Facebook'u bırakmanın sınav sonuçlarına olan etkisi bilimsel olarak kanıtlandı

Facebook'ta daha fazla zaman harcayan öğrencilerin daha düşük notlara sahip olduklarını kanıtlandı.

Facebook'u bırakmanın sınav sonuçlarına olan etkisi bilimsel olarak kanıtlandı

Birçok ebeveynin ve eğitimcinin düşüncesini doğrulayan bir araştırmaya göre notları ortalamanın altında olan öğrenciler, Facebook'a ve diğer sosyal paylaşım sitelerine daha az zaman ayırırlarsa puanlarını artırabilirler.

Sidney Teknoloji Üniversitesi'nde Dr. James Wakefield tarafından yürütülen bir çalışma, birinci sınıf üniversite öğrencilerinin Facebook'ta geçirdiği ortalama zamana ve notları üzerindeki etkisine baktı.

Araştırma, yüksek başarı elde eden öğrencilerin Facebook'ta daha az zaman geçirdiğini gösterirken öğrencilerin daha fazla Facebook kullanımıyla daha düşük notlara sahip olduklarını kanıtladı. Wakefield, "Araştırmamız, sosyal medya platformlarında çok fazla zaman harcayan insanların başarısız olma riski olduğunu gösteriyor" diyor.

FACEBOOK'TA GEÇİRİLEN SÜRE, ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNİ DAĞITIYOR

Buse Savcı'nın webtekno.com'da yer alan haberine göre, araştırmaya katılan öğrenciler, günde ortalama iki saatini Facebook'ta geçiriyor ancak bazıları, günde sekiz saatten fazla bir süre boyunca sosyal paylaşım sitelerinde vakit harcıyor. Wakefield, "Daha düşük başarıya sahip öğrenciler, odaklanma sorunu ile boğuşuyor olabilir yani bu demektir ki Facebook'a harcanan zaman, fazlaca dikkat dağıtıyor. Facebook'u günde üç saat kullanıyorlarsa 60 puanlık bir sınavda farkın 6 puan civarında veya %10 civarında olduğunu bulduk" diyor.

Sidney Üniversitesi'nden ortak yazar Dr. Jessica Frawley ile birlikte yayınlanan araştırma, eğitimcilere sosyal ağ kullanımının öğrencinin eğitim başarısı üzerindeki etkisini daha iyi anlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Araştırma, Avustralya'daki bir üniversitede okuyan ve ortalama yaşları 19 olan 500'den fazla öğrenciyle yapıldı.

AKADEMİK BAŞARISI YÜKSEK OLANLAR, SOSYAL MEDYAYI DENGELİ KULLANIYOR

Araştırmacılar, öğrencilerin genel akademik başarılarını, tüm çalışmaları boyunca ağırlıklı ortalamalarını kullanarak değerlendirdi ve Facebook kullanımları hakkında anket yaptı. Ayrıca araştırmacılar; öğrencilerin başarılarını, yaşlarını, cinsiyetlerini ve araştırmayı etkileyebilecek diğer faktörleri de kontrol ettiler. Wakefield, "Akademik başarısı düşük olan öğrenciler için sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı, çalışma zamanının yerine geçiyor. Oysa başarısı yüksek olan öğrenciler, her ikisini dengeleyebiliyor" diyor.

Dr. Wakefield, ortalamanın altında not alan öğrencilere telefonlarındaki bildirimleri kapatmayı öneriyor ve "Telefonunuza bakmadan veya sosyal medyada oturum açmadan çalışabileceğiniz bir moda girmeye çalışın" diyor.

facebook