AKP ve MHP'den Spor Kanunu teklifi: Kulüpler bakanlık tesciliyle kurulabilecek
AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ve TBMM İdare Amiri AKP Milletvekili Alpay Özalan, TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında AKP ve MHP'nin hazırladığı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanun Teklifi'ni açıkladı.
Kulüplerin ciddi bir borç yükü altında olması nedeniyle bu teklifi hazırladıklarını söyleyen Özkan, şöyle konuştu:
'30 MİLYARI GEÇEN BORÇ YÜKÜ'
"Bu anlamda 30 milyarı geçen borç yükü ve yüzde 90’ından fazlası bu 30 milyarın profesyonel futbol kulüplerine ait olması ve yaklaşık rakamın 25 milyar TL’nin üzerine yani Kamuoyunu Aydınlatma Platformu'ndan alınmış taze veriler ışığında, 25 milyarın üzerine çıktığı da vakadır. Daha da önemlisi her transfer sezonunda, yaklaşık 2 milyar TL Türk spor camiasının adeta borçluluk durumu artmaktadır.
Bu çerçevede kulüpleri borç yükünden kurtarmak, spor kulüplerimizin sürdürülebilir güçlü finansal altyapısına sahip olmasını gerçekleştirmek ve uluslararası başarıları yakalamaya adım atmak, spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinde hesap verilebilirliği, şeffaflığı temin etmek, spor kulüplerinin daha demokratik daha şeffaf denk bir bütçe ile hesap verilebilir bir anlayışla yönetimini sağlamak üzere çalışmalarımızı hızlandırdık."
'DERNEK STATÜSÜNDE OLANLAR SPOR KULÜBÜ STATÜSÜNE ULAŞIYOR'
Teklifin, üç bölüm iki geçici maddeyle birlikte 61 maddeden oluştuğunu ve teklifin bugün TBMM Başkanlığı'na sunulacağını belirten Özkan, şöyle devam etti:
"Üç bölümden oluşan Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu’nun birinci bölümünde spor kulüpleri ve spor şirketlerini ele alıyoruz. İkinci bölümde spor federasyonlarını ele alıyoruz. Son bölümde de Spor Tahkim Kurulları ve çeşitli hükümler bağlamında menajerlikle ilgili düzenlemeleri de inşallah hayata geçiriyoruz.
Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri bu anlamda dernek tüzel kişiliğinden ayrı bir tüzel kişilik oluşturmaktadır. Malum bugüne kadar ‘futbol kulübü ya da spor kulübü’ diye ifade ettiğimiz kavramın hukuki bir kavram olmaktan ziyade sadece uygulama ile ilgili fiili bir kavramdı. Defakto olarak, spor kulübü ifadesi kullanılıyordu. Ancak spor kulübü ve spor şirketlerinin bu statüye kavuşabilmeleri işte bu kanun çerçevesinde gerçekleşecektir.
Spor kulüplerinin, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tescille kurulması öngörülüyor. Yani şu anda mevcut spor kulüpleri, bu yasanın yürürlüğe girişinden itibaren üç aylık süre zarfında Spor Bakanlığı’na da tescillerini yaptırmak suretiyle dernek statüsünde olanlar spor kulübü statüsüne ulaşıyor, şirket statüsünde olanlarda spor anonim şirketi statüsüne kavuşuyor. Daha önce dernek statüsünde bulunan spor kulüplerinin kamu yararı kararı ve kamu yararına çalışma hakkı devam edecek.
SPOR KULÜPLERİNE YÜZDE 10’U KADAR BORÇLANMA SINIRI
Spor kulüplerinin zorunlu ve ihtiyari organlarının seçimindeki seçim şekli, tescil aşamalarında aranacak şartlar, yöneticilerinde olması gereken şartlar, nitelikler yine bu kanun çerçevesinde belirtiliyor.
Spor kulüplerinin birleşmesi ve mal varlıklarının devri yasal zemine kavuşturulması öngörülüyor. Özellikle spor kulüpleri ve spor federasyonları ile ilgili sistemin kayıt altına alınması, şeffaflık, denetim, denk bütçe ve hesap verilebilirlik çerçevesinin çalışabilmesi için belki de yasanın ortaya koyduğu en büyük reformlardan birisi de spor kulüplerinin bir önceki brüt bütçenin yüzde 10’u kadar borçlanma yapabilecekler.
Yani spor kulüpleri bir yönetimi göreve geldiği zaman yeni yılla ilgili yapacağı çalışmalarda brüt bütçenin yüzde 10’u kadar borçlanabilecekler.
İhtiyaç oldu, bu çerçevede bir borçlanma imkanına kavuşmak gerekiyor, eğer böyle bir ihtiyaçları varsa da bunu sorumluluk ve yetki çerçevesinde genel kurullarına arz edecekler ve genel kurulda nitelikli çoğunlukla yani üye tam sayısının salt çoğunluğuyla alacakları kararla yüzde 50’ye kadar borçlanma imkanlarını yine arttırabilecekler. Bu çerçevede kendi kulüplerinin genel kurullarından yetki almaları gerekiyor.
7 BİN LİRANIN ÜZERİNDEKİ FİNANSAL İŞLEMLER
Yapılacak çalışmaların ve sistemin kayıt altına alınması bir taraftan borçlanma yetkisi diğer taraftan da yapılacak bütün iş ve işlemlerin banka üzerinden, finans kuruluşları üzerinden yapılabilmesini de gerektiriyor. Bu çerçevede 2022 yılı ile ilgili, spor kulüpleri her birisi yaptığı bütün finansal işlemleri 7 bin liranın üzerindeyse tamamen banka ve finans kurumları üzerinden yapabilecekler.
MENAJER VE FUTBOLCU ARASINDAKİ SÖZLEŞME 2 YILLA SINIRLI OLACAK
Menajerlikle ilgili çalışmalar, özellikle futbol kulüplerinin borçluluğun önündeki en büyük gerekçe olarak da görüyor.
Bu çerçevede, menajerliğin ve futbolcu sözleşmelerinin şeffaflık ilkesi ışığında düzenlenmesini sağlıyoruz. Ve tabii bu çalışma hem menajerin sporcu ile yaptığı sözleşme 2 yılla sınırlı tutuyoruz ve yaptıkları bu sözleşmeyi de tasdikli olarak noter üzerinden düzenleme şeklinde gerçekleştirilecek ve yapılan bu menajerlik sözleşmesi de yine Spor Bakanlığı’na bildirilecek ve orada da takibi gerçekleşmiş olacak.
Yine menajerlik sözleşmesine futbolcunun menfaatlerini de gözeterek üst sınır getirmekteyiz. Ve tabii şu anda FIFA’nın standartlarına göre menajerlerin transferlerde almakta oldukları rakam yüzde 3 ila yüzde 5 arasında değişmektedir. Biz de burada yüzde 5’lik sınırı getirmek suretiyle bu sistemi kayıt altına almış olacağız."
SPOR ANONİM ŞİRKETLERİ İÇİN TESCİL
Spor kulüplerine bağlı ekonomik kazanç elde etmeye imkan tanıyan müstakil spor anonim şirketlerinin oluşumu yine anayasal zemine kavuşacak. Malum olduğu üzere bugün spor camiasında özellikle son 10-15 yıllık süre zarfında kurulan spor anonim şirketleri, aslında teknik anlamda bu yasa çerçevesinde spor anonim şirketi değil. Yani yine Ticaret Sicil İl Müdürlükleri’ne ve Ticaret Odaları’na kayıtlı olarak kurulan bu şirketler, yine Spor Bakanlığı’na tescil edilmek suretiyle spor anonim şirketi statüsüne kavuşmuş olacak.
Spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin profesyonel şube açabilmelerine de olanak sağlıyoruz.
