İşte Neandertallerin yaptığı ilk mağara resimleri
HABER MERKEZİ-Dünyanın bilinen en eski mağara resimleri modern insanlar değil, Neandertaller tarafından yapıldı.
İspanya’da, 65.000 yıllık şimdiye kadar bilinen en eski mağara resimleri bulundu ve bunları modern insanlar değil, Neandertaller yapmış!
İspanya’da bulunan en az 64.800 yıllık mağara resimleri, modern insanların Avrupa’ya gelmesinden yaklaşık 20.000 yıl öncesine tarihleniyor; yani Neandertaller tarafından yapılmış.
Dünyanın bilinen en eski mağara resimleri, modern insanlar değil, Neandertaller tarafından yapıldı. Yani soyu tükenmiş kuzenlerimiz, kültür yaratamayan yabaniler tanımlamasından çok uzaktı.
İspanya’daki üç arkeolojik alandaki mağara resimlerine yapılan yüksek teknolojili analizler, bu resimleri en az 64.800 yıl öncesine, yani modern insanlar Afrika’dan Avrupa’ya gelmeden 20.000 yıl öncesine tarihledi.
Bu durum, mağara sanatını önceden düşünülenden daha eski olduğunu gösteriyor ve Neandertallerin, insan kültürünün temel taşlarından olan sembolizma kapasitesine sahip olduğunun en güçlü kanıtını sağlıyor.
Erman Ertuğrul'un arkeofili'nde yer alan haberine göre araştırmanın eş yazarı Alistair Pike, "Bulgular, Neandertallerin sembolizma gücü olmayan bir mağara insanı olduğu düşüncelerini tam tersine çeviriyor." diyor.
"Resim yapmak, her zaman çok insani bir etkinlik olarak görülen bir eylemdir, eğer Neandertaller bunu yapıyorsa onlar da tıpkı bizim gibi demek oluyor."
Daha önce bazı arkeologlar, Neandertallerin karikatürize edilmiş mağara insanlarından daha karmaşık olduklarına zaten inanıyordu, ancak bugüne kadar elde edilen kanıtlar herkes için ikna edici değildi. Ancak yeni yayımlanan makalade, İspanya’daki üç mağara alanından elde edilen veriler, tüm aksi görüşleri yıkacak cinsten sağlam birer kanıt sunuyor.
La Pasiega, Maltravieso ve Ardales’teki bu mağara sanatları; çizgiler, noktalar, yuvarlaklar ve el şablonlarını içeriyor. Tüm bunları oluşturmak, pigmentleri karıştırmak ve uygun sergileme yerleri seçmek gibi özel becerilere sahip olmayı gerektiriyordu.
Bilim insanları, resimlerin yaşını belirlemek için uranyum izotoplarının toryumdaki radyoaktif bozunumuna dayanan kesin bir tarihleme sistemi kullandılar. Bu işlem, analiz için resimlerden birkaç miligram kalsiyum karbonat tortusunun kazınmasını içeriyordu.
Konuyla ilişkili olarak yayımlanan başka bir araştırmada ise, İspanya’daki farklı bir mağarada bulunan boyalı ve süslenmiş deniz kabuklarının, modern insan öncesi dönemlere tarihlendiği belirlendi.
Bu iki araştırma birlikte ele alındığında, araştırmacılar, çalışmalarının, Neandertallerin erken modern insanlardan "bilişsel olarak ayırt edilemez" olduğunu ileri sürüyor.
Joao Zilhao, yeni bulguların, insanlık bilincinin köklerinin araştırılması için, Neandertaller ile modern insanların ortak atasına (500.000 yıldan daha önce) odaklanılması gerektiğini gösterdiğini söylüyor.
Neandertallerin nesli yaklaşık 40.000 yıl önce tükendi ve bu süre içinde doğrudan atalarımız Avrupa’ya ulaştı. Neandertallerin neden yok olduğu hala kesinlik kazanmış değil. Teoriler arasında iklim değişimine uyum sağlayamama ve modern insanlarla yaşanan rekabet var.
Araştırmacılar, eğer Neandertaller bugün hala hayatta olsaydı, karmaşık sanat ve teknoloji geliştirmeye devam edebileceklerini söylüyor.