Acı kahve veya alkolü tadını sevdiğimiz için içmiyoruz
İçecekler günlük beslenmemizin önemli bir parçasıdır; şekerli içecekler obeziteye ve ağız sağlığının bozulmasına sebep olurken, alkol 200'den fazla hastalıkla ilişkilendirilir ve dünyadaki ölümlerin yaklaşık yüzde 6'sını oluşturur.
Araştırmacılar, insanların beslenmesine müdahale etmenin yollarını bulmaya yardımcı olabileceğinden, içeceklerin tadıyla ilgili genetik nedenler arıyorlardı. Konuyla ilgili çalışma yapan Chicago'daki Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde koruyucu hekimlik profesörü olan Marilyn Cornelis konuyla ilgili olarak "Tercihlerimizin genetik boyutu bu içeceklerin psikoaktif bileşenleri ile ilgilidir. İnsanlar kahve ve alkolün nasıl hissettirdiğinden hoşlanıyorlar. Bu yüzden içiyorlar. Tadından dolayı değil" diyor.
Araştırma sonuçları Human Molecular Genetics adlı bilimsel dergide yayınlandı ve içecek seçimindeki en önemli bileşenlerin davranış-ödül olduğunu gösteriyor.
Araştırma, sadece tek bir genetik belirleyici buldu: daha önce düşük obezite riskiyle ilişkilendirilen bir FTO geni varyantına sahip insanlar aslında şekerli içecekleri tercih ediyor.
Profesör Cornelis, "Bu beklediğimiz bir şey değil, FTO biraz gizemli bir gendir ve obezite ile nasıl bağlantılı olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Muhtemelen kilo yönetimiyle ilişkilendirilebilecek davranışlarda rol oynuyor" vurgusunda bulunuyor.
Northwestern'da koruyucu hekimlik, doktora sonrası araştırmacısı ve çalışmanın yazarlarından Victor Zhong ise şunları söyledi: Bildiğimiz kadarıyla, bu, içecek tüketiminde tad duyusuna odaklanan ilk genom çapında ilişkilendirme çalışması. Aynı zamanda içecek tüketimi konusunda bugüne kadar yapılmış en kapsamlı genom çalışması da bu.
Araştırmacılar, içecek alımlarını kaydetmek için yaklaşık 336 bin kişiyi inceledi ve keskin tadı olan içecek tüketimiyle tatlı içecek tüketimi konusunda genom çapında bir ilişki araştırması yaptı.
"Keskin" olarak sınıflandırılan içecekler kahve, çay, greyfurt suyu, bira, kırmızı şarap ve diğer alkollü içecekler, "tatlı" içecekler ise alkolsüz içecekler ve içerisinde greyfurt olmayan diğer meyve suları.
Ayrıca başka araştırmalar da şekerli içecek tüketiminin çocukluk çağı obezitesiyle mutlak manada ilişkili olmadığını ortaya koydu. (Independent)