SADECE SPORTİF DENETİM OLMAYACAK
Spor kulüplerinin ve anonim şirketlerinin, denetimini de sıkı kurallara bağlıyoruz. Özellikle artık spor camiasında, enerji üretiminden teknolojik ticari çalışmalara, inşaattan değişik spor alt yatırımlarına kadar çok değişik alanı ilgilendiren spor kulüp ve şirketlerinin çalışmaları var. Ve denetim sırasında sadece sportif açıdan bir denetim söz konusu olmayacak.
Esas denetim, inşaat, teknoloji, enerji, finansal açıdan değişik disiplinleri ilgilendirdiği için gerektiğinde bağımsız denetim kuruluşlarından da denetim raporu alınabilmesi bu yasa çerçevesinde mümkün hale gelecek.
KULÜPLERİ ZARARA UĞRATAN YÖNETİCİLERE CEZA
Spor kulüplerinde kurul üyesi olabilmek için belirli suçlardan mahkûm olmama şartını da getiriyoruz.
Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri denk bütçe ile yönetilecek.
Yöneticileri görevde olduğu süre zarfında kulüp yani spor kulübü ve spor anonim şirketlerini uğrattığı zararlardan dolayı sorumlukları söz konusu oluyor. Yani bir spor kulüp yöneticisi, spor anonim şirketi yöneticisi görevdeyken borçlanma sınırına dikkat etmemiş, finans kuruluşları üzerinden yapması gereken ödemeleri finansal işlemleri gerçekleştirmemiş ve menajerlikle ilgili standartlara uyulmamış ve menajerin yapmış olduğu iş ve eylemlerde efendim çifte kontrat, çekmece kontrat yapmak suretiyle kulüp zarara uğramış veya ekstra vergi yükümlükleri ortaya çıkmış.
Böyle bir durumda spor kulüplerinin yöneticileri tabii ki genel kurullarında ibra edilmiş olsa bile eğer bu kasti eylemleri nedeniyle zarar söz konusu ise tüm mal varlığıyla bunun hesabını da hukuk düzenine ve milletimize de vermiş olacaklar. Ve diğer taraftan, kulüp yöneticilerinin yapmış olduğu bu iş ve eylemler bir kast unsuru varsa ve bu da yine bu kanun çerçevesinde veya Türk Ceza Kanunu çerçevesinde bir cezai müeyyideyi müstelzim ise bununla ilgili de cezai müeyyideler öngörüyoruz.
Spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin borçlanması ve alacaklarını temlik etmesinde belirlenen kriterleri de sınırlandırıyoruz. Spor kulüplerinin birleşerek federasyon ve konfederasyon şeklinde üst kuruluş kurmalarına da imkan sağlıyoruz.
YÖNETİM KURULU: 2’Sİ MİLLİ SPORCU OLACAK
Spor federasyonlarının, yönetim kurulu üye sayısının 13 asıl, 13 yedek şeklinde düzenlenmesini öngörüyoruz. Özellikle, sporun ve sporcunun derdini bilmek anlamında federasyonların yönetimlerindeki iki yönetim kurulu üyesi de malum olduğu üzere milli sporcu olmasını öngörüyoruz.
FEDERASYON BAŞKANI EN FAZLA ARALIKSIZ 12 YIL GÖREVDE KALABİLECEK
Spor federasyonlarında bir kimse üst üste veya aralıklı olarak en fazla 3 dönem spor federasyon başkanlığı yapabilecektir…Bir yönetici ara verdikten sonra tekrar camiası istediği takdirde onun başkanlığı da yeniden mümkün olabilecek.
Spor federasyonları için denk bütçe sistemi getiriliyor. Borçlanmaya ilişkin sınırlamayı federasyon yönetimleri için de getiriyoruz. Aynı şekilde mevzuata aykırı iş ve işlemlerden dolayı kusuru bulunan federasyon yöneticileri de aynen spor kulüp ve spor anonim şirketi yöneticilerinin hukuki ve cezai sorumlukları ne ise federasyon yöneticileri de aynı sorumlulukla cezai ve hukuki açıdan karşı karşıya kalabilecekler." (ANKA)