Eski kafalarından şapka yapan tırtıl
Uruba lugens olarak isimlendirilen, halk arasında "sakız ağacı iskeletleştiricisi" ya da "çılgın şapkacı tırtılı" olarak bilinen bu tür, Avusturalya ve Yeni Zelanda'da bulunmaktadır. Sürüleri, okaliptus ağaçlarına zarar verdiğinden bir "zararlı" olarak görülüyorlar.
Bu tırtıl cinsinin özelliği kafasının üzerinde eskiden kalma kafalarını taşıyor olması. Dış iskelete sahip canlılar, büyümeleri sırasında belirli aralıklarla dış iskeletlerini atıyorlar ve alttan gelen yenileriyle devam ediyorlar.
Genelde attıkları iskeleti yerinde bırakan veya yiyerek besin olarak kullanan türlerin aksine bu tırtıl türü, eski zırhının sadece kafa kısmını alarak bu şekilde bir şapka yapıyor ve kafasının üzerinde taşıyor. Farklı büyüme dönemlerinden kalma kafalar oldukları için, aşağıdan yukarıya doğru kafalar giderek küçüyor (en üstteki, ilk attığı kafa zırhıyken, en alttaki en yenisi). Tırtılın, taşıdığı kafa sayısı yaşını gösteriyor.
Bu canlıların bu davranışının sebebi ise henüz bilinmiyor. Kimileri kuşlara karşı bir savunma sistemi olduğunu düşünüyor. Ancak zaten kuşlara karşı savunma yapmak için bu tırtıların beyaz, uzun ve zehirli kılları mevcut. Bu kıllar sayesinde onları yemek isteyen canlının derisine zehir enjekte edilebiliyorlar. Bu zehir, birçok tür için ölümcül olmasa da, ciddi bir acıya, kabarıklara ve ağrıya neden oluyor.
Bazıları da kafalarını taşımaya devam etmelerinin tür içerisindeki iletişimi sağlamak için kullanılan bir yöntem olduğu görüşünde birleşiyor. (evrimagaci.org)