İnsan türleri arasındaki 'en eski çiftleşme' keşfedildi

İnsan türleri arasındaki 'en eski çiftleşme' keşfedildi
Neandertal-Denisovalı türünün öncülü olan bir türün, yaklaşık 700 bin yıl önce “süper-arkaik” adı verilen uzaktan ilişkili olduğu bir türle çiftleştiği ortaya çıkarıldı.

Antropolog Alan Rogers, üç yıldır evrimsel bir bulmacayı çözmeye uğraşıyor. Rogers’ın araştırmaları, "homininler" olarak bilinen eski insan türlerinin DNA dizilerini analiz ederek, milyonlarca yıllık insan evrimini çözümlemek üzerine. Birçok evrimsel genetikçi gibi Rogers da mutasyonlar ve paylaşılan genler gibi genetik modelleri arayarak hominin genomlarını karşılaştırıyor. Eski insan topluluklarının tarihini çıkaran, istatistiksel yöntemler geliştiriyor.

Rogers, 2017 yılında iki eski insan soyunun yani Neandertallerin ve Denisovalıların tahmin edilenden çok daha önce ayrıldığını ve bir darboğaz nüfusu önerdiğini tespit eden bir çalışmaya öncülük etti. Bu, bazı tartışmalara sebep oldu. Antropolog Mofessoni ve Prüfer, DNA analiz etme yöntemlerinin farklı sonuçlar verdiğini savundu. Rogers bunu kabul etti fakat her iki yöntemin de genetik verileri çok iyi açıklamadığının farkına vardı.

Utah Üniversitesi Antropoloji Profesörü Rogers, "Tartışılan her iki yöntemde de bir şey eksik ama ne?" diye sorduğunu söylüyor.

Bu son çalışma bilmeceyi çözdü ve bu şekilde eski insan popülasyonları arasında bilinen en eski melezlenme olayını belgeledi. Avrasya’da ‘süper-arkaik’ olarak bilinen bir grup, yaklaşık 700 bin yıl önce bir Neandertal-Denisovalı atasıyla çiftleşmişti. Bu olay kaydedilenlerden daha uzak ilişkili iki popülasyon arasındaydı.

Ayrıca araştırmacılar, Afrika’dan Avrasya’ya insan göçü için gözden geçirilmiş yeni bir zaman çizelgesi önerdi. Antik DNA’yı analiz etme yöntemi insan soyuna her zamankinden daha derin bakmak için yeni bir yol sağladı. Çalışmanın başyazarı Rogers, "Bu türler arası çiftleşme olayını hiç bilmiyorduk ve ‘süper-arkaik’ toplumun büyüklüğünü asla tahmin edemezdik. İnsanın evrimsel tarihinde daha önce tamamen karanlık olan bir aralığa ışık tutuyoruz" diyor.

TÜRLER ARASI BEŞ ÇİFTLEŞME DÖNEMİ

Rogers, mutasyonların, modern Afrikalılar ve Avrupalılar ile Neandertal ve Denisovalılar arasında paylaşılma yollarını inceledi. Paylaşım modeli daha önce bilinmeyen de dahil olmak üzere beş türler arası çiftleşme dönemini gösterdi.

Yeni keşfedilen dönem, yaklaşık iki milyon yıl önce diğer tüm insanlardan ayrı, uzak ilişkili bir "süper-arkaik" nüfus ile Neandertal-Denisovalı atası arasında 700 bin yıl önce melezleşmeyi içeriyor.

Süper-arkaik popülasyon ile Neandertal-Denisovalı atası toplulukları, daha önce türler arası çiftleştiği bilinen diğer insan türlerinden daha uzaktan ilişkiliydi. Örneğin, modern insanlar ve Neandertaller çiftleşmeden önce yaklaşık 750 bin yıl ayrı kalmışlardı. Süper arkaikler ve Neardertaller ise bir milyon yıldan fazla süre ayrı soylar olarak kalmıştı.

Rogers, "İnsan soyunda melezlenmenin gerçekleştiği ile ilgili bulgular, üreme izolasyonunun ne kadar sürdüğü hakkında bir şeyler söylüyor" diyor.

Araştırmacılar, eski insan popülasyonlarının ne zaman ayrıldığını ve etkili topluluk büyüklüklerini tahmin etmek için genomdaki diğer ipuçlarını kullandılar. Yaklaşık 2 milyon yıl önce süper arkaik topluluğun kendi soylarına ayrıldığını tahmin ettiler. Bu tahmin, Avrasya’daki 1,85 milyon yıllık insan fosil bulguları ile uyumlu.

Araştırmacılar ayrıca, Avrasya’ya üç farklı insan göçü dalgası olduğunu ileri sürüyor. Bunlardan ilki, iki milyon yıl önce ‘süper arkaiklerin’ Avrasya’ya göç etmeleri ve geniş bir popülasyon haline gelmeleriydi. Diğeri 700 bin yıl önce Neandertal-Denisovalı atasının Avrasya’ya göç etmesi ve süper arkaiklerin torunları ile çiftleşmesi ile sonuçlandı. Son olarak modern insanlar 50 bin yıl önce Avrasya’ya ilerlediler ve burada Neandartaller de dahil olmak üzere diğer eski insanlar ile melezleştiler.

Rogers, "Son birkaç yıldır tarihler hakkında bilgi edinmek için genetik verileri analiz etmenin farklı yolları üzerinde çalışıyorum. Sadece verilere bakmanın başka bir yolunu bulmak ve sonuçta insanların göremediği şeyleri başka yöntemlerle keşfetmek memnuniyet verici" diyor. (arkeofili)

Öne Çıkanlar