Memelilere ait 145 milyonluk izler

Memelilere ait 145 milyonluk izler
İnsanların öncülü olan sıçanlara benzeyen ilk memeli türüne ait izler İngiltere'de bulundu.

HABER MERKEZİ- İngiltere’nin güneyindeki Dorset’de keşfedilen dişler, modern memelilerin kökenlerinin sırlarını açığa çıkarıyor. Elde edilen fosil İnsan ırkına ait şu ana kadar bulunmuş en eski diş fosili. Kretase kayaçlarında bulunan iki diş fosili Avrupa'daki en eski plasental memeli atasına ait olabilir. İnsanların öncülü olan memeli türüne ait olan bozulmamış fosilin 145 milyon yıllık bir geçmişi var.

The Guardian gazetesinde yer alan makaleye göre, Swanage kayalıklarında toplanmış olan Kratese dönemi’nden kalma taşların içinde iki tane sıçan benzeri canlının kalıntıları ortaya çıktı. Bu küçük kürklü yaratıklar dinozorların gölgelerinde yaşıyorlardı. Bilim insanları, bu memelilerle insanoğlu arasında evrimsel bir köprü kurulabileceğini düşünüyor.

                                                                     

Portsmouth Üniversitesi’nden  Steve Sweetman, lisans öğrencilerinden biri elindeki numuneye göz atmasını rica ettiğinde hayretler içinde kaldığını ifade ediyor. Sweetman, "Bulunan diş o kadar ileri derecede evrimleşmişti ki erken dönem Kratese çağı’ndan bir memeliye ait olduğunu hemen anladım. Bu canlı jeoloji tarihinde takriben 60 yıl sonra, Geç Kratese zamanında yaşamış olan canlı türüne çok benziyordu" diyor.

Steve Sweetman "Dünyada paleontoloji alanında Çinde bulunmuş 160 milyon yıllık kalıntılar üzerine çok fazla  tartışma dönmüştü. bu numunelerin bizimkilerle aynı tip olduğu söyleniyordu ama son çalışmalar bu tezi çürüttü. Bizim bulduğumuz numunenin ise öncülümüz olan memelilere ait olduğuna dair şüphe yok."

Lisans öğrencisi, Grant Smith’in numuneyi bölge orada çok sayıda dinozor kalıntısı bulunduğu için Jurassic Kıyısı (Jurassic Coast) olarak anılıyor. Sweetman ve araştırma ekibindeki diğer yazarlar Acta Palaeontologica Polonica. dergisine yazdıkları makalede eski dönem memelilerinin geceleri ortaya çıkan hayvanlar olduğunu söylüyor.

Hayvanlardan biri bir kazıcı ve böcekleri yiyor. Diğer büyük yaratığın ise bitkilerle beslendiğini söylor. Buna ek olarak Sweetman,  bu antik dönem yartıklarının dişlerinin de çok gelişmiş olduğunu, yedikleri besinleri kesebildiği, parçalayabildiği ve ezebildiğini belirtiyor.

Sweetman ve ekibi " Dişlerde çok fazla aşınma da olduğunu, bu durumun da yırtıcı dinozorlarla aynı ortamda yaşadıkları için dönemine göre uzun bir ömür sürdükleri için başarılı addedebilirler" diyorlar. Bu hayvanların aynn mavi balina ve sivri burunlu fareler, insan da dahil  bugünkü memelilerin atası olduğu düşünülüyor. 

Öne Çıkanlar