Kedilerin kökeni Türkiye çıktı
Evlerin değişmez konuğu sevimli kedilerin genetik kökleri Mısır ve Türkiye'ye dayanıyor.
YAŞAM - Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda kedilerin kökenine ilişkin olarak bazı gerçekler açığa çıktı. Buna göre kökenlerinden biri de Türkiye coğrafyası.
Nature Ecology & Evolution dergisinin yaptığı analizde yer aldığı üzere günümüzdeki kedilerin iki esas genetik soyundan geldiği belirlendi.
Felis silvestris lybica isimli vahşi kediler, günümüzdeki kedilerin atası olarak düşünülüyor. Bu kedilerin Anadolu'dan 10.000 yıl önce dünyaya yayıldığını ifade edildi.
Oslo Üniversitesi ve York Üniversitesi'den bilim insanları Claudio Ottoni ve Laura Llorente birlikte çalıştı. Bilim insanları kedilerin "kendi kendilerine evcilleştiğini" söylüyor. Kedilerin geldiği ikinci kol ise Mısır.
Kedi ailesinin tarihi 20 milyon yıla uzanmakta. İlk kez Afrika’da ortaya çıktıkları düşünülüyor. Keskin dişli kaplan (Halaphoneus) ve günümüzün kedisi (Dimictisti) olmak üzere iki tür olarak gelişiyor. Evcilleşmeye başladıkları döneme ise yaklaşık 5 bin yıl veriliyor.
Mısır'da kedi nüfusunun yaygınlaştığını vurgulayan bilim insanları, MÖ 800'de bulunan kalıntıları inceleyerek bu kedilerin Akdeniz'de hızla yaygınlaştığını söyledi.
Antik Mısır’da kediler kutsal atfedilir, kötü varlıklardan haşere ve farelerden yaşam alanlarını temizledikleri için faydalı bulunurlardı. Tanrıça Bastet ile özdeşleştirilen kedinin negatif enerjiyi dağıttığına inanılırdı.
Kedilerin evcilleştirilmelerinde temel motivasyon tarımla uğraşan halkın, tahıllarını fârelerden korumak istemesiydi. Afrika'da da vahşî kedilerin, tahılları farelerden korumaları için evcilleştirmeye başladıkları biliniyor.
Kimi uzmanlar, kedilerin dünyaya Vikingler tarafından yayıldığını söylerken, ‘Baltık Denizi'nde 7. yüzyılda ölen bir kediyi incelediğimizde genetiğinin Mısır kökenli kedilerle aynı olduğunu’ fark ettiklerini de belirtiyorlar.
Genetik incelemeleri tamamlayan uzmanlar günümüzdeki evcil kedilerin kökeninin ağırlıklı olarak antik Mısır ve Türkiye'ye dayandığını açıkladılar.