Bira severler bugün Uluslararası Bira Günü'nü kutluyor

Bira severler bugün Uluslararası Bira Günü'nü kutluyor
Ağustos ayının ilk cuma günü dünya çapında bira severlerin kutladığı Uluslararası Bira Günü.

İlk olarak 2007 yılında ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Santa Cruz şehrinde kutlanılmaya başlanan ve sonra ABD'nin batı eyaletlerinde de gelenekselleşmeye başlayan etkinlik, bugün tüm dünyada kutlanıyor. Ağustos ayının ilk cuma günü kutlanan gün, günümüzde 207 şehir, 50 ülke ve 6 kıtada yaygınlaştı. 

Birgün'de yer alan ahbere göre, Uluslararası Bira Günü'nün amaçları kapmasında arkadaşlarla toplanıp biranın tadını çıkarmak, birayı üreten ve servis eden kişileri kutlamak ve tüm ülkelerin ürettikleri biraları kutlamak var. 

BİRA TÜRLERİ

Bira genel olarak fermentasyona tabi tutulmuş her türlü malt içeceğini içerir. Biralari ana olarak Aleler (çok mayalanmış bira), lagerlar (az mayalanmış bira) ve bu iki kategorinin arasındaki hibridler olarak sınıflandırmak mümkündür.

Aleler geçmişleri antik çağlara dayanan, bilinen en eski bira çeşididir. Aleler geleneksel olarak 12 ila 21oC arasında ve Lagerlara kıyasla daha kısa sürede fermante olurlar (mayalanırlar).

Lagerlar ise yaklaşık olarak 200 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu bira türü 3 ila 10oC arasında ve Alelera kıyasla daha uzun sürede fermante olurlar.

Aleler ve Lagerlar arasındaki bu farklılık maya tipinden kaynaklanır. Alelerde kullanılan mayalar fermantasyon (mayalanma) sırasında biranın üstünde bir tabaka oluştururken, Lagerlarda kullanılan mayalar fermantasyon sırasında biranın dibine çökerek burada bir katman oluştururlar. Lager sınıfı biralarda kullanılan daha düşük fermantasyon ve yaşlandırma sıcaklıkları, maya aktivitesini yavaşlatır ve oluşum süresini uzatır.

Düşük ortam sıcaklığı alelerde yaygınlıkla bulunan meyve aromalarının lagerlarda oluşumunu engeller. Bu durum aynı zamanda lagerlarda daha hafif ve yumuşak bir tat oluşumunu sağlar.

Ale bira ailesinin üyeleri arasında Pale Ale (açık ale) ve Brown Ale (kahverengi ale), lager ailesinin üyeleri arasında ise Pilsner ve Dark Lager (koyu lager) sayılabilir.

Bu iki bira ailesi arasında ayırım yapmak her zaman kolay olmasa da genel olarak:

ALE

  •  Daha sert tatları vardır
  •  Daha çok meyve tadı ve aroma içerirler
  •  Daha keskin bir tada sahiptirler
  •  Daha baskın, karmaşık bir tat ve aromaları vardır
  •  7 ila 12oC arasında içimleri idealdir

LAGER

  •  Daha hafif tatları vardır
  •  Yoğun gazlı ve tazedirler
  • Akıcı ve hafiftirler
  • Tatlı ve dengeli tat ve aromaları vardır
  • 3 ila 7oC arasında içimleri idealdir

Bu iki temel bira ailesinin dışında bir de hibrid (melez) biralar vardır. Bu biralar aleler ile lagerlarin özelliklerini birleştirirler. Örneğin, bir bira düşük sıcaklıklarda ancak ale mayası ile veya yüksek sıcaklıklarda fakat lager mayası kullanılarak imal edilebilir.

Bu noktada bira kültüründe oldukça önemli yere sahip Porter ve Stout türlerinden de söz etmek gerekir. Birbirine çok benzese de bu iki tur arasında ayırım yapmak mümkündür.

PORTER

Porter, koyu, neredeyse siyah, meyve tadı içeren ve kuru bir tarzdır. Üst fermantasyon yolu ile elde edilir (ale). Porter Tat, renk ve aroma vermek için bir kavrulmuş malt ile mayalanır.

STOUT

Stout da üst fermantasyon yöntemi ile kavrulmuş maya kullanılarak imal edilen siyah bir bira türüdür. Porter kadar tatlı değildir; zengin, kremli bir köpüğü vardır ve arpa ile tatlandırılmış ve renklendirilmiştir. Stout yapımında, genellikle, koyu, hafif sert, kahveye benzer tat oluşturmak icin maltsız kavrulmuş arpa da kullanılır. (YAŞAM HABERLERİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar