'Mars'ta yaşam çalışmaları boşuna olabilir'

'Mars'ta yaşam çalışmaları boşuna olabilir'
Araştırma Mars'ta yeterince karbondioksit olmadığını, gezegendeki mevcudun da Mars'ı Dünyalaştırma için yetmeyeceği iddiasını ortaya koyuyor.

Mars'ta yaşam oluşturma çalışmaları tüm hızıyla sürerken yeni bir araştırma bu çalışmaların boşuna olabileceğini ortaya koydu. 

Mars'ı yaşanibilir hale getirmek için, gezegenin kutuplarındaki buzulu eriterek su çıkartmak planlardan biri. Diğeri ise volkanik faaliyetleri tetikleyerek atmosferde karbondioksit oluşmasını sağlamak böyle gezegende iklim değişikliği başlatmak. 

Daha sonra da algler ve tek hücreli yaşam formlarını Kızıl Gezegen'e gönderim yaşamlarının devam ettirmelerini sağlamak planlanıyordu. Tüm bunların ardından son aşama ise insanoğlunun Mars'a yerleşmesiydi. 

Nature Astronomy dergisinde yayımlanan bir makale ise insanoğlunun hayalini suya düşürebilir. Araştırma Mars'ta yeterince karbondioksit olmadığını, gezegendeki mevcudun da Mars'ı Dünyalaştırma için yetmeyeceği iddiasını ortaya koyuyor. 

Boulde Colorado Üniversitesi araştırmacılarından Bruce Jakosky yaptığı açıklamada, ''Elimizdeki sonuçlar, Mars'ta atmosfere salınacak kadar, önemli ısıyı sağlayacak yeterli miktarda karbondioksit (CO2) kalmadığını gösteriyor" dedi. 

Jakosky ayrıca "CO2 gazının çoğu erişilebilir değil ve kolayca elde edilemiyor. Sonuç olarak, Mars’ı yaşanacak hale getirmek günümüz teknolojisini ile mümkün değildir" diye ekledi. Her ne kadar Elon Musk, karbondioksiti ortaya çıkarmak için, Mars'a bir termonükleer patlama önerse de, bilim insanları bunun işe yaramayacağını düşünüyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar