TL kendi liginde en çok değer kaybeden para

TL gelişen ülke paraları içinde en çok değer kaybeden olurken, güne sert yükselişle başlayan dolar Merkez Bankası'nın adımı sonrası geri çekildi.

TL kendi liginde en çok değer kaybeden para

EKONOMİ - Türk Lirası dolar karşısında rekor kayıp yaşarken, kendi benzerlerinden de negatif ayrıştı. Türk Lirası, sabah saatlerinde dolar karşısında yüzde 0,66 ile en çok kaybeden gelişmekte olan para birimi oldu. Türk Lirası'nı yüzde 0,26 kayıpla Güney Afrika randı, yüzde 0,15 kayıpla Tayland Bahtı takip etti. Bu üç para biriminde sert kayıp görülürken, dolar karşısında en çok değerlenen para birimi yüzde 0,43 artışla Güney Kore won'u oldu. Won'u yüzde 0,13 ile Tayvan doları, yüzde 0,12 ile Çek kronu takip etti.

DOLAR MERKEZ'İN ADIMI İLE GERİ ÇEKİLDİ

Dün sert değer kaybeden Türk Lirası yeni güne kayıplarını sürdürerek başladı. Dolar, euro ve sterlin TL karşısında yeni rekor seviyelerine ulaştı. Bu gelişmelerin ardında Merkez Bankası'ndan "örtülü faiz artışı" geldi.

Dün son zamanların en kötü performansını gösteren ve gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi olan TL'de bugün de aynı seyir devam ediyor. Dün 3.93 seviyesine kadar çıkan kur, bu sabah 3.9781'e çıkarak rekor kırdı. Dolar en son bu yıl başında (12 Ocak) 3.9422 ile rekor kırmıştı.

Doların yanı sıra euro da 4.6755 TL'ye çıkarak rekor yolculuğunu sürdürdü. Diğer taraftan bir rekor da 5.2752 ile sterlinde görüldü.

Döviz piyasalarında yaşanan sert hareketlerin ardından TCMB, bankaların borç alabilme limitleri gecelik vadede yapılan işlemler için sıfıra düşürdü, gündüz işlemlerde ise iki katına çıkardı. Merkez Bankası'nın bu hamlesinin ardından sonra dolar/TL 3.95 ve euor/TL 4.64 seviyelerine geriledi.

Merkez Bankası'nın (TCMB) dövizdeki hızlı yükseliş üzerine karar aldığı likidite adımına stratejistlerden ilk yorumlar geliyor.

TÜRKİYE ALGISINDA BOZULMA VAR

Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar, Bloomberg HT'ye son yaşanan çalkantıyı değerlendirdi. Salar, Türkiye algısında bozulma olduğunu, yurt dışı kaynaklı negatif haberlerin üst üste gelerek algıyı bozduğunu söyledi. Salar, "Faizleri bu kadar yükseltecek, kuru zirve seviyelere taşıyacak herhangi bir makro ekonomik gerekçe yok ama siyasetle bağlantılı haber akışı algıyı etkiliyor" diye konuştu.

Salar, "AB fonlarının kesilmesi, Halkbank davası gibi haberlerin hepsi algıyı etkiliyor. Bunlardan bağımsız olarak değerlendirince Türk varlıklarının dünyadaki benzerlerine göre çok ucuz olduğunu görüyoruz... Bu fiyatlamalar ekonomik gerekçelerle oluşmuyor. Arkasında siyasi gerekçeler ve haber akışlarıyla bu seviyelere gelindi." değerlendirmesini yaptı.

ÇALKANTI POLİTİK RİSK KAYNAKLI

Tanto Capital Partners Ceo’su Ozan Özkural piyasalardaki çalkantının politik risk algısından kaynaklandığını kaydetti. Özkural, "Özellikle ABD'de Zarrab davasının sonucunun ne olacağı, bankalara gelecek muhtemel yaptırımların ne olacağı konuları konuşulurken bu durum kendini kurda da hissettirmeye başladı" dedi. Merkez Bankası'nın önlem almaya devam edeceğini belirten Özkural, "Ancak Türkiye'deki politik risk algısı ve Türkiye-ABD ilişkilerinin net olmaması artık kendini hızla piyasalarda hissettirmeye başladı" değerlendirmesini yaptı.

AÇIKLAMALARIN KURA ETKİSİ

Dünya gazetesine açıklama yapan Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "ABD ile arada sorun yaratan mahkeme anlaşmazlığı, NATO ile artan tansiyon ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizlerin düşürülmesi çağrısını yinelemiş olması TL üzerinde baskı yaratan temel etmenlerdir. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın dün Merkez Bankası'nın ezberden attığı adımların olumlu sonuç doğurmadığı ve Zarrab davasının Türkiye'ye yönelik kumpas olduğuna ilişkin açıklamaları sonrasında da kurdaki yükseliş hız kazanmıştır" ifadelerini kullandı.

ALGILAMALAR BOZULDU

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise, eylül sonundan bu yana gelişmekte olan ülke piyasalarından bir çıkış yaşandığını belirterek, "Bu süreçte TL'deki görünüm bozulurken aynı zamanda G. Afrika Randı, Brezilya Reali, Rus Rublesi gibi para birimlerinde de bozulmalar oluştu. Diğer yandan risk algısını ölçen CDS oranlarında eylül ayında 160 seviyelerinden bugün geldiğimiz nokta 217 seviyesi. Diğer gelişen ülkeler CDS'lerinde de aynı görünüm mevcut. Sonuç olarak algılamaların bozulduğunu görmekteyiz. Bu kurlarda yukarı hareketi beraberinde getiriyor" dedi.

Öte yandan yabancı fonların tahvillerde satışa geçtiğini ve bunun da faizi yukarı ittiğini kaydeden Turşucu, "Çıkışları da kurları yukarı taşıyor olabilir. Bunun dışında içeride enflasyonda yükselişin sürmesi, ABD-Türkiye ilişkilerindeki belirsizlikler, Türkiye-NATO ilişkilerindeki huzursuzluklar TL için negatif ayrışma yaratan diğer bir faktör olmaya devam ediyor. Piyasa algılamalarındaki bu bozulma devam ettiği sürece kurdaki oynaklık da devam edecek görünüyor" diye konuştu.

MERKEZ'İN ADIMLARI YETERLİ OLMADI

İş Yatırım'ın piyasa notunda Merkez Bankası'nın adımlarının yeterli olmadığı vurgulandı. Notta, "Türkiye piyasaları haftaya çok sert satışlarla başladı. Kırılgan beşlinin daimi üyesi Türkiye piyasaları gelişmekte olan piyasalardaki satış dalgasında başı çekti. Hükümet sözcüsü Bozdağ'ın ABD'yi sert bir şekilde eleştirerek, Zarrap davasında "sanıkların Türkiye'yi suçlayan iftiralarda bulunmaya zorlandığını" söylemesi piyasalardaki satışların şiddetini artırdı.

Hisse senedinden, döviz piyasasına, yerel tahvilden, Euro-tahvile tüm varlık guruplarında en kötü performans gösteren iki piyasa içinde yer aldık. Döviz sepeti ve 10 yıllık devlet iç borçlanma senedi faizinde yeni zirveler görüldü. Merkez Bankası'nın açtığı "Türk lirası uzlaşmalı vadeli sözleşmeler döviz piyasasındaki ateşi söndürmek için yeterli olmadı. Batı ile ilişkilerdeki kötüleşme ve jeopolitik risklerin ateşlediği döviz piyasasındaki yangın yayılmaya devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

MERKEZ'İN SON HAMLESİ TAMAMEN ŞAKA

Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash'ten Merkez'in son hamlesine yorum geldi. Ash, Merkez'in likidite adımı için, "tamamen şaka" yorumunu yaptı. Ash, "25 baz puan gibi bir artışın hiçbir farkı olmayacak. TCMB son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sonraki aşamada alan elde etmek için Geç Likidite Penceresi'nde (GLP) en az 200 baz puan faiz artırmış olmalıydı. Bu hamle çok küçük, çok geç" dedi.

Ash, "Şimdi haftalar sonra olan yeni PPK toplantısına doğru ağır aksak ilerliyor ve bundan önce bir başka olağanüstü PPK toplantısına gitmek zorunda kalacaklar gibi" dedi.

NET MESAJ GELMEDİKÇE TL'DE KAYIP SÜRER

Berenberg Gelişen Piyasalar Stratejisti Carsten Hesse, dövizin TL karşsındaki üçlü rekorunu Merkez'in seçimlerine dayandırdı. Hesse, "Yatırımcılar TCMB'nin bağımsız olduğUnu, daha şahin tavırlı bir para politikası izleyeceğini ve faizlerin artacağını net bir şekilde görmek istiyor" dedi.

Hesse, siyasilerden gelen her türlü müdahalenin de olumsuz ektki yaptığını, doları TL karşısında daha fazla yükselttiğini söyledi. Stratejist, "Türkiye'de faiz de enflasyon da yüzde 12 seviyelerinde yani reel getiri sıfıra eşitlenmiş durumda ve bu da yatırım yapmak için çok düşük kalıyor. TCMB'den net bir mesaj gelmediği sürece TL değer kaybetmeye devam edecek" dedi.

Hesse, Türkiye'nin Avrupa ve bir süredir ABD ile siyasi fikir ayrımında olduğuna dikkat çekerek, bu durumun o ülkelerin yatırımcılarının Türkiye'ye yatırım yapmasını engellediğini ifade etti ancak bu durumun yeniden değişebileceğini de vurguladı: "Türkiye tarihsel olarak çok yüksek cari açık sorunu olan bir ülke ve bunu hep sıcak parayla finanse etti. Şu an bu girişiler de yok ama durum hızlı şekilde değişebilir. Daha önce de TL'nin hızlı değer kaybettiği dönemleri gördük. Eğer hem siyasilerden hem de Merkez'den olumlu yorumlar gelirse TL yeniden iyi seviyelere gelebilir."

İlgili haberler:

https://www.artigercek.com/dolar-tl-de-rekorlar-durmuyor

https://www.artigercek.com/merkez-bankasi-ndan-yeni-hamle

dolar Merkez Bankası döviz kur