Liselerde neler oluyor?... Bakan: Pozitif ayrımcılık. Eğitim Sen: Yandaş sendika üyelerine ayrıcalık

İstanbul ve Ankara’da birçok lisede öğrenciler, öğretmenlerinin görev yerinin değiştirilmesine karşı eylemde. Eğitim Bakanı atamaları ‘pozitif ayrımcılık’ sözleri ile savunurken, Eğitim Sen ‘yandaş sendika üyelerine ayrıcalık’ dedi. CHP ise ‘proje okullar kapatılmalı’ yorumunu yaptı.

Liselerde neler oluyor?... Bakan: Pozitif ayrımcılık. Eğitim Sen: Yandaş sendika üyelerine ayrıcalık

Artı Gerçek - Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke çapında birçok öğretmenin görev yerini değiştirmesine öğrenciler derslere girmeyerek ve oturma eylemi yaparak tepki gösterdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'proje okullarda' görev yapan öğretmenlerin görev yerlerini değiştirme kararı üzerine öğrenciler "Öğretmenine sahip çık" kampanyası başlattı.

Önceki gün başlayan ve bugün de devam eden eylemlere mezunlar ve aileler de destek verdi.

İstanbul ve Ankara'da yapılan eylemlerde öğrenciler derslere girmedi, oturma eylemi yaptı.

İstanbul'da Vefa Lisesi öğrenileri görev yeri değiştirilen öğretmenlerine sahip çıkmak için boykot ve okul bahçesinde oturma eylemi yaptı. Eyleme TİP milletvekili Sera Kadıgil de destek verdi.

Liselerde neler oluyor?... Bakan: Pozitif ayrımcılık. Eğitim Sen: Yandaş sendika üyelerine ayrıcalık - Resim : 1
Vefa Lisesi. Foto: Bianet

Ankara'da Gazi Anadolu Lisesi öğrencileri öğretmenlerinin görev yerinin değiştirilmesini protesto etmek için okul bahçesinde oturma eylemi yaptı. Bu kez öğrenciler, öğretmenlerinin yerine yoklama yaptı ve onların yerine yanıt verdi.

İstanbul Maçka Meslek Lisesi öğrencileri "Hak, hukuk, adalet" sloganıyla okul bahçelerinde oturma eylemlerini başlattı.

Ankara'da Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi öğrencileri de öğretmenleri için oturma eylemi yaptı.

Ankara'da öğrencilerin, öğretmenlerine destek olmak için eylem yaptığı bir diğer okul ise Betül Can Anadolu Lisesi oldu.

Ankara Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi öğrencileri de öğretmenleri için oturma eylemi yaptı.

Nişantaşı Anadolu Lisesi öğrencileri de öğretmenlerine destek olmak için bugün derse girmedi. Bahçede yapılan eylemde 'Her yer lise her yer direniş' sloganı atıldı.

CHP: PROJE OKUL UYGULAMASINA SON VERİLSİN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, Kadıköy Anadolu Lisesi önünde yaptığı basın açıklamasında, proje okullar uygulamasını eleştirdi. Özçağdaş, uygulamanın eğitim sisteminde liyakat ve eşitlik ilkelerini zedelediğini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı'nı objektif kriterlere dayalı atamalar yapmaya çağırdı.​

Liselerde neler oluyor?... Bakan: Pozitif ayrımcılık. Eğitim Sen: Yandaş sendika üyelerine ayrıcalık - Resim : 2

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın, proje okulların sayısı "3'ü 5'i geçmez" dediğini hatırlatan Özçağdaş, bugün Türkiye'de 2.153 proje okulu olduğunu vurguladı.

Bu okullarda 80.000 öğretmen ve 5.000'den fazla yönetici bulunduğunu belirten Özçağdaş, bu atamaların hiçbir standardı ve ölçütü olmadığını, tamamen Bakanın takdirine bırakıldığını söyledi.​

Özçağdaş, bu durumun eğitim camiasında büyük bir huzursuzluk yarattığını belirterek, "Eğitim camiasında olan herkes biliyor ki kararı yandaş sendika, AKP ilçe teşkilatları ve o torpil pazarlıklarının içinde yer alan insanlar veriyorlar. Bunu bilmeyen yok" dedi.

Özçağdaş, proje okullar uygulamasının derhal sonlandırılması gerektiğini belirterek, öğretmen atamalarının objektif kriterlere dayalı olarak yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, her çocuğun kendi evinin yakınlarındaki okullarda iyi, kaliteli, nitelikli, bilimsel, çağdaş, parasız ve kamusal eğitim hakkından yararlanabilmesi gerektiğini ifade etti.​

EĞİTİM BAKANI: POZİTİF AYRIMCILIK YAPTIK

Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise proje okullarında görevli öğretmenlerin başka okullara atanmasıyla ilgili, görev süresi dolan öğretmenlere yönelik uygulamanın planlı bir şekilde yürütüldüğünü söyleydi. Tekin, sürecin erken başlatıldığını ve öğretmenlere tercih yapma hakkı tanındığını belirterek, “Diğer öğretmenlerin yer değişikliği başlamadan önce, bu arkadaşlarımız boş kontenjanlara geçiş yapabilsin diye süreci erken başlattık. Bu bir mağduriyet değil, aksine pozitif ayrımcılıktır” iddiasında bulundu.

'38 BİN ÖĞRETMENİN GÖREV SÜRESİ DOLDU'

Tartışmalarda ifade edilen yüz binlerce öğretmenin görevden alındığı iddialarına da tepki gösteren Tekin, “Sayılar abartılıyor. Bahsedilen rakam 180-200 bin değil, yaklaşık 38 bin öğretmenin görev süresi doldu. Bunların yüzde 80’i görevine devam ediyor. Geriye kalan yaklaşık 6 bin öğretmenin süresi uzatılmadı" diye belirtti.

Liselerde başlayan protestolara da değinen Tekin, bu eylemlerin büyük kısmının mezun dernekleri gibi sivil yapılar tarafından organize edildiğini iddia ederek, “Bir siyasi partinin genel başkanı çıkıp 'ele geçirmek' diyor. Biz devletiz, Milli Eğitim Bakanlığı'yız. Kimden neyi ele geçiriyoruz? Bu okullar kimsenin arka bahçesi değil" dedi.

Tekin ayrıca, proje okullarında yıllardır görev yapan bazı öğretmenlerin değişmeyen görev yerlerine de dikkat çekti: Tekin, “Bazı öğretmenlerimiz 40 yıldır aynı okulda. Diğer öğretmenlerin o okullarda görev yapma hakkı yok mu” diye sordu.

EĞİTİM SEN: LİYAKAT ESAS ALINMALI

Adana’da da eğitim emekçileri ve öğrenciler öncülüğünde, Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) proje okullarına yönelik öğretmen atamalarında "liyakat" ilkesini ihlal ettiği belirtilerek protesto eylemi düzenlendi.

Adana Anadolu Lisesi ve Adana Fen Lisesi önünde yapılan eylemlere çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyesi katıldı.

Açıklamada konuşan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak, proje okullarına yapılan atamalarda "liyakat" ilkesinin açıkça ihlal edildiğini belirtti.

‘YANDAŞ SENDİKA ÜYELERİNE AYRICALIK’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Proje okulları atamalarında liyakat esas alınmalı ve siyasal kadrolaşma uygulamalarına derhal son verilmelidir. MEB, 2025 yılı proje okulları atama sürecinde şeffaflıktan uzak ve ölçülebilir kriterlere dayanmayan bir yöntem izledi. Bakanlık, hiçbir somut kriter açıklamadan, yalnızca kendi takdirine dayalı olarak öğretmen atamaları gerçekleştirmektedir. Bu durum yüzlerce nitelikli öğretmeni norm fazlası durumuna düşürmüş ve eğitimin niteliğini doğrudan etkilemiştir. 'Yandaş sendika' üyelerine ayrıcalık tanındığı, Eğitim Bir Sen aracılığıyla hazırlanan torpilli listelerin öğretmenler arasında ayrımcılık yarattığı öne sürülmüştür. Eğitim emekçileri, sendikal tercihleri nedeniyle baskıya uğramaktadır. Eğitim kurumları siyasal iktidarın arka bahçesi değildir. Öğretmen atamalarının şeffaf, denetlenebilir ve liyakat esaslı hale getirilmesi için mücadelemiz sürecek. Haklıyız, birlikte kazanacağız.”

Öğrenciler de okul bahçesinde oturma eylemi gerçekleştirerek, uygulamaya tepki gösterdi. (HABER MERKEZİ)