Amatör futbolcular: Dayanacak gücümüz kalmadı
Emre CAKA
ARTI GERÇEK- Pandeminin başından bu yana futbol oynayamayan ve ekonomik sıkıntılarla boğuşan amatör futbolcuların problemleri giderilmiş değil. Liglerin kesin başlangıç tarihi açıklanmazken, oyuncuların birçoğu farklı işler yaparak geçimini sürdürmeye çalışıyor. İş bulamayan amatör futbolcular ise kredi borçlarıyla karşı karşıya. Futbolcular "Dayanacak gücümüz kalmadı" diyor.
6 yaşında Beşiktaş'ın alt yapısında futbola başlayan Çağlar Yıldırım, bu dönemin mağdurlarından birisi.
Yıldırım, pandemi nedeniyle liglere ara verilmesini normal karşılıyor. Tüm dünyayı saran virüse karşı alınan önlemi, "Sağlık her şeyden önce gelir" diyerek karşıladıklarını aktaran Yıldırım, "Ancak bize verilen zaman sürekli tarih verilmeden erteleniyor, 'üvey evlat' muamelesi görmeye başladık" diyerek belirsizliğin bir an önce son bulmasını istiyor.
'FUTBOL DIŞINDA İLK DEFA ÇALIŞTIM'
Çağlar Yıldırım, iki yıldır evli ve hayatı boyunca başka bir işte çalışmamış. Yaşadıkları zorlukları şöyle anlatıyor:
"Evli olduğumuz için sorumluluklarımız da daha fazla. Mart ayında iptal edilen liglerin açılmasını beklerken artık yaz geldi, birikimler de suyunu çekmeye başladı. Yaz ayında mecburen ekstra bir iş buldum. Kafeye girdim, orada çalıştım. Çok sıkıntı yaşayan arkadaşlarımız var. Boşanmak zorunda kalan, kredi kartlarıyla borç batağına giren, iş bulamayan birçok insan var. İnşallah güzel bir açıklama yapılır ve sahalara döneriz. Ortalama 50 bin amatör futbolcu, hepsi zor durumda."
'ANTRENMANSIZLIK BİR YIL GERİYE ATTI'
Yaşadıkları maddi zorlukların yanı sıra antrenman yapamamak da futbolcuların performansını düşürüyor.
Takım antrenmanlarının çok daha farklı olduğunu anlatan Yıldırım, "Bir seneden fazla geriye attık. Antrenman yapamıyoruz. Kendi başımıza yaptıklarımız takım antrenmanı gibi olmuyor. Haliyle kendi imkânlarımız ile fazla yapabildiğimiz pek bir şey yok" diyerek, futbolda çok önemli olan vücut zindeliklerini kaybettiğini belirtiyor.
'TEST ÜCRETLERİNİ DAHİ ÖDEMEYİ KABUL ETTİK'
Yetkililerden artık laf değil icraat bekleyen Çağlar Yıldırım, "Yetkililerin önlem alması gerekiyor. Artık laf söylenmesin bize, icraat olsun, çözüm üretsinler. Biz şunu dahi teklif ettik; test ücretlerini gerekirse biz ödeyelim, dedik ama yetkililer maalesef dikkate almadı" diyor.
'ŞİMDİ ŞARKÜTERİ REYONUNDA ÇALIŞIYORUM'
Abdullah Özpınarlı ise başka bir amatör futbolcu. O da birçok amatör futbolcu gibi hayatında başka bir iş yapmamış. Alınmayan önlemler, geleceğin belirsizliği onu da farklı sektörlerde çalışmaya zorlamış. Kenarda biriktirdiği az bir miktar paranın eridiğini aktaran Özpınarlı, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
"Hayatımda hiç bir iş yapmadım. 10 yaşından beri futbol oynuyorum. 17 yaşında profesyonel oldum. Sadece bu işten para kazandım. Kendi idmanlarıma devam ettim, belki ligler başlar diye. 1 ay sonra çağırırlar, şu zaman çağırırlar diye. Ama sürekli idmanı bıraktım çünkü bir türlü çağrılmadık. Birikimleri tüketmeye başlamıştık. Banka kredileri, faturalar derken cepteki olan da bitmeye başladı. Sağdan soldan iş bakmaya başladık ama insanlar haklı olarak tecrübe istiyor. Futbol okulları da kapalı maalesef. Vasıfsız işlere bakalım desek, zaten kimse eleman aramıyor. Olan işler de 3 vasıtalı işler. Hadi diyelim kabul ettik, asgari ücret veriyorlar, onu da yola harcıyorduk. Şimdi 2 aydır şarküteri reyonunda çalışıyorum. Sezonun açılmasını bekliyoruz."
'HÂLÂ BİR AÇIKLAMA YOK'
Eylül ayında Zonguldak Ereğli ile anlaşan Özpınarlı, heyecanla liglerin açılmasını beklediklerini söylüyor: "Geçen sezon iyi bir dönem geçirmiştim, bu sayede transfer olma şansım oldu. Belediye takımı halkın parasını veriyor. TFF'den açıklama yok. Bu insanlar bize neye göre para verecekler. Takımlardan katılım bedeli istediler, kitapçık yayınlayacaklar ve burada açılmasına dair açıklama bekliyoruz. Bu yazı gitse, takımlar bizi çağıracak ve biz de şu anki işimizi bırakıp asıl işimize, futbola döneceğiz."
'SİYASİLERİN LİGLERDEN ELİNİ ÇEKMESİ GEREKİYOR'
Özpınarlı'ya, neredeyse her spor programında, her futbol yöneticisinden sık sık duyduğumuz "Futbol ülkesiyiz" söylemini soruyoruz. Özpınarlı, bu görüşe katılmıyor: "Çoğu tribünler boş. Bölgesel Amatör Ligi'ne (BAL) bakıyoruz, Zonguldak Ereğli tam dolduruyor. Ama Süper lig takımlarına bakın çoğu dolmuyor.
"Alt yapılara bütçe ayırmıyorlar, üst liglerde bir sürü para dönüyor ama aşağıdaki çocukların yaş kategorisinde sahalar, soyunma odaları, koridorları hepsi kötü. Siyasi güçlerin futboldan elini çekmesi gerekiyor. BAL Liginde yaş sınırı 30, 3. Amatör de ise 25 yaş sınırı var, yabancı sınırı gibi.
'BÜYÜKLERİN VERGİLERİ SİLİNMESİN'
"TRT yorumcularına bakın 'alt yapı alt yapı' diyor ama öyle bir şey yok. Büyük kulüplerin vergileri siliniyor. Madem öyle, örnek veriyorum, 100 milyon verginin silineceğine 60 milyonunu alt yapıya yönlendirsinler. En azından alt yapıdaki çocuklar faydalansın. Çocukların gelişimi için futbol olur, basket olur, voleybol olur, çocuklara bir şeyler yapsınlar."