BM: Koronavirüs 7 milyon gebeliğe neden olabilir

BM: Koronavirüs 7 milyon gebeliğe neden olabilir
Yeni rapora göre koronavirüsün yarattığı kaos dünya genelindeki kadınların cinsel ve üreme sağlığına büyük zarar verecek.

Birleşmiş Milletler (BM) araştırmasında koronavirüs pandemisinin kliniklerin kapanmaya veya asgari çalışanla çalışmaya zorlanması nedeniyle uzun süredir devam eden küresel sağlık hedeflerine ulaşma çabasının önemli ölçüde zayıflayabileceği tespit edildi.

Yeni rapora göre koronavirüsün yarattığı kaos dünya genelindeki kadınların cinsel ve üreme sağlığına büyük zarar verecek. Araştırmacılar ayrıca 31 milyon toplumsal cinsiyete dayalı ek şiddet vakası öngörüyor.

DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİNE ERİŞİMDE ZORLUK

Birleşmiş Milletler cinsel sağlık ve üreme sağlığı organının (UNFPA) yürüttüğü çalışmada koronavirüsün yarattığı karmaşanın altı ay boyunca devam etmesi durumunda 114 düşük ve orta gelirli ülkede 47 milyon kadının modern doğum kontrol yöntemlerine erişemeyeceği tahmin ediliyor.

Araştırmacılar fazladan 7 milyon istenmeyen gebelik ve 31 milyon toplumsal cinsiyete dayalı ek şiddet vakası olacağını öngörüyor. Koronavirüs tecritlerinin devam ettiği her üç ayda 15 milyon toplumsal cinsiyete dayalı ek şiddet vakası bekleniyor.

UNFPA İcra Direktörü Dr. Natalia Kanem şunları söyledi:

Bu yeni veriler Covid-19'un yakın zamanda dünya genelindeki kadınlar ve kız çocukları üzerindeki olası yıkıcı etkilerini gösteriyor. Salgın eşitsizlikleri derinleştiriyor ve milyonlarca kadın ve genç kız artık aile planlaması şansını, bedenlerini ve sağlıklarını koruma kabiliyetini kaybetme riskiyle karşı karşıya. Kadınların üreme sağlığı ve hakları her ne pahasına olursa olsun korunmalı. Hizmetler devam etmeli, sarf malzemeleri teslim edilmeli ve korunmasız kişiler koruma altına alınıp desteklenmeli.

Dünyanın dört bir yanındaki aktivistler, hükümetlerin Covid-19'un yayılmasını sınırlamak için tecrit önlemleri almaya başlamasından bu yana aile içi istismarın tavan yaptığını söylüyor.

Birleşik Krallık'ta polis doğrudan pandemiye bağlı olarak aile içi şiddet olaylarında artış bildirirken Çin'de şubat ayında emniyetlere bildirilen aile içi istismar vakalarında bir önceki yıla kıyasla üç kat artış kaydedildi.

BM araştırmasında koronavirüs pandemisinin kliniklerin kapanmaya veya sınırlı kapasitede çalışmaya zorlanması nedeniyle süregelen küresel sağlık hedeflerine ulaşma konusunda ilerleme kaydetmeyi önemli ölçüde zayıflatabileceği tespit edildi.

Araştırmacılar ayrıca küresel tedarik zincirinde görülen karmaşanın yol açtığı büyük bir doğum kontrol malzemesi kıtlığı ihtimali konusunda da uyarıyor.

13 MİLYON ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK

Kadın sünneti konusundaki ilerlemenin de koronavirüs acil durumu nedeniyle büyük ölçüde sekteye uğradığı tahmin edildi.

Çalışma, önümüzdeki 10 yıl içinde, önlenebilecek 2 milyon kadın sünneti vakasının gerçekleşebileceğini tahmin ediyor. Uluslararası açıdan insan hakları ihlali olarak kabul edilen kadın sünneti, ömür boyu ciddi sağlık sorunlarına ve ağrıya neden olabilir. Kadın sünneti, tıbbi olmayan nedenlerle kadın genital organlarını kasıtlı olarak değiştiren herhangi bir işleme işaret ediyor.

Ayrıca çalışmada koronavirüs salgınının çocuk yaşta evlilikleri durdurmak için alınan önlemleri sekteye uğratabileceği ve önümüzdeki on yıl içinde durdurulabilecek 13 milyon çocuk yaşta evliliğe daha yol açabileceği ileri sürülüyor. (Independent)

Öne Çıkanlar