NBA finalinin adı beli oldu: Boston - Dallas

NBA 2023-2024 sezonu şampiyonluğu için Boston Celtics ile Dallas Mavericks mücadele edecek. Boston-Dallas finali NBA tarihinde daha önce hiç yaşanmadı. Final 7 Haziran Cuma günü başlıyor.

NBA finalinin adı beli oldu: Boston - Dallas

Haluk KALAFAT

Batı Konferansı’nda ilk iki turu 4-1’lik net galibiyetlerle geçen Boston Celtics, Indiana Pacers’ı 4-0 yenerek süpürdü. Doğu Konferansı’nda ise geçen sezon 11’inci olup playoff göremeyen Dallas Mavericks, Minnesota Timberwolves’ı 4-1’ye geçip finale çıktı. Boston-Dallas finali NBA tarihinde ilk kez yaşanacak.

Luka mı, Edwards mı?

NBA, son yıllarda kendi basketbol organizasyonundan yetişmiş “yerli” bir yıldız arayışında. LeBron James’in artık kariyerinin sonuna geldi. Yeni yıldız için akla hemen son yıllarda en değerli oyuncu ödülünü alan üç oyuncu Yannis Adetokunbo (2018, 2019) Nikola Jokic (2020, 2021, 2024), Joel Embiid (2022) ve çok özel istatistiklerle oynayan Luka Doncic geliyor. Ancak bu oyuncular NBA’in kolej basketbolundan yetiştirip yükselttiği yıldızlar değiller.

NBA ve medyası Avrupa ve Afrika kökenli bu yıldız adaylarını zorlayacak yeni bir ışıltıyı, bu playofflarda geçen yılın şampiyonunu ve bu sezon en değerli oyuncu ödülünü alan Nikola Jokic’i eleyen Anthony Edwards’da buldu. Genç oyuncunun Jordan’ın veliahttı olduğunu, yakın geleceğin en iyi oyuncusu olacağı yorumları yapıldı. Doğrusu Anthony Edwards’ın da iddialı kişiliği bu ateşe benzin odu.

Doğu Finali, yeni yıldız adayının, Jokic’ten sonra Luka Doncic’e de basketbol dersi vereceği mükemmel bir eşleşmeydi. Ancak ilk üç maçta Edwards sahada yoktu; olmadığı gibi maç sonlarında art arda büyük hatalar yaptı. Dördüncü maçta Minnesota yaşam belirtisi gösterip deplasmanda bir maç çalıp seriyi beşinci maça götürdü, bu maçın Minnesota adına en iyi oyuncusu yine Edwards değildi. Beşinci maçın özellikle ilk çeyreğinde Luka Doncic resitali vardı.

NBA tarihinde 3-0’dan geri gelip rakibini eleyen takım çıkmamıştı. Bu kural bozulmadı Dallas seriyi 4-1 ile kapattı.

Boston mu, Dallas mı?

NBA finallerinde Boston Celtics’in hemen göze çarpan iki avantajı var, ama Dallas’ın da bunlara yanıtı. Birincisi Boston, Indiana Pacers karşısında seriyi 4-0 yaparak Dallas’tan iki gün önce dinlenme evresine girdi. Bu iki gün Dallas için Minnesota’ya yolculukla ve gergin bir beşinci maçla geçti. Ancak finalin başlamasına bir hafta var. Dallas da dinlenecek zamana sahip.

Boston’un ikinci avantajı eşleşmede saha avantajına sahip olması. Boston evinde beklendiği kadar iyi maçlar çıkartmasa da TD Garden seyircisi çok ateşli ve takımına ne olursa olsun sırtını dönmüyor. Dallas, Minnesota eşleşmesinde de saha avantajına sahip değildi ama deplasmanda ilk iki maçı almayı başardılar. İlk turda Los Angeles Clippers’tan ve ikinci turda Oklahoma City Thunder’dan da ikişer deplasman galibiyeti aldılar.

İki takım kadro derinliği açısından değerlendirildiğinde Boston biraz daha ağır basıyor. Özellikle Al Horford, Payton Pritchard, Sam Hauser ve Luke Kornet’ten oluşan yedek sırası skora etkisi açısından daha etkin.

Boston’un bu konuda hâlâ belirsizliğini koruyan bir Kristaps Porzingis sorunu var. Kristaps Porzingis, Boston’un Miami Heat ile eşleştiği ilk turda dördüncü maçta sakatlanmıştı. Koç Joe Mazzulla, Porzingis’in bu sezon takıma katılmasıyla birlikte artık 37 yaşına gelen Al Horford’u yedekten getirerek, ekonomik kullanıyordu. Bu sakatlık nedeniyle aslen dört numara oynayan Horford’u beş numara oynatıyor ve yedek uzun olarak Luke Kornet’i kullanıyor. Bu da kadro derinliğini bir nebze azaltıyor.

Dallas üçlük kullanabilen uzunu Maxi Kleber’i playofflarda son iki maçta oynatabildi. Uzun sakatlık dönemi geçiren Kleber, yedekten geldiği bu maçlarda eski formundan uzak göründü. Yedek sırasından savunması sorunlu ama hücumda yaratıcı Jaden Hardy ve sezon içindeki altıncı oyuncu konumunu playofflarda kaybeden Dante Exum son maçlarda süre bulabiliyor. Takımın sezon içinde zaman zaman ilk beş oyuncusu olan Tim Hardaway, Jr. ise playofflarda hemen hemen hiç süre bulamadı. Dallas’ın en büyük kazanımı yedekten gelen çaylak uzunu Dereck Lively’nin her maç artan etkin oyunu.

İki takımın yıldızları açısından Dallas bir adım önde gibi görünüyor. Özellikle Minnesota serisinde Luka Doncic ve Kyrie Irving’in gözalıcı hücum performansları, Dallas’ın en büyük avantajı. Boston’da ise Jason Tatum ile Jaylen Brown ikilisi takımı sürüklüyor. Ancak bazı maçlarda Tatum’un etkisiz oyun ortaya koyduğunu da gördük. Brown bu playoffları daha istekli oynuyor. Ancak maç bitirme anlarında bu ikili, Doncic-Kyrie ikilisi kadar başarılı değil.

İlk beşlerin dağılım dengesine bakıldığında ise Boston, ligin açık ara en iyi takımı. İlk beşte oynayan oyuncuları hem hücumda hem de savunmada aynı etkinlikte. Özellikle iki oyun kurucusu Jrue Holiday ve Derek White ligin en iyi dış savunmacıları. Buna karşın Dallas’ın beşini tamamlayan Derrick Jones Jr. ve P. J. Washington özellikle hücumda bazı maçlarda sahadan tamamen siliniyorlar. Uzunlar açısından ise Kristaps Porzingis’in finalde oynamaması durumunda Dallas ağır basıyor. Daniel Gafford ve Dereck Lively ikilisi eşit süre alıyor ve çok iyi bir playoff geçiriyorlar.

Son olarak final tecrübesi: Bu konuda Boston, Dallas’a göre çok önde. Tatum ve Brown’lı çekirdek kadro 2016’dan beri playoff yapıyor. 2022’de finalde şampiyonluğu Golden State Wariors’a kaybetti. Geçen sezon yaka finalini Miami Heat’e kaybetti. Dallas ise Luka Doncic etrafında kurduğu kadro ile ilk kez finale çıktı. Dallas, geçen sezon 11’inci olarak playofflara bile kalamamıştı. Ancak bu sezon Doncic’in yanında daha önce şampiyonluk yaşamış ve finallerde birçok kez bulunmuş Kyrie Irving var.

Finalistlerin artıları, eksileri genel olarak bunlar. Yeni sakatlıklar olmazsa, iki takım da sağlıklı biçimde sahaya çıkabilirse, bizi çekişmeli maçlar bekliyor. İki takımın playoff yolculuklarındaki genel görünümlerine baktığımda sanki Dallas şampiyonluğu daha çok istiyor gibi bir izlenimim var. Boston playoff yırtıcılığına bir türlü ulaşamadı. Kristaps Porzingis sakatlıktan dönmezse ya da dönse de formundan uzak olursa ibre Dallas Mavericks’ten yana.

NBA Dallas Boston Celtics