Dinozorlar canlandırılacak

Çinli paleontolojistler embriyo kalıntısı buluna dinozor yumurtası fosili buldu ve dinozorları tekrar canlandırmak için çalışmalara başladı.

Dinozorlar canlandırılacak

HABER MERKEZİ - Çin’de bir paleontolojist grubu, 66 milyon yıl önce yok olan teruzor (pterosaur) isimli uçabilen bir sürüngen türüne ait 215 adet yumurta buldu. Bilim insanları, teruzorlara ait eski fosil kalıntılarının yıllar geçtikçe düzleştiğini ve incelenmelerinin zorlaştığını fakat Çin’de ortaya çıkarılan yumurtaların tamamen ezilmediğini ve 16’sının içinde halen embriyo kalıntısı bulunduğunu belirtti.

‘EMBRİYOJİK GELİŞİMLERİ OLUŞTURMAYA ÇALIŞACAĞIZ’

Karar gazetesinin haberine göre, Leicester Üniversitesi palebiyologu David Unwin yumurtaların eşsiz olduğunu söyleyerek "Yumurta içindeki pterozorların embriyonik gelişimini yeniden oluşturmaya başlayabiliriz. Ancak biraz zaman alacak" dedi.

30 yıldır bu teruzor üzerinde çalışma yapan Brezilya Federal Üniversitesi Ulusal Müzesi’nde araştırma lideri ve paleontolog Alexander Kellner, aynı bölgede bu kadar fazla yumurta bulunmasının sebebini H.tianshanensis cinsine ait türün dişilerinin aynı yerde yumurtlamalarına bağlıyor. Güney Kaliforniya Üniversitesi paleontologu Michael Habib inceledikleri embriyolarda, Teruzorların uçmayı öğrenmeden önce yerde avlanıp büyümüş olabileceklerini söyledi ve "Kanatlardaki kemik gelişimi, bacaklardaki kemik gelişimine oranla az olsa da kanatlardaki kemikler vücudun çoğu kısmına göre oldukça kuvvetli" diye ekledi.

çin dinozor