intihar oranlarının artmasına neden olacak gibi" dedi.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Son zamanlarda giderek içine kapanma, sevdiği şeylerden izole olma, kendine zarar vermeye başlama, hayatın boş olduğuna dair ya da kendisinin yük olduğuna dair konuşmalar, uykusuzluk, huzursuzluk, duygu durumunda değişiklik, durduk yere artan kavgalar da belirtiler arasında. Kişilerin, kendini öldürmeyle ilgili söylemleri önemsenmeli, intihar notları ve intihar hazırlığını çağrıştırabilecek davranışlarda acilen destek alınmalı.