İbrahim Mayda: Hastalık yoktur, hasta vardır

'Hastalığın değil hastanın tedavisinin yapılması gerekir.'

İbrahim Mayda: Hastalık yoktur, hasta vardır

Artı TV'de Sağlıklı Yaşam isimli programı da sunan cPNI. Uzm. Fzt. İbrahim Mayda "Hastalık bir sonuçtur. Bir osteopat ve fizyoterapist olarak misyonum, sonuca müdahale etmek yerine sebebi bulmak üzere kişinin psikolojik, duyusal, fİzyolojik, endokrinolojik, norölojik durumunu değerlendirerek hastaya holistik bir bakış açısıyla yaklaşmaktır" dedi.

Osteopati, Psikonöroimmünoloji, Cinsel terapi, Ortopedik Manuel Terapi, Trigger Point Terapi, Evlilik Çift Terapisi, Hipnoterapi, Gaps Danışmanılığı ve Klinik Aromaterapi alanlarında Türkiye’nin ilklerinden olan ve hala aktif olarak kendi kliniğinde çalışan Mayda'nın Haber7'de sıkça görülen hastalıklara dair yayımlanan röportajı şöyle:

Osteopati nedir?

Manuel yöntemlerle uygulanan bütüncül tedavi yöntemidir. Hastalığın kaynağını tespit etmeye çalışır. Vücudun bütün sistemlerini doğru çalışması için uyararak vücudun kendini regüle edip iyileştirmesini hedefler.

Bir Osteopat olarak bel ve boyun ağrılarına nasıl yaklaşırsınız?

Bel ağrısının nedeni kabızlık olabilir. Kabızlığın nedeni de korkudur. O halde korku ağrının nedeni haline gelmiştir. Korkuyu çözebilirsek bel ağrısını da ortadan kaldırabiliriz.

Çene ekleminin vücuttaki biyomekanik etkileri nelerdir?

Bir bilimsel çalışmada en iyi maratoncuları bir araya toplayıp dişlerine minimal düzeyde dolgu uygulanmış ve yapılan deney sonucunda maratoncuların hiçbiri yarışı tamamlayamamış. Proprioseptif duyunun en zengin olduğu yer ağız içidir. Çene eklemi art kafa kemiğine tekabül eder. Art kafa kemiğine 40’a yakın kas yapışır. Beyin omurulik zarı kaşların orta kısmından başlayıp kafatasını sararak art kafa kemiğinden 2. Boyun omuruna atlar oradan aşağı inip omurgayı arkadan ve önden sararak perineden yukarı çıkar ve başladığı yerde son bulur. Kalça bölgesinde üreme için önemli olan kalça zarını, nefes için önemli olan diyaframı, boyun bölgesindeki anatomik yapıların korunması için boyun zarını ve son olarak kafa içi zarını oluşturarak vücuttaki negatif basıncın oluşmasını sağlar. Çene ekleminde bir bozukluk olduğunda bütün bu yapılar olumsuz etkilenecektir. Çene eklemi vücudun gönyesidir.

Tırnak mantarının vücuda etkileri nelerdir? Tedavisi nedir?

Biz doğarken vücuttaki candidalar(mantarlar) fizyolojik sınırlarda olup vücudu korumakta görevlidir. Eğer kişinin beslenmesinde bozukluk varsa basit zincirli karbonhidratlarla (hazır gıdalar, ambalajlı ürünler) besleniyorsa ağız bariyeri bozulur ve diş etlerinde kanamalar görülür. Midede sadece protein sindirildiğinden basit karbonhidratları direk 12parmak bağırsağına gönderir ve candidalar bunlarla beslenir. Eğer yukarıdan basit karbonhidrat gelmezse candidalar vücuttaki ferritin depolarına saldırır ve demir eksikliği anemisi olur. Bu da vajinada , kasıklarda, göğüs altlarında, koltukaltında, tırnaklarda mantar oluşur. Tırnaklardaki mantarın podolojik metotlarla temizlenip bakımının yapılması gerekmektedir.

Genç erkeklerde diz ağrısının nedeni nedir?

Beldeki 2.-3.-4. Omur deliklerinden çıkan femoral sinir; ergenlik döneminde kemiklerin uzayıp kas ve fasyaların gerilmesi sonucu kasık bölgesinde bası altında kalarak kondromalezik patellaya sebep olur.

Kadınlarda diz ağrısının nedeni nedir?

Beldeki 2.-3.-4.-5. Arka omur deliklerinden çıkan Obturator sinir rahimin arkasından gelerek kasıktaki obturator delikten çıkar ve dizin iç ve ön bölgesinin duyusunu alır. Postmenopozal dönemde bu rahimin küçülmesiyle bu sinir çıktığı delikte sıkışarak diz ağrısı ve duyu kaybına neden olur. sinir sıkışırsa kas zayıflar. Onun için siniri boşa çıkarmak gerekir.

Uykuya dalamamanın sebepleri nelerdir?

Sızdıran bağırsak probleminde vücutta enerji eksikliği görülür. Bu da metilasyon bozukluğuna yol açar. Metliasyon bozukluğu varsa enerji açığı vardır ve kişi bu açığı tamamlayamadan uykuya dalamaz. Bu problemin giderilmesi için de bağırsağın düzeltilmesi lazımdır.

Fıtık nedir? Tedavisi nasıl olmalıdır?

Omurlar arasında diskler bulunur. Bu disklerin ’si 500 kg’ye kadar yük taşıyabilir ve disklerin 2/3ü oksijensiz bölgedir. Ağız bariyeri bozulunca ağızdaki bakteriler Vena Porta üzerinden disklerin oksijensiz alanına yerleşir ve burada çoğalarak hareket alanını kısıtlarlar, yüklenebilirlik seviyesini düşürürler. Süreç içerisinde bu bölgede yaralanmalar gerçekleşir. Dokunun tamiratı için gerekli olan maddelerin ödem oluşturarak sinire bası yapmasıyla fıtık dediğimiz problem görülür. Tedavi için fizyolojik yara iyileşmesi süreci takip edilmelidir. Ayrıca kişinin beslenme düzeni sağlanmadan, diş hekimi yardımıyla ağız içi tedavileri yapılmadan tedavide olumlu sonuç alamayız.

Gece kramplarının nedeni nedir?

Hücre içinde Magnezyum ve Potasyum bulunur. Hücre dışında Kalsiyum ve Sodyum bulunur. Hücre içindeki Mg ve K , Ca ve Na’dan zayıftır. Bir kasılma durumunda Ca ve Na hücre içine girer. Mg ve K hücre dışına çıkarak kasılma gerçekleşir. Kasılma devam ederse yani hücre içinde Ca bulunursa Mg eksikliğine bağlı kramp oluşur. Vücudun Mg ihtiyacı 800gramdır. Bunun tedavisi için vücuttaki Mg eksikliği giderilmelidir. Doğru beslenme ve egzersizle bu durum dengelenebilir.

Tedavide egzersizin rolü nedir?

İnsanda egzersiz olmazsa olmazdır. Beyin gelişimi en geç tamamlanan canlı türü insandır. 1 yaşında beyin gelişimi tamamlanır ve kişi yürümeye başlar. Çoğu hayvan beyin gelişimi bu kadar çok olmadığı için doğar doğmaz hareketlilik kazanırlar.

İnsanda 3 davranış modeli vardır.

1.Hayvan modeli: yürüme, koşma vb. hareketler içerir .

2.Ağaç modeli: oturma

3.Ot modeli: yatma (ot modeline geçildikten sonra çürüme başlar)

Süreç doğru takip edilirse ağaç modelinden hayvan modeline geçiş sağlanır. Süreç yanlış takip edilirse ot modeline geçilir. Vücutta yıkım için uyarıya gerek yoktur anca yapım için uyarıya gerek vardır. Bu da hareketle sağlanır. Tedavi sırasında yalnızca osteopatik yaklaşım veya beslenme planı yetersizdir. İçeriğinde egzersiz olmayan tedavilerde kemiklerde Ca kaslara çöker ve bu da heterotrofik ossifikasyona sebep olur. heterotrofik ossifikasyon kaslardaki kireçlenmedir.

İnsanın yaradılışında yaşamsal faaliyetleri sürdürebilmesi için harekete ihtiyaç vardır. Tedavinin temelinde Yaradan’ ön gördüğü gibi hareket olmak zorundadır. Hasta fizyoterapist değerlendirildikten sonra egzersiz reçetesinin hazırlanması ve uygulanması tedavi sürecinin olmazsa olmazıdır.

Kadın üreme sağlığına osteopatik yaklaşım nedir?

Sezaryen veya normal doğumda kaslarda bazı gerginlik veya zayıflamalar, doğum sonrası idrar kaçırma görülebilir. Gebelik merkezlerinde kadın doğum uzmanı ile birlikte osteopat, diyetisyen, psikolog, ebe, fizyoterapist de bulunmalıdır. Kalça tabanındaki kaslar aktive edilmezse idrar kaçırma, mesane sarkması gibi problemler meydana gelebilir. Bunların olmaması için doğum öncesi ve sonrası rehabilitasyon ve bu rehabilitasyonun bir parçasında da osteopatların olması gerekmektedir.

Hangi alanlarda hizmet vermektesiniz?

Osteopati, Ortopedik Manuel Terapi, Manuel Lenf Ödem Terapisi ve Rehabilitasyonu, Omurga Sağlığı Rehabilitasyonu, Çene Eklemi Rehabilitasyonu, İnme Rehabilitasyonu, Vertigo-Denge Kaybı Rehabilitasyonu, Selülit Terapisi, Access Bars Uygulaması, Gyrotonic Egzersiz Sistemi, Kadın-Erkek Üreme Sağlığı Rehabilitasyonu, Yüz Felci Rehabilitasyonu, El Rehabilitasyonu, Kalça-Diz Rehabilitasyonu, Psikonöroimmünoloji, Trigger Point Terapi, Strüktüel İntegrasyon Terapi, Cinsel Terapi, Evlilik Çift Terapisi, Hipno Terapi, Fizyoterapi-Rehabilitasyon, GAPS Danışmanlığı, Klinik Aromaterapi alanında hizmet vermekteyiz.

Otizmde beslenmenin rolü nedir?

Bağırsak Bariyeri açıksa (Sızdıran Bağırsak Sendromu) bu durum otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu için ciddi bir problemdir. Aynı zamanda bu otoimmün hastalıklarda da sorunlara sebep olur. tedavi için öncelikle beslenmenin düzeltilmesi gerekmektedir. Tahıl, şeker, baklagil, süt ürünleri kesilmeli ve kırmızı et tüketimi kontrol altına alınmalı ki bağırsak onarılsın. Otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, otoimmün hastalıklarda da beslenme düzeltilmezse sızdıran bağırsak problemi devam eder ve bu durum toksikasyona sebep olur. zamanla tüm vücudu sarmaya başlar. Sızdıran Bağırsaktan sonra karaciğer gerilir ve karaciğer de yenik düşerse bakteriler Kan Beyin Bariyeri’ni aşarak beyinde genetik yapı hangi hastalığa yatkınsa o hastalığın oluşumuna sebep olur. bu açıdan her aşamada hastalara doğru beslenme öğretilmelidir.

Erkek üreme sistemi hastalıklarında osteopatik yaklaşım nelerdir?

Kadın ve erkekte sistemi bir bütün olarak değerlendirip bu sistemde problem neredeyse ona bakılmalıdır. Bu problemi çözdüğümüz zaman bunu egzersiz, aile terapisi ve gerekirse de cinsel terapi ile destekleyince de problem kalıcı olarak çözülmüş olur. Sinir gevşetilmezse kas kuvvetlendirilemez. Üreme organlarının siniri olan Pudental Sinir Sacral 2.-3.-4.-5. Omurlardan çıkar. Craniosacral terapiyle Sacrum rahatlatılmazsa sadece egzersiz ile erkek üreme sağlığı tedavi edilemez.

Travmalarda Hipnoterapi’nin rolü nedir?

Kişinin travması ile yüzleşmesi ve geçmişini affetmesi gerekiyor ki olaylar hücre hafızasında yer etmesin. Kişi travmalarıyla ve yaşadığı sorunlarla yüzleşmezse hastalık durumu çözülemez.

Sağlık alanındaki misyonunuz ve vizyonunuz nelerdir?

Hastalık bir sonuçtur. Bir osteopat ve fizyoterapist olarak misyonum, sonuca müdahale etmek yerine sebebi bulmak üzere kişinin psikolojik, duyusal, fİzyolojik, endokrinolojik, norölojik durumunu değerlendirerek hastaya holistik bir bakış açısıyla yaklaşmaktır.

Vizyonumuz tüm Türkiye’deki kliniklerde "Hastalık yoktur , hasta vardır" bakış açısının benimsenmesi ve hastalığın değil hastanın tedavisinin yapılmasıdır. Sağlık çalışanları için "hasta dostu sağlık çalışanı" kavramının tüm kliniklere yerleşmesi dileğimle…

hastalık hasta yoktur