İlk görme engelli Barbie piyasaya sürüldü

İlk görme engelli Barbie piyasaya sürüldü
Mattel firması, ilk görme engelli Barbie oyuncağını piyasaya sürdü. Firma, görme engellilerin yaşamına dair detayların tasvir edildiği bebekler yoluyla, görmeyen ya da az gören çocukların toplumda daha fazla temsil edilmesini hedefliyor.

Artı Gerçek - Oyuncak ikonu Barbie'nin orijinal modellerinin yaratıcısı Mattel firması, ilk Barbie'nin vitrinlerde yerini almasından tam 60 yıl sonra, sosyal adalet taleplerinin ve kapsayıcılığa dair kamusal politikaların giderek önemsendiği bir atmosferle uyumlu olarak ürün yelpazesini de bu anlayışa paralel genişletmeyi hedefliyor.

İlk görme engelli Barbie'yi piyasaya süren ABD'li oyuncak üreticisi, hiç görmeyen ya da az gören çocukların toplumda daha fazla temsil edilmesini sağlamak amacıyla yaratıldığını söyledi.

BİR OYUNCAKTAN DAHA FAZLASI

Barbie'nin kıdemli başkan yardımcısı ve markanın küresel başkanı Krista Berger yaptığı açıklamada, "Barbie'nin bir oyuncak bebekten çok daha fazlası olduğunun farkındayız; o kendini ifade etmeyi temsil ediyor ve bir aidiyet duygusu yaratabiliyor" dedi.

ŞİRKET, AMERİKAN KÖRLER VAKFI İLE ÇALIŞTI

Şirket, bebeğin gözlerinden kıyafetlerine kadar her şeyin kör ve az gören insanları doğru bir şekilde tasvir etmesini sağlamak için Amerikan Körler Vakfı ile birlikte çalıştı. Oyuncak bebeğin elinde beyaz ve kırmızı renkli bir baston bulunurken, gözleri de "kör bir bireyin bazen farklılaşan bakışlarını doğru bir şekilde yansıtmak" için hafifçe yukarı ve dışarı bakıyor.

Görme engelli ve az gören çocuklarla yapılan testlerin ardından, bebeğe pembe saten tişört ve mor tül etek gibi dokunsal kumaş detaylarına sahip giysiler giydirilmesine karar verildi. Bebeğin üst kısmının arkasındaki halkalı tutturucular ve eteğindeki elastik bel bandı gibi detaylar, bebeği giydirmenin daha kolay olmasını sağlamak amacıyla oluşturuldu. Ambalaj da standart ürüne kıyasla daha erişilebilir ve kutunun ön yüzünde Braille alfabesiyle yazılmış Barbie kelimesi yer alıyor.

'KÖRLÜĞÜMÜ KUCAKLAMA YOLCULUĞUMDA YARDIMCI OLDU'

The Guardian' akonuşan görme engelli bir aktivist ve sosyal medya yayıncısı olan, yeni Barbie ile bir kampanyada da yer alan Lucy Edwards, bebeğin piyasaya sürülmesini "benim için her şey" diye tanımladı ve "Gençken görme yetimi kaybettiğim ve benim gibi rol modelleri göremediğim için kendimi dışlanmış hissediyordum. Bastonumdan utanıyordum - ama Barbie'nin de bir bastonu olduğunu bilmek, kendi bastonum hakkında çok farklı hissetmemi sağlayacak ve körlüğümü kabul etme ve kucaklama yolculuğumda daha az yalnız hissetmeme yardımcı olacaktı." ifadelerini kullandı.

Lansman İngiltere'de RNIB (Kraliyet Ulusal Körler Enstitüsü) tarafından destekleniyor. Yardım kuruluşunun müşteri danışmanlığı ve destek direktörü Debbie Miller, "Barbie tamamen neşe ile ilgilidir - dünyayı oyun yoluyla keşfetmek ve anlamakla ilgili - ve görme engelli çocukların artık kendilerine benzeyen bir Barbie ile oynayabileceklerini düşünmek harika" dedi. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar