Erkeklerdeki etik dışı davranışlar testosteronla alakalı
'Testosteronu yüksek erkeklerin intraseksüel rekabetin söz konusu olduğu senaryoda etik dışı davranmaları daha olası.'
HEC Montréal Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının erkekler üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre, yüksek testosterona sahip olan gençlerde rekabet durumunda etik dışı davranışlarda bulunmaya daha yatkın olduklarını ortaya koydu.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, doğada aynı cinsiyetteki canlıların (genellikle erkekler) karşı cinsi elde etmek için birbiriyle mücadele ettiği durumlara intraseksüel rekabet adı veriliyor.
Kanadalı araştırmacılar, insanlarda bu türden bir rekabet içindeki bazı erkeklerin toplum tarafından onaylanmayan davranışlara daha yatkın olduğunu deneylerle ispatladı.
Üstelik bulgular, bu kişilerde testosteron seviyelerinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
HEC Montréal Üniversitesi’nden araştırma ekibi, 83 erkek ve 91 kadın üzerinde deney yaptı. Katılımcıların tükürük örnekleri aracılığıyla hormon seviyeleri ölçüldü.
Daha sonra katılımcılar, başkalarının da ilişki kurmaya çalıştığı birinden hoşlandıkları durumda nasıl hissettiklerine ve nasıl davrandığına dair soruları yanıtladı.
Bu soruların ardından yalnızca etik ve etik dışı davranışların değerlendirildiği bir başka anket geldi. Ankette "gelir vergisi beyannamesinde bazı şüpheli kesintiler yapmak" veya "evli bir erkek/kadınla ilişki yaşamak" gibi konular yer alıyordu. Böylelikle katılımcıların etik dışı davranışlara yönelik genel eğilimini de ölçüldü.
Hakemli bilimsel dergi British Journal of Psychology'de yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Marcelo Vinhal Nepomuceno, nihayetinde ulaştıkları sonucu şöyle açıkladı:
Testosteronu yüksek erkeklerin intraseksüel rekabetin söz konusu olduğu senaryoda etik dışı davranmaları daha olası.
Öte yandan kadınlarda testosteron seviyesinin bu tür davranışları etkilemediği anlaşıldı.
Nepomuceno, "Yüksek testosteron seviyesine sahip kadınlar, erkekleri cezbetmek için başka kadınlara karşı rekabet ettiklerinde daha etik dışı davranmıyor" ifadelerini kullandı.
Araştırma ekibine göre bulgular, etik dışı davranışlarla ilgili araştırmaların hormonlar gibi fizyolojik değişkenleri çoğu zaman gözden kaçırdığını ortaya koyuyor.
Nepomuceno, "Testosteron’un tüketim de dahil olmak üzere çok sayıda davranışla doğrudan ilişkisini gösteren araştırmalar var" diyor ve ekliyor:
Gelecekteki araştırmaların, testosteronla etkileşime girebilip, davranışı etkileyebilecek bağlamsal faktörlere ve kişilik faktörlerine odaklanması gerektiğine inanıyorum.