Marksist iktisatçı Samir Amin hayatını kaybetti

Marksist iktisatçı Samir Amin hayatını kaybetti
Dünyanın önde gelen Marksist iktisatçılarından Samir Amin hayata veda etti.

Bağımlılık Okulu'nun kurucularından, Mısırlı-Fransız Marksist iktisatçı ve düşünür Samir Amin, 86 yaşında Fransa'nın başkenti Paris'te hayatını kaybetti.

Amin, özellikle üçüncü dünya ülkelerinin kalkınması konusundaki teorik çalışmalarıyla tanınıyordu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Amin'in ölümü ardından Twitter'dan birer açıklama yaptı.

Morales açıklamasında, "Dünya halklarının mücadelesini kavrayış ve öğreticiliğiyle destekleyen büyük anti-emperyalist, sömürgecilik karşıtı Marksist entelektüel Samir Amin kardeşimizin ölümünden dolayı üzgünüm. Sosyal adalet ideali mirası sonsuza dek desteklenecektir. Ölümsüzdür" dedi.

Yaşamı boyunca yaklaşık 30 kitaba imza atan Amin'in eserleri, aralarında Türkçe'nin de bulunduğu onlarca dile çevrildi.

SAMİR AMİN KİMDİR?

1931'de Mısır, Kahire’de doğdu. Çocukluğu ve gençliği Port Said’de geçti. 1947’de eğitimini Paris’te sürdürmeye başladı.1952’de siyaset bilimi, 1956’da istatistik, bir yıl sonra da ekonomi diplomasını aldı. 1990’da yayınlanan biyografisinde, üniversite yıllarından "militan eylemlerle geçti, sınavlara hazırlanmak için çok az çalıştım" diye bahsetti.

Paris’e taşındığında Fransa Komünist Partisi’ne katıldı. Diğer öğrencilerle birlikte Étudiants Anticolonialistes adlı dergiyi çıkardılar. 1957’de az gelişmiş denilen ülkelerin kapitalizmde nasıl yaratıldığının mekanizmasını anlatan tezini sundu. Tezini bitirince Kahire’ye döndü, üç yıl boyunca hükümete bağlı Ekonomik Yönetim Enstitüsü’nde çalıştı. Sonraki üç yıl da Mali’de Planlama Bakanlığı'nda çalıştı. Ardından Dakar ve Paris’te ders verdi. Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Kalkınma ve Planlama Enstitüsü’nde (IDEP) çalıştı.

1980’de Dakar’daki Üçüncü Dünya Forumu’nun Başkanı oldu. 1988'de yazdığı "Avrupa Merkezcilik" isimli kitabıyla büyük ilgi gördü. En önemli eserleri arasında, Liberal Virüs (2003), İleriye Dönük Bir Yaşam (2006), Dünya Ölçeğinde Birikim (1970) ve Küreselleşme çağında Kapitalizm (1997) var.  (YAŞAM HABERLERİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar