Mars'ın nehir havzası haritası çıkarıldı

Mars'ın nehir havzası haritası çıkarıldı
Bilim insanları göl, nehir ve buzullara dair kayıtlara göre eskiden ıslak bir gezegen olduğu bilinen Mars’ın nehir ‘sırtlarının’ haritasını yayımladı.

Mars'taki nehir sırtları 4 ila 3 milyar yıl önce, Noachian ve Hesperian diye bilinen dönemler arasında oluştu. Zamanla kanallarda tortular oluştu ve su kuruduktan sonra nehirlerden geriye kalan tek şey nehir sırtlar oldu. Bilim insanları, kısa süre önce hakemli bilim dergisi Geology’de bu nehir 'sırtlarının' bir haritasını yayımladı.

Söz konusu sırtlar yalnızca, Mars'ın en eski ve en engebeli arazilerinin bulunduğu güney yarımküresinde mevcut. Ancak bu durum muhtemelen güneyde daha iyi korunmalarından kaynaklanıyor.

‘LAVLAR KUZEY YARIM KÜREYİ DÜZLEŞTİRDİ’

Independent Türkçe'nin aktardığı habere göre, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden ve haritalandırma çalışmasının liderlerinden Dr. Jay Dickson, "Bu sırtlar muhtemelen gezegenin her yerinde vardı ama sonraki süreçlerde bazıları gömüldü veya aşındı" dedi.

Kuzey yarımküre çok düzgün çünkü lav akıntıları yüzünden yeniden düzleşti.

Aynı enstitüden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Woodward Fischer da "Bunlara ek olarak, güneydeki yaylaların Güneş Sistemindeki en düz yüzeylerden olduğu anlaşılıyor" diye konuştu.

‘KÜRESEL ÖLÇEKTE KEŞFETMESİNİ SAĞLIYOR’

Bu olağanüstü düzlükler, tortul çökeltiler açısından çok iyi. Bugün çalıştığımız kayıtların oluşturulmasına olanak tanıyor.

Yeni harita, gezegenbilimcilerin Mars’ı bazı yerel noktalarla sınırlamadan, küresel ölçekte keşfetmesini sağlıyor.

18 yeni akarsu sırtı tanımlayan araştırmacılar, bu harita sayesinde, daha önce akarsu sırtı diye tanımlanan bazı şekilleri yeniden inceleme imkanı buldu. Daha yakından incelenen bazı şekillerin nehirlerden değil, lav akıntılarından veya buzullardan oluştuğu saptandı.

‘AKARSU SIRTI OLDUĞU BELİRLENEBİLİR’

Dr. Dickson, "Bir sırtın yalnızca küçük bir kısmını görürseniz, nasıl oluştuğuna fikir edinebilirsiniz" dedi ve ekledi:

"Ama sonra onu daha geniş bir bağlamda görürseniz… 'Ah işte bir yanardağ kanadı, bir lav akıntısı' dersiniz. Böylece artık hangilerinin akarsu sırtı olduğunu, hangilerinin başka süreçlerle oluştuğunu daha güvenilir biçimde belirleyebilirsiniz."

Öne Çıkanlar