'Kuantum hızlı okuma' kursları Çin'de çok popüler

'Kuantum hızlı okuma' kursları Çin'de çok popüler
Dakikada 20 bin kelime okumayı vaat eden 'Kuantum hızlı okuma' yöntemiyle popüler hale gelen kurslar için veliler 14 bin dolara kadar harcama yapmayı göze alıyor.

Çin'de 'Kuantum hızlı okuma' adlı kurslar ile öğrencilere 5 dakikada 100 bin kelime okuma vaat ediliyor fakat bu konuda ikna olmayan bazıları da bu tür kursları "sahtekârlık" ve "bilim dışı" olarak değerlendiriyor. Zira Pekin'de bir hızlı okuma yarışında kitap sayfalarını hızla çeviren öğrencileri gösteren bir video viral olmuş ve tartışmalara yol açmıştı. Bu yarışmada öğrenciler oyun kartı karıyormuş gibi kitap "okuyor".

Video üzerine, bölgedeki eğitim yetkilileri de harekete geçti. Shenzhen Eğitim Dairesi bu ay aldığı bir kararla ilk ve ortaokul öğrencilerine 'Kuantum hızlı okuma' kurslarını yasakladı. Bu kursları düzenleyenlere karşı da soruşturma açtı.

Bazı uzmanlar bu tür eğitimlerin temelsiz ve yanıltıcı olduğunu söylese de kurslar popüler hale geldi. 'Kuantum hızlı okuma' tekniği Japon öğretmen Yumiko Tobitani tarafından geliştirildi. 2006'da Tomitani bu yöntem hakkında yazdığı bir kitabı yayımladı. Çin medyasında yer alan bilgilere göre, hızlı okuma kursları Pekin, Shenzhen, Guangzhou ve Hangzhou gibi birçok büyük kentte hizmet veriyor ve kurs ücretleri 4200 ila 8500 dolar arasında değişiyor. 14 bin dolara mal olan kurslar da var.

BBC News'e açıklamalarda bulunan Pekin'deki 21. Yüzyıl Eğitim Araştırma Enstitüsü müdür yardımcısı Şiong Binggi, bu yöntemin bilimsel temelden ve sağduyudan yoksun olduğunu ifade ediyor. Ancak Çin'de popüler hale gelmesini, "çocuklarının akademik başarısı için endişe duyan ve daha başarılı olmaları için kestirme yol arayan ebeveynlere" bağlıyor.

2018'de China Youth Daily (Çin Gençlik Gazetesi) "gözü bağlı okuma" yöntemi ile ilgili bir haber yayınlamıştı. Dershaneler, bu yöntemle beyindeki "pineal bez" bölgesini aktive etmek üzere "işitsel beyin dalgası rezonansı" kullanıldığını, böylece öğrencilerin gözleri bağlı halde "nesneleri, kelimeleri veya modelleri algılamalarının" sağlandığını iddia ediyor.

Xiong Binggi, bu tür kursların daha iyi denetleme ve düzenlemeye tabi olması gerektiğini, çoğunun eğitim danışmanlık şirketi olarak kayıtlı olduğunu söylüyor. Chu ise Çin'de nota dayalı eğitim değerlendirme sisteminde reformlar yapılması ihtiyacından söz ediyor. Çin'de üniversiteye gitmeyi planlayan birçok öğrenci açısından "Gaokao" adıyla bilinen üniversite giriş sınavı oldukça önemli ve standardize edilmiş tek test durumunda. (BBC)

Öne Çıkanlar