Mars'ta hayat yok

Oxford Üniversitesi Dünya Bilimleri Bölümünün yeni araştırması, Mars’ta yaşam var mı? sorusuna cevap arıyor.

Mars'ta hayat yok

HABER MERKEZİ- Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları, Mars'ta 'yaşam olmaması'nın, gezegen 'kabuğunun süngersi yapısı nedeniyle yüzey sularını emerek kurutması'ndan kaynaklandığını açıkladılar.

Kızıl gezegen bundan üç milyar yıl öncesine kadar Dünya gibi bol su ile kaplıydı. Bilim insanları, Mars'taki suya ne olduğunu uzun zamandır araştırıyordu; önceki araştırmalar, gezegenin suyunun bir kısmının manyetik alanın çöküşünden sonra emildiğini ileri sürüyordu. Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni araştırma ise suyun hâlâ orada olduğunu ancak gezegenin kayalık kabuğuyla birlikte kimyasal tepkiler yüzünden gezegenin yüzeyine kilitlendiğini gösteriyor.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmayı yöneten Doktor Jon Wade, "Mars’ın bazaltik kabuğunu oluşturan yeni patlayan lavlar ile reaksiyona giren su, sünger benzeri bir etki yarattı. Bu su-kaya reaksiyonu, kayanın mineral yapısını değiştirdi ve gezegen yüzeyini kurutmaya, hayatın sıcak olmasına neden oldu" dedi.

DÜNYADAN BAŞKA BİR YERDE YAŞAM MÜMKÜN DEĞİL

Güneş sisteminde Dünya ve diğer gezegenler arasındaki küçük değişiklikler, Mars gibi, dünyadan başka bir yerde yaşamın olmayacağını gösteriyor. Wade, "Mars'ın manto kayaçlarında demirin daha fazla olması, gezegenin daha fazla oksitleyici koşullar altında oluştuğunu gösteriyor" dedi. Bilim insanları, Mars'taki kayaların, Dünya'da bulunanlardan yaklaşık yüzde 25 daha fazla su tutma kapasitesine sahip olduğunu ve bu kayaların, suyun gezegenin içine taşınmasını sağladığını keşfetti. Geçmişteki araştırmalar küçük organizmaların bir zamanlar gezegenin yüzeyinde, belki de orada var olan sıcak kaynaklarda yaşamış olabileceğini düşündüren sıra dışı yapılar bulmuştu. (DHA)

Mars yasam Dünya Sıcak