Adıyaman'da tütün ekimi başladı

Adıyaman’da binlerce ailenin geçim kaynağı olan tütünün ekim sezonu başladı. Sabahın erken saatinden itibaren tarlaya giden vatandaşlar, topladıkları tütünleri büyük emeklerle işledikten sonra satışa sunuyor.

Artı Gerçek - Türün, Adıyaman’ın özellikle arazi yüz ölçümü az olan dağ köylerinin tek geçim kaynağı. Kalitesi dünyanın her yerinde bilinen Adıyaman’ın sarmalık kıyılmış tütünü ülke içinde de birçok ilinde satışa sunuluyor. Büyük emeklerle yetiştirilen tütünü ekim sezonu başladı.

Çocukken tütün parası ile okuduktan sonra iş sahibi olan Adıyamanlılar, tütünün Adıyaman ekonomisi için öneminin altını çizerek, tütünün Adıyaman’ın olmazsa olmazı olduğunu vurguluyor.

'TÜTÜN OLMASAYDI OKUYAMAZDIM'

Munzur Press'in haberine göre, Koç Der yönetim kurulu üyesi olan ve aynı zamanda tütüncü bir babanın oğlu olduğunu söyleyerek, tütünün sayesinde üniversite okuduğunu belirten Gaffari İzci şöyle konuştu:

“Tütün Adıyaman’ın ekmeğidir. Adıyaman’ın geçim kaynağıdır. Bu tütün bizim tütünümüzdür. Bizim toprağımızın tütünüdür. Yabancı tütünü yasaklasınlar, bizimkini serbest bırakın. Tütün yanlışsa hepsini yasaklayın, bizimkini yasaklamayın. Tütün olmasaydı, ben okuyamazdım. Ben üniversiteyi tütünle okudum. Bu milletin cebinde birkaç kuruş varsa bu tütünden elde edilendir. Bu başka bir şeyin değildir. Ben Koçaliliyim. Koçali zaten tütünün merkezidir. Herkese serbest olacaksa bize de serbest olsun. Vergiyi mi istiyorlar, devlet vergiyi de getirsin. Zaten esasında biz bunu istiyoruz.”

Mehmet Akbal, Adıyaman’da tütün işiyle ilgilenen kişilerin bu parayla ailelerini geçindirdiklerini belirterek; “Sabahın 04:00’ünde Adıyaman’ın insanları komple tarlanın içerisine 20:00-21:00’e kadar çalışırlar. Bu insanlarımız tütünde çalışıyorlar” dedi.

'GENÇLER İŞSİZLİK SORUNUNU ÇÖZÜYOR'

Tütün üreten insanların alınlarının teriyle geçimlerini sağladığını ifade eden Kamber Çavuş da, “Adıyaman’da Pirin’in ilerisinde yaşayan halkın 700 ila bin 500 metre arazisi var. Bu insanlar bu şekilde geçimlerini sağlıyorlar. Gençler bu tütünü ekip kaldırıyorlar. Bu sayede gençler işsizlik sorunlarını çözmüş oluyorlar” diye konuştu.

'ADIYAMAN'IN TÜTÜNDEN BAŞKA ALTERNATİFİ YOK'

Köyde tütün işiyle uğraşan Şevket Alagöz da tütünün önemine dikkat çekerek; “Tütün Adıyaman’ın her şeyidir. Adıyaman’ın tütünden başka alternatifi yoktur. Dağın yamacında insanlarımız 2 dönümle geçimlerini sağlıyorlarsa, çocuklarını okutuyorlarsa bu oldukça önemlidir. Tütünümüzü kendimiz kaldırırsak bizim kimseye zararımız olmaz. Vergi ise biz vergimizi veririz” şeklinde konuştu.(KAYNAK)