Van'da doktor açığı büyüyor... Tabip Odası Başkanı Koç: İlçe hastanesi eksiği giderilmeli

Van'da doktor açığı büyüyor... Tabip Odası Başkanı Koç: İlçe hastanesi eksiği giderilmeli
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doktor eksiği yaşanıyor. Artı Gerçek'e konuşan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Ahmet Koç, "Van’ın üç merkez ilçesinde ilçe hastanesi yok. Bu eksiliğin giderilmesi gerekiyor" dedi.

Zelal Sahidenur SARİ


VAN - Sağlık sisteminde en önemli sorunlardan biri doktor sayısının eksikliği ve bununla birlikte randevu bulunmaması. Hastalar, randevuyla tedavi olamadığı için hastanelerin acil servislerinde saatler geçirirken, doktorlar hasta yoğunluğunda ve ağır çalışma koşullarından şikayetçi. Bu durum doktorlara ve sağlık emekçilerine yönelik şiddeti de tetikliyor.

ÇEVRE İLLERDE YAŞAYANLAR TEDAVİ İÇİN VAN'A GELİYOR

Van, 1 milyon 127 binlik nüfusuyla Doğu Anadolu’nun en büyük kenti. Üstelik başta Hakkari olmak üzere Ağrı, Bitlis, Muş, Bingöl gibi çevre illerden de hastalar tedavi için Van'a geliyor.

EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ HASTA YOĞUNLUĞUNA YETİŞEMİYOR

Van’ın merkez ilçeleri İpekyolu, Tuşba ve Edremit’te ilçe hastanelerinin bulunmaması, diğer ilçelerde de yeterli düzeyde poliklinik hizmeti verilmemesi nedeniyle hastalar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine akın ediyor. Hastanedeki 446 uzman doktor ve 79 pratisyen doktor hasta yoğunluğuna yetişemiyor.

BİRÇOK BÖLÜMDE DOKTOR SAYISI YETERSİZ

Artı Gerçek'e konuşan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Ahmet Koç, "Şu anda göz, kulak-burun-boğaz bölümlerinde eksiklikler olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte kadın doğum polikliniğindeki doktor sayısı hasta sayısı açısından yeterli değil. Ayrıca yan dallar dediğimiz dahiliye ve çocuk hastalıklarına bağlı endokrinoloji, gastroenteroloji, nefroloji, romatoloji, çocuk nöroloji, çocuk hematoloji, çocuk endokrinoloji, çocuk kardiyoloji gibi bölümlerde ciddi eksiklikler var. Bu durum yeterli mezun verilememesinden kaynaklanıyor" dedi.

83533002-ae44-46ca-9107-d550faeec32c.jpeg
Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Doktor Ahmet Koç

'SAĞLIK SİSTEMİ NE DOKTORU NE HASTAYI KORUYOR'

Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre Türkiye'de doktor sayısının hasta sayısına karşı yetersiz kaldığına dikkat çeken Koç, "Doktor sayısını iki katına bile çıkarsanız bu durumun üstesinden gelemez. Çünkü bu direkt sağlık sistemindeki sorunlardan kaynaklanıyor. Hem tedavide bir basamak sorunu var hem de hasta kriteri belli değil. Dolayısıyla birinci basamakta tedavi edilebilecek rahatsızlıklar için de hasta üçüncü basamağa başvuru yapabiliyor. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi de üçüncü basamak bir sağlık kuruluşu ve gripten tutun da en ağır hastalıklara kadar başvuru alıyor. Acil servislerde de nitekim bu denli yoğunluklar oluşuyor. Bu defa acil servislerdeki doktorlar hastalarla tartışmaktan ciddi problemler yaşıyor. Aslında sistem ne doktoru ne de hastayı koruyamıyor” diye konuştu.

'HASTALAR SAĞLIĞA ERİŞMEKTE SORUN YAŞIYOR'

Hastaların sağlığa erişimde sorun yaşadığını değinen Koç, "Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sürekli bir doktor değişimi var. Mecburi hizmetle gelenler var, istifa eden var, yurt dışına çıkan var, özel muayenehane açanlar var, özel hastanelere geçenler var. Örneğin dahiliye eskiden birçok hastalığa bakarken şu anda yan dallar var ve yan dallarda uzman hekim çok az yetişiyor. Ama en nihayetinde bu sorun sağlık sistemindeki aksaklıklarından kaynaklanıyor ve doktorlar da çalışma şartlarına tahammül edemiyorlar. Doktor eksiklikleri de çok geç giderildiği için hasta da sağlığa erişmekte ciddi sorunlar yaşıyor” dedi.

'ÖNCELİKLE İLÇE HASTANESİ EKSİKLİĞİ GİDERİLMELİ'

Van’daki sağlık merkezlerinin sayısının da yetersiz olduğunu dile getiren Koç, "Van’ın üç merkez ilçesinde ikinci basamak sağlık kuruluşu dediğimiz ilçe hastanesi yok. Bu eksiliğin öncelikli olarak giderilmesi gerekiyor. Çünkü ilçe hastanesi olmadığı için bu üç ilçenin hastaları merkeze en yakın olan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden yoğunlaşıyor. Hasta sayısı çok olduğu için de beş dakikada bir muayene yapmaya çalışıyor doktorlar. Tetkik olmadan, sağlıklı bir muayene olmadan ne doktor tedavi uygulayabilir ne de hasta iyileşebilir. Bu nedenle sağlık sistemindeki eksikliklerin ve basamaklar arasındaki sağlık denetiminin iyi yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Öne Çıkanlar