2019'un kaynaklarını tükettik 2020'den yemeye başladık

2019'un kaynaklarını tükettik 2020'den yemeye başladık
Bugün gezegenimizin tahıl, yakıt, su kaynaklarının o yıl üretebileceği miktarın dünya nüfusu tarafından tüketildiği 'Earth Overshoot Day'. Bugün itibariyle 2020'nin kaynaklarını yiyoruz.

Gezegenimizin bize sunduğu bir yıllık doğal kaynak kapasitesini tükettiğimiz Limit Aşım Günü her yıl daha da geriye geliyor.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network – GFN) 2019 için Dünya Limit Aşım Günü‘nü 29 Temmuz olarak açıklamıştı. Türkiye için ise bu tarih 27 Haziran’dı. Dolayısıyla Türkiye bu yıl doğal kaynaklarını dünya ortalamasından 32 gün önce tüketmişti.

Uluslararası araştırma kuruluşu GFN tarafından hesaplanan Dünya Limit Aşım Günü, ilk hesaplandığı 1971 yılından bu yana neredeyse her yıl geriye geldi. 1980’lerde kasım aylarında içinde bulunduğumuz yılın kaynaklarını tüketip gelecek yıldan yemeye başlamıştık. Fakat 2000’ler sonrası bu tarih önce eylül ayına, sonrasında ise ağustos ayının sonuna kadar geriledi.

GFN, Limit Aşım Günü’nü daha ileri bir tarihe öteleyebilmek için #MoveTheDate (tarihi ileri at) etiketi altında dünya genelinde bir inisiyatif başlattı. Bu inisiyatif kapsamında dünyanın her noktasından çevre aktivistleri bölgelerinde daha sürdürülebilir bir dünya ve kaynakların daha sürdürülebilir şekilde kullanılması için gerçekleştirilen etkinlikleri interaktif bir haritaya eklenmek üzere GFN ile paylaşıyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